A nyerstej átlagára 3 százalékkal nőtt 2022 februárjában a 2022. januárihoz képest, és 20 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát, írja az Agrárszektor.hu. A termelők ennek ellenére azzal szembesülnek, hogy nem igazán éri meg nekik a tehenek tartása a kétszámjegyű ipari energiaár és egyéb költségnövekedés (pl. szennyvíz, elektromos áram, víz, fuvardíj, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, műtrágya, gyógyszer, munkaruházat stb.) miatt. A helyzet olyan súlyos lett, hogy egyre többen döntenek/döntöttek arról, hogy tehenészetüket és az állatállományukat csökkentik vagy felszámolják, amely rövid- és középtávon előrevetíti az állatállomány és a tejtermelés csökkenését.
Érdemes azt is megjegyezni, hogy a feldolgozás költségi is növekedtek gyakorlatilag minden fázisban, hiszen az energia, a munkaerőköltség és a logisztika is drágult. Mindez visszaköszön a tejtermékek árában is, hiszen, ha valaki szeretne például sajtot vásárolni, annak igen mélyen a zsebébe kell múlni, hiszen egy kilogramm zsíros, félkemény trappista sajtért 3100 forintot kell fizetni, a 700 grammos kiszerelés 2700 forintban kerül, míg a 185 grammos csomag 690 forintba. Hasonló a helyzet más termékekkel is, legyen szó tejfölről, túróról, vagy éppen túrórudiról. Arról nem is beszélve, hogy a boltokban kapható még elérhető árú termékek nem a legjobb minőségűek. Ha valaki ilyet szeretne fogyasztani, például piacokon kapható kézműves sajtot, az gyakran irreálisnak gondolt árakkal találkozhat, miközben azok előállítói gyakran csak minimális árréssel értékesítik a termékeiket.