6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ausztrál tudósok háríthatják el annak veszélyét, hogy a világ legnépszerűbb gyümölcse eltűnjön az üzletekből. Húsz évnyi kutatás után sikerült előállítani egy hibridet, ami ellenállónak tűnik a banán világszerte pusztító betegsége, a Panama-kór aktuális törzsének. Nem mellesleg megmenekülhet a 20 milliárd dolláros világpiac és elérhető maradhat mintegy 400 millió ember alapélelmiszere.

A világon létező több ezer fajta banán közül az emberek döntő többsége csak a sárga Cavendish fajtát ismeri, lévén ez teszi ki a világkereskedelem hozzávetőleg 97 százalékát. A világpiacon jelenleg egyeduralkodó Cavendish fajta már felett többször is megkongatták a vészharangot és már jó ideje folyik a versenyfutás az idővel, illetve a Fusarium hervadás néven is ismert, pusztító hatású Panama-betegség terjedésével. Pontosabban a Panama-betegség kórokozójának egy új törzsével, a Tropical Race 4 (TR4) ugyanis évtizedek óta jelen van szinte minden kontinensen és feltartóztathatatlannak tűnik a terjedése. Erre a gombatörzsre a Cavendish-hibrid is fogékony – pedig pont úgy lett egyeduralkodó, hogy ellenálló volt a Panama-kór egy korábbi törzsével, a TR1-gyel  szemben, ami az ’50-es években teljesen kipusztította az addig banánként forgalmazott Gros Michel fajtát.

Több mint 50 év telt el azóta, hogy a talajban terjedő halálos Fusarium gombafaj szinte teljesen kiirtotta a Gros Michel banán domináns fajtáját az egész világon. Most azonban a gomba trópusi faj 4-es (TR4) törzse azzal fenyeget, hogy megismétlődik a történelem, és a világ legnépszerűbb és legelterjedtebb fajtáját, a Cavendish-t, és ezzel együtt a 20 milliárd dolláros banánipart is kiirtja.

A világ banántermesztői ezért folyamatos aggódásban vannak, mondván, ha nem sikerül mielőbb előállítani a TR4-nek is ellenálló hibridet, veszélybe kerül a termelés, összeomolhat a piac, és akár el is tűnhet a banán az üzletek polcairól. Nem beszélve arról, hogy a trópusokon az egyik legalapabb élelmiszer mintegy félmilliárd ember számára.

20 milliárd dolláros piac van veszélyben. Fotó: Depositphotos
20 milliárd dolláros piac van veszélyben. Fotó: Depositphotos

Nem könnyíti meg a helyzetet, hogy a banán nem magról szaporodik, hanem ivartalanul, így minden egyed valahol testvére (vagy klónja) minden másik egyednek, így ugyanaz a genetikai állományuk. Ez azt is jelenti, hogy a természetes védettség sem tud kialakulni, másfelől pedig a szaporítással egyben terjesztik is a betegséget.

Most azonban felcsillant annak esélye, hogy meg lehet előzni az előbb vagy utóbb, de várhatóan bekövetkező Cavendish-katasztrófát. Az ausztrál Queenslandi Műszaki Egyetem tudósai jóváhagyásra nyújtották be kutatási eredményeiket - egy genetikailag módosított Cavendish banánt - a szabályozó hatóságoknak, azt állítva, hogy a gyümölcs egyfajta biztonsági hálót jelenthet az ágazat számára – írja Produce Report.

A QCAV-4 néven ismert banánfajtát genetikailag módosították, hogy ellenálló legyen a Panama-betegség 4. trópusi fajával (TR4) szemben, amely jelenleg komoly veszélyt jelent a globális banánellátásra. A TR4 törzs súlyos hatással volt a termelésre egész Délkelet-Ázsiában, ami miatt a Fülöp-szigetek, a világ egyik vezető banánexportőre a tavalyi globális exportranglistán a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza.

Ha a szabályozó hatóságok engedélyezik, a QCAV-4 lesz az első géntechnológiával módosított gyümölcs, amelyet Ausztráliában termesztésre és fogyasztásra engedélyeznek, valamint a világ első engedélyezett géntechnológiával módosított banánfajtája. Korainak tűnhet azonban a fellélegzés, mert még ha a gyümölcs zöld utat is kap, a kutatócsoport nem tervezi, hogy azonnal kereskedelmi termelésre vagy fogyasztásra bocsátja. James Dale professzor szerint, aki a QCAV-4 kutatását vezette, a fajta egyelőre „csak” potenciális gyógyírt jelent a termelők számára arra az esetre, ha a panamai betegség kiirtaná az ausztrál banánágazatot.

A TR4 törzs, amely az 1990-es években jelent meg Tajvanon, és gyorsan elterjedt Kínában, Indonéziában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, sőt Észak-Ausztráliában is, most a Cavendish fajtát fenyegeti, amelyről korábban azt hitték, hogy ellenálló a Fusarium hervadással szemben. A TR4 törzset 2019-ben Kolumbiában, 2021-ben Peruban és 2023-ban Venezuelában is kimutatták, ami a világ banántermésének nagy részének potenciális kiirtásától való félelmet kelti, tekintettel arra, hogy Latin-Amerika és a Karib-térség uralja a globális kínálatot. 2022-ben a világ banánexportjának mintegy 77 százaléka Latin-Amerikából és a Karib-térségből származik, ezt követi Ázsia 20 százaléka, a maradék pedig Afrikából.

A QCAV-4-et 20 évnyi kutatás során úgy alakították ki, hogy a TR4-re immunis vad banánból származó RGA-2 rezisztenciagént vittek be a Cavendishbe. A hat évig tartó kísérletek után a QCAV-4 fajtának 2 százalékos volt a fertőzési aránya, míg a hagyományos Cavendish növények két tételében 95, illetve 75 százalékos.

Az ausztrál géntechnológiai szabályozó hivatal véleménye szerint a mostani eredmény jelentős mérföldkőnek számít; mindazonáltal még sok lépés várat magára. A szabályozó hatóság szóvivője kijelentette, hogy a géntechnológiával módosított banán termesztésére csak akkor adnak engedélyt, ha biztosítékot kapnak arra, hogy a jelentkező kockázatokat hatékonyan tudják kezelni. Az érdekelt felekkel folytatott két konzultáció mellett nyilvános konzultációra is sor kerül, a tervek szerint augusztusban. A jóváhagyási eljárás Az eljárás várhatóan körülbelül kilenc hónapot vesz igénybe.

Génmódosítva is jó lesz? Fotó: Depositphotos
Génmódosítva is jó lesz? Fotó: Depositphotos

A géntechnológiával módosított banán engedélyezése a hatóságok által végzett gyümölcs- és környezetvédelmi biztonsági értékelések függvénye. További kérdés, hogy a jóváhagyott gyümölcs elnyeri-e a fogyasztók bizalmát. Korábban, amikor a Dale kísérletei folyamatban voltak, az iparági bennfentesek különböző véleményeket fogalmaztak meg. Néhányan aggodalmuknak adtak hangot, hogy a géntechnológiával módosított banánt nem fogadnák el a piacon.

A géntechnológiával módosított gyümölcsök ellenzői azt is sürgették, hogy keressék a hagyományosan nemesített alternatívákat, beleértve a Cavendish fajtától eltérő fajtákat, amelyek közül néhányat még táplálóbbnak és jobb ízűnek tartanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Oroszország lesöpörte az asztalról az új javaslatokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 12:17
Irreálisnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban szombaton az Ukrajna javasolta béketervet és a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításával kapcsolatos ENSZ-javaslatokat.
Agrár Még 10 évig lehetne használni a rákkeltő növényvédő szert az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 16:51
Az Európai Bizottság a glifozát tartalmú növényvédő szerek Európai Unión belüli használati engedélyének tízéves meghosszabbítását javasolja.
Agrár Végveszélyben a magyarok kedvenc gyümölcse
Szirmai S. Péter | 2023. szeptember 20. 05:43
Miközben Lengyelországban virágzik, itthon nagy bajban van az almatermesztés. Évi ezer hektárral fogy a terület, elöregedtek az ültetvények és a termelők. A klímaváltozás, a versenyképtelen termesztés miatt félő, pár éven belül nettó almaimportőrré válik az ország, miközben rohamosan nő a mindent kibíró bodzaültetvények területe. Bogyót együnk alma helyett?
Agrár A szlovákok is beintenek Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 16:59
Jozef Bíreš szlovák agrárminiszter szerint nyilvánvalóan nem lehet érv az ellenőrizetlen élelmiszer-behozatalra egy tagországba. A tárcavezető arra reagált, hogy Ukrajna a Kereskedelmi Világszervezethez fordult, miután Magyaroroszág, Lengyelország, Románia és Bulgária mellett Szlovákia is nemzeti hatáskörben hosszabbította meg az ukrán gabona importtilalmát.
Agrár Gabonatrükköt lepleztek le a romániai gazdák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 14:13
Moldovai áruként érkezett ukrán eredetű búza és repce Romániába – hívták fel a figyelmet az ország gazdái a kormányhoz eljuttatott levelükben. Az importtilalom ellenére behozott, az uniós előírásoknak meg nem felelő árut hazaival keverve adták tovább román áruként, ezzel pedig a bizalmat kockáztatták.
Agrár Tüntetnek a bolgár gazdák az ukrán gabona ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:45
A román kormány az importtilalmat védi, de segít a tranzit szállításokban.
Agrár Horvátországban nemcsak nyaralt Orbán Viktor, hanem tippeket is adott?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 12:57
Horvátországban életbe lépett egyes alapvető élelmiszerek árának korlátozása.
Agrár Ukrajna ezen a horvát kikötőn keresztül exportál gabonát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 15:46
Ukrajna több mint egy éve exportál gabonát egy észak-horvátországi kikötőn keresztül - mondta egy tisztviselő szerdán az AFP-nek.
Agrár Sok pénzből küldené el messzire az ukrán gabonát az Unió
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 06:37
Magyarország is már kapott 16 millió eurót, a gabona pedig oda menjen, ahol szívesen látják.
Agrár Megint keményen kiosztották Oroszországot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 11. 14:14
Az illetékes ENSZ biztos szerint jelentős károkat okoztak Putyinék.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG