<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p
A jelenlegi piaci környezetben az abszolút hozamú alapokban látja a legjobb lehetőségeket a Generali Alapkezelő, nem csak a lakossági befektetők, de az intézményi ügyfelek számára is itt lehet reálhozamot elérni biztonságos eszközök megfelelő kiválasztásával. A stratégia két kulcsa a szigorú kockázatkezelés és az aktív portfólió-menedzsment – Pallag Róbertet, a társaság befektetésekért felelős vezetőjét kérdeztük.
Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetésekért felelős vezetője

Privátbankár.hu: A Privátbankár.hu 2018-as Klasszis díjátadóján az abszolút hozamú származtatott alapok kategóriájában ért el kiemelkedő eredményt a Generali. Ez a típusú vagyonkezelés stratégiai fókusszal bír az Alapkezelőnél?

Pallag Róbert: Több ilyen alapunk és portfóliónk van, melyek nem csak a lakosság számára elérhetőek: nyugdíjpénztárak, egyesületek, biztosítótársaságok számára is kezelünk kimondottan abszolút hozamú stratégiával portfóliókat.

A konzervatív intézményi befektetők által preferált és immár 8 milliárd Ft feletti eszközértékkel bíró IPO Abszolút Hozam Alapunk 5%-os ötéves visszatekintő éves átlagos hozammal rendelkezik, melyhez ráadásul alacsony, mindössze 2,7%-os kockázati mutató (szórás) társul a BAMOSZ adatbázisa alapján.

A hároméves teljesítményünk alapján díjazott Generali Spirit valamint a Triumph eurós és immár dolláros alapjaink pedig abban különlegesek, hogy ezek származtatott alapok, így sokkal szélesebb az eszköztáruk, tőkeáttételes vagy épp short pozíciókat is felvállalhatnak. Szakmailag is ezek az alapok jelentik a legnagyobb kihívást, miközben lehetőséget adnak arra, hogy minden környezetben megtaláljuk azt az eszközosztályt, amitől pozitív hozamot remélünk az ügyfeleknek.

PB: Milyen kockázatot vállalnak ezekben az alapokban a portfóliómenedzserek?

PR: Az abszolút hozamú alapjaink egyértelműen a biztonságra helyezik a hangsúlyt, és ebből az ígéretből a jövőben sem engednek. Bankbetétek, pénzpiaci és államkötvény- befektetések, valamint más abszolút hozamú alapok helyett/ mellett a megtakarítások megosztása, diverzifikálása érdekében ajánljuk ezen alapjainkat a befektetőknek.

PB: Hogy lehet biztonságra törekedni egy abszolút hozamú alap esetében?

PR: A stratégiának több fontos pillérje van, hogy a befektetőink ne szenvedhessenek el rövid idő alatt több százalékos veszteségeket. A kockázatos eszközök - elsődlegesen részvények, magas hozamú kötvények, nyersanyagok - összesített kitettségét a legkedvezőbbnek gondolt piaci környezetben sem tartjuk magasabban, mint az alap méretének fele - mindez önmagában is mérsékli a váratlan, hirtelen bekövetkező piaci események hatását. Alacsony, jellemzően 0,5-1% közötti egyedi pozícióméretekkel dolgozunk, melyek kiválasztását nagyon körültekintő fundamentális és technikai elemzés előzi meg.

A devizakitettséget is kordában tartjuk, 3-5 százalék fölé nem nagyon megyünk a spekulatív pozíciókkal, a külföldi devizában felvett pozíciók esetében jellemzően fedezzük a devizakockázatot.

Az aktív vagyonkezelésben és a szigorú kockázatkezelésben hiszünk, a portfóliókban lévő valamennyi eszköznél kiemelt szerepet kap a likviditás és a legrosszabb kimenetelek alapos áttekintése.

PB: Milyen időtávra ajánlják az abszolút hozamokat a befektetőknek?

PR: Jellemzően 3 éves időtávra szoktuk ezeket ajánlani. Egyrészt olyan stratégiai pozíciókat veszünk fel, amelyek ilyen távon tudnak kibontakozni – itt egyebek mellett olyan egyedi részvényekre gondolok, amelyektől várunk valamilyen sztorit, magas osztalékot, átértékelődést ezen az időtávon. Ezekkel nem feltétlenül kereskedünk napi vagy heti szinten. Másrészt taktikai jelleggel is veszünk fel pozíciókat – ilyenkor valamilyen rövid távú katalizátort keresünk, ami lehet egy gyorsjelentés, egy osztalék-bejelentés vagy bármilyen esemény, amitől mi rövidtávon átértékelődést várunk.

PB: Mekkora hozamot lehet így elérni?

Nálunk a hangsúly a kockázatkezelésen van – ez megfelel a Generali konzervatív stratégiájának. Az ügyfeleinknek azt ígérjük, hogy minden környezetben, évről évre pozitív hozamot tudunk elérni – ehhez az kell, hogy ne csak mondjuk, hanem szigorúan is vegyük a kockázatkezelést.

Fontos, hogy évről évre teljesíteni tudjuk a befektetőink hozamokkal szembeni elvárásait: jellemzően a kockázatmentesen elérhető hozamot legalább 3 százalékkal szeretnénk meghaladni.  Nyilván egy jó évben ennél akár szignifikánsan magasabb is lehet a teljesítményünk, ahogy az is előfordulhat, hogy egy rosszabb évben nem tudjuk hozni ezeket az elvárásokat. Volt olyan időszak, amikor a stratégiánk kétszámjegyű hozamokat jelentett az ügyfeleinknek, most azért más a helyzet: a bankbetétekkel, rövid lejáratú állampapírokkal mindössze minimális hozamok érhetőek el. A jelenlegi piaci környezetben 3-5 százalékos éves hozamot célzunk meg.

PB: Milyen arányban kell ehhez kockázatosabb, részvény típusú befektetéseket csomagolni a portfólióba?

PR: A legkedvezőbb időszakban sem szeretjük a részvények súlyát 50 százalék felett tartani, most jellemzően 20 és 30 százalék között ingadozik a részvények aránya az alapjainkban – ez az a kockázati szint, ami váratlan események bekövetkeztekor sem okoz komolyabb veszteséget az ügyfeleknek. A befektetési szemlélet nálunk viszonylag aktív, ami azt jelenti, hogy akár hetente, havonta is változhatnak ezek a súlyok. Most azt látjuk, hogy a gazdasági fundamentumok és a vállalati eredménykilátások is alapvetően rendben vannak. Igaz, a másik oldalon ott van az a tény, hogy az értékeltségi tartalék lényegesen romlott: olyan sokat emelkedtek az elmúlt években a részvény- és kötvényárfolyamok, hogy jóval kevesebb tér van a további drágulás előtt. Azt várjuk, hogy a következő 10 évben az iránymutató amerikai piacokon a hozampotenciál jelentősen csökken – a historikus átlag évi 9 százalék körül mozog (beleértve az árfolyam emelkedést és az osztalékhozamot is), ez a következő években megfeleződhet, 4-5 százalék környékére eshet le.

PB: A részvénypiaci összeomlásnak egyelőre semmi jele, ahogy a régóta várt kötvénypiaci hozamemelkedés sem indult be – legalábbis robbanásszerűen biztos nem.

Pallag Róbert,
a Generali Alapkezelő befektetésekért felelős
vezetője

PR: Globálisan azért ez elindult – ha az iránymutató amerikai piacokat nézzük, már 2016-ban elérték a hozamok a mélypontot. A 10 éves amerikai kötvényhozam immár 3 százalék környékén jár, ez nem csak lélektani szint, hanem a normál visszarendeződés jele is. Egy ilyen hozamemelkedés persze nem kedvez a részvénybefektetéseknek, a másik oldalról viszont az inflációs várakozások emelkedése együtt jár a gazdasági növekedésbe vetett optimizmussal is, mindez pedig a tőzsdei vállalatok eredménykilátásait tartósan javíthatja. A Generali szakértői hisznek abban, hogy bizonyos részvénypiacok  ebben a környezetben még mindig vonzóbb alternatívát jelentenek, mint a globális állampapírpiacok.

Jellemzően a tőkepiacokat érdemes különböző régiókra, szektorokra bontva vizsgálni: Európa a növekedési szakasznak jóval korábbi fázisában jár, mint az Egyesült Államok, így itt még nagyobb a különbség a részvényeken elérhető átlagos osztalékhozam és az állampapírhozamok között. Az európai részvénypiacok ráadásul olcsóbbak is, nincs akkora túlértékeltség, mint az amerikai piacokon.

PB: A gazdasági kilátások tehát rendben vannak – kérdés, hogy milyen kockázatokra kell figyelni a részvényeknél?

PR: A jegybankok esetében a korábbi támogató magatartás folyamatosan csökkenni fog a jövőben, egy várakozásoknál szigorúbb kamatemelési dinamika növelheti a hirtelen profit realizálás esélyét.  Kockázatot jelentenek a populista intézkedések, melyek nyomán egy komolyabb kereskedelmi háború is kitörhet – bár ez egyelőre nem tűnik valószínű szcenáriónak. Érzékenyen érintheti a piacokat az is, ha valamilyen átfogó szabályozói beavatkozás történik: a technológiai tudásuknak és piaci méretüknek köszönhetően kvázi monopolhelyzetben lévő óriáscégeket (pld Google, Facebook vagy Amazon) régóta próbálják megregulázni, hogy valóban ott fizessenek adót, ahol a bevételeik keletkeznek, vagy épp szigorúbb adatkezelési kötelezettséget előírni számukra.

Kínában az eladósodottság mértéke GDP-arányosan egyre jelentősebb, a feltörekvő piacok problémái pedig növekvő súlyuknál fogva egyre jelentősebben hatnak a világgazdasági folyamatokra.

PB: Ez azért kihívást jelenthet a portfóliómenedzsereknek…

PR: Mindenképpen nehezebb időszakra érdemes felkészülni a tőkepiacokon, ugyanakkor a hirtelen változó árfolyamok gyorsan átírhatják a forgatókönyveket, alulértékelt egyedi részvényekben pedig folyamatosan lehetőség nyílik extrahozamok elérésére. Az egyedi részvénykiválasztás kiemelt jelentőséggel bír mind az abszolút hozamú, mind a részvényalapjainknál. Mivel a mi stratégiánk egyik alaptétele a diverzifikáció, az ügyfeleinknek is azt javasoljuk, hogy egy ésszerű megosztást alkalmazzanak a befektetési döntéseiknél, amelynek részét képezik a befektetési alapok is. Ezek nem drága eszközök teljesen kiszámítható költségekkel, napi rendszerességgel publikáljuk a nettó hozamokat, mind a vétel, mind a visszaváltás egyszerű és transzparens. Az adózási szempontokra a befektetési alapoknál is érdemes figyelni: ha valaki tartós befektetési számlán, TBSZ-en tartja a befektetési jegyeit, akkor nyereségadót sem kell fizetnie.

PB: Mennyire rugalmasak ezek a befektetések?

PR: Teljesen. Nem alkalmazunk büntetőjutalékot vagy olyan extra költséget, ami megnehezítené, hogy az ügyfelek ki tudjanak szállni ezekből az eszközökből. A lakossági állampapíroknál is sokkal rugalmasabbak a befektetési alapjaink, bármelyik nap részben vagy egészben visszaválthatóak. Érdemes érdeklődni a forgalmazó partnereinknél (elsősorban bankok, brókercégek) és a privátbanki szolgáltatóknál.

PB: Kik állnak az alapok mögött?

PR: Vezető portfóliómenedzserként a stratégiai döntésekért vagyok felelős, az eredmények mögött egy csapat teljesítménye áll.  Öt éve kezdtük építeni az új vagyonkezelői csapatot, mindenki elsődlegesen a saját területéért felel, és folyamatosan szállítja a befektetési ötleteket. Nagyon jó a hangulat, pozitívan hat ránk a "teljesítménykényszer": mivel nincsen saját bankfiók-hálózatunk, csak a legjobbak közé tartozó kockázatarányos hozamokkal tudjuk újabb és újabb befektetők bizalmát elnyerni. Rendkívül sokat köszönhetünk azon intézményi partnereinknek, akik az első pozitív változások után már hittek bennünk, de külön ki kell emelnünk a Generali régiós és nyugat-európai elemzőinek valamint a saját privát vagyonkezelő csapatunknak a támogatását. Csoporton belül, a Banca Generali üzletkötői révén 4 bázispont alatti költséggel érjük el a meghatározó részvénypiacokat.

Abszolút hozam már amerikai dollárban is

2015-ben indítottuk el eurós származtatott alapunkat . Általános problémává vált, hogy a mérsékelt kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektetők csak 0% közeli devizaalapú lehetőségekből választhatnak. A kedvező visszajelzések és teljesítmények hatására idén áprilistól Generali Triumph Származtatott Alapunk amerikai dollárban (és forintban) is elérhető. Továbbra is szeretnénk megmutatni, hogy a stratégiánkkal képesek vagyunk évi 3 százalékot meghaladó stabil euró és dollár hozam elérésére jelentősebb ingadozások nélkül, nyugalmat és egyben kedvező rugalmasságot biztosítva a devizában tartott megtakarítások számára. Származtatott alapjaink piaci részesedését szeretnénk idén is tovább növelni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8976 8976 9300 -4,08% 0 0 4 435 166 090 Ft 2022-08-15 17:09:16
MOL 2886 2842 2938 0,00% 0 0 713 883 620 Ft 2022-08-15 17:10:12
MTELEKOM 319 318 324 -0,62% 0 0 29 119 299 Ft 2022-08-15 17:05:00
RICHTER 8060 8010 8175 -0,49% 0 0 2 032 746 385 Ft 2022-08-15 17:09:58
OPUS 153 150 153 +0,66% 0 0 14 128 099 Ft 2022-08-15 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befalap Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befalap Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Befalap Ingatlanpiaci helyzetkép: ahol a rugalmatlanság előnyre váltható
Király Béla | 2022. június 29. 18:48
Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
Befalap Nagyon sokan alulbecsülik, mekkora veszély fenyeget a piacokon - interjú
Gáspár András | 2022. június 20. 05:19
A befektetők még nem ismerték fel, hogy milyen nagy esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság akár mélyebb recesszióba is süllyedhet – véli Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hogyan veszi észre a profi befektető, hogy közeleg a vihar? Milyen befektetéseket választ, ha megfordul a trend és mit kezd a közönségkedvenc Teslával? Honnan tudja, mikor kell elkezdeni vásárolni és kik a példaképei? Interjú.
Befalap Miklós Csaba: a megugró kockázatok még a profikat is elbizonytalaníthatják
Király Béla | 2022. június 16. 19:48
A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.
Befalap Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő: A jövőben az aktív vagyonkezelésnek nagyobb szerepe lesz
Privátbankár.hu | 2022. június 11. 17:45
A Klasszis díjjal jutalmazott Hold Alapkezelő befektetési igazgatója arra számít, hogy a tartósan nehezebb időszak pozitív változásokat is hozhat.
Befalap Mit várhatunk a részvényektől és árupiaci eszközöktől a magas inflációs környezetben?
Eidenpenz József | 2022. június 7. 05:49
Meddig eshetnek a részvénypiacok? Hogyan, mikor érdemes részvényt vásárolni? Milyen befektetések védenek az inflációtól? Ez már az árupiaci szuperciklus? – interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Új korszak kezdődött a magyarországi befektetések világában
Eidenpenz József - Gáspár András | 2022. június 6. 15:15
Kilenc éve díjazza a hazai befektetési alapokat és alapkezelőket a Privátbankár.hu, most először szerepeltek a fenntartható befektetések külön kategóriában. A magyarországi ESG-piac még csak a szárnyait bontogatja, de az alapkezelők máris nemzetközi színvonalú eredményeket mutathatnak fel. Bemutatjuk Az Év ESG Alapkezelője díj hátterét és módszertanát.
Befalap Pintér András, Budapest Alapkezelő: Kettős kihívással nézünk szembe
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 18:41
A Budapest Alapkezelő szerint komoly kihívásokat rejt az idei év.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG