TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kilencvenmilliárd forint érkezett egy hónap alatt a befektetési alapokba, ami jelentősnek számító összeg, folyik az átáramlás az alacsony kamatozású bankbetétekből más befektetési formák felé. A gyenge forintnak hála húszmilliárdnyi devizát váltottak át, vagy legalábbis vettek ki az alapokból.

Tart a betétekből ki, befektetési alapokba, állampapírokba be című játék a legutóbbi adatok szerint. Számításaink alapján februárban újabb kilencvenmilliárd forintot helyeztek el befektetési alapokban, kevesebbet, mint a januári 136 milliárd, de így is jó átlagos hónapnak volt mondható. A betétekből, állampapírokból a legfrissebb adat januári, a lakossági állampapírok eszerint 67 milliárddal gyarapodtak, a lakossági betétek pedig 63 milliárddal apadtak.

Kicsit hosszabb távon is gondolkodunk

Az utóbbi idők egyik slágerterméke a rövid kötvény, az ilyen befektetések ugyanis – mivel főleg állampapír van mögöttük – a betétekhez hasonlóan alacsony kockázatúak, mégis többet hoznak valamivel. Más kérdés, hogy inkább 1-2 évre érdemes ezeket tartani, szemben a betétek néhány hónapos jellemző időhorizontjával.

 

A jelenség mögött az áll, hogy az állampapír-piacon a több éves kötvények hozama most jóval magasabb, futamidőtől függ, de nagyjából évi öt százalék körüli, mint a rövid futamidejű sorozatoké, amely a három százalékot sem éri el. Így most sokkal jobban megéri hosszabb távon gondolkodni a megtakarítóknak. Ezért lehet, hogy rövid futamidejű kötvényeket vásároló alapokba, azaz rövid kötvényalapokba most majdnem 41 milliárd forintot fektettek, ami több mint bármely más alapfajtába érkező friss tőke.

 

Lassan nagyobb lesz a kockázati étvágy

A második az abszolút hozamú alapok csapata lett, ide 37 milliárd érkezett. Ezek a magasabb kockázatú, részvényekkel, devizákkal is aktívan foglalkozó alapok is jó teljesítményük miatt lettek közkedveltek, de nem árt vigyázni velük. Sokszor előfordult már, többféle időtávra, hogy negatív lett a teljesítménye valamelyiknek, volt, hogy az alapok fele-harmada is mínuszban végzett.

A harmadik a vegyes alapok különböző típusai voltak, ide 20,5 milliárd forint érkezett. Ezek általában közepesen kockázatosak, a részvényeket, kötvényeket, esetleg ingatlanokat keverik portfóliójukban valamilyen arányban. A likviditási alapok – lényegében bankbetét-alapok – pedig nyilvánvalóan azért veszítettek közel tízmilliárdnyi tőkét, mert hozamuk a betétekhez hasonlóan leesett.

A részvényutálat folytatódik

Vesztes volt még a részvényalap-kategória, 5,5 milliárd forint távozott onnét, a hazai befektetők részvényutálata tehát folytatódik, már több mint fél évtizede. Az ingatlanalapokból nyolcmilliárd forint távozott, de ezt valószínűleg csak két vagy három, milliárdos nagyságrendű intézményi befektetői visszaváltás okozhatta, ettől eltekintve tovább növögettek az ingatlanalapok is. Amelyeknek a kamatcsökkenés szintén jót tesz.

 

 

Az előző két hónaphoz hasonlóan most is csökkent a devizában jegyzett befektetési jegyek tőkéje, mintegy nyolcmilliárd forint értékű eurót és közel 12 milliárd forintnyi dollárt vettek ki a befektetők. Régi megfigyelésünk szerint ez szokott történni, amikor a forint viszonylag gyenge, és a devizák megdrágulnak. Általában devizát vesznek – és helyeznek el alapokban – viszont akkor, amikor azok olcsóbbakká válnak. Kicsiben így spekulálnak sokan a forintra, hol mellette (amikor devizát adnak el), hol ellene (amikor devizát vesznek).

Nyilvános alapok vagyona (2013. február)
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 37,1 577,2 12,1
Árupiaci -0,1 11,5 0,2
Dinamikus vegyes 0,1 3,5 0,1
Egyéb értékpapír 2,3 20,8 0,4
Egyéb pénzpiaci 4,0 494,6 10,4
Hosszú kötvény -0,5 150,1 3,2
Kiegyensúlyozott vegyes 12,0 267,3 5,6
Közvetett ingatlan -0,5 30,7 0,6
Közvetlen ingatlan -8,0 400,7 8,4
Likviditási -9,7 1 122,1 23,6
Óvatos vegyes 8,4 99,6 2,1
Részvény -5,5 238,0 5,0
Rövid kötvény 40,8 746,5 15,7
Szabad futamidejű kötv. 0,3 65,9 1,4
Származtatott 0,2 10,7 0,2
Tőkevédett 9,0 519,4 10,9
Összesen: 90,0 4 758,7 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 44,1 2 882,7 60,6
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 31,8 841,0 17,7
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél