TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hazai befektetési alapok vagyona májusban is szolidan csökkent, a befektetők forintot és dollárt vettek ki, ugyanakkor eurót hoztak. A hónap első felében, amikor olcsó volt, inkább betették az eurót az alapokba, a második felében, amikor pedig hirtelen megdrágult, elkezdték kivenni. Sok pénz távozott a részvényalapokból, de jórészt intézményi befektetők műveletei miatt. Megállt viszont az ingatlanalapok zsugorodása.

Májusban számításaink szerint 7,6 milliárd forintot vettek ki a befektetők azokból a hazai befektetési alapokból, amelyek nyilvánosak, vagy esetleg zárt körűek ugyan, de adataik a Bamosz internetes adatbázisában szerepelnek. Az alapok vagyona azokban 21,8 milliárd forinttal csökkent, ami úgy lehetséges, hogy 14,2 milliárd forint volt az árfolyamváltozások hatása, vagyis ennyit veszített a befektetők összessége a piaci folyamatokon. Főleg a részvénypiacok gyengélkedtek májusban, de például a magyar államkötvények ára is lassan lemorzsolódott (hozamuk emelkedett).

A devizabefektetések ugyanakkor alapvetően gyümölcsözőek voltak, így nem csoda, hogy ismét milliárdos nagyságrendű mozgások voltak devizában is. A dollárra szóló alapokból 9,9 milliárd forintot vettek ki, aminek nagyobb része, 7,7 milliárd forint a Quantis három egzotikusabb (dél-amerikai, kínai, indiai) dolláros részvényalapjának érdeme, vélhetően elsősorban intéményi befektetői pénzekről van szó. Más, tipikusan lakossági pénzpiaci alapokból is ment ki azonban bőven dollár, mint a K&H Tőkevédett Dollár Pénzpiaci (880 millió forint értékben), vagy az OTP USD Pénzpiaci (590 millió forint körül). A jelenségre magyarázat lehet a dollár komoly erősödése, a befektetők egy része realizálhatta az árfolyamnyereségét.

Az eurós alapokba viszont összesen 6,5 milliárd forintot fektettek, ami kicsit ellentmond a dollárnál tapasztalt fejleményeknek. Mindez persze egy eléggé furcsa hónapban következett be, amikor a hó első felében az Orbán-Barroso találkozó hatásaként euró árfolyama 284 forint körnéykére zuhant le a korábbi 299 forint körüli szintről, majd május végére egészen 300 forint fölé szaladt fel.

A K&H Euró Pénzpiaci napi befektetésijegy-forgalma (millió euró)

A két legnagyobb eurós, tipikusan kisbefektetőknek szóló pénzpiaci alapot közelebbről is megvizsgáltuk. A K&H Tőkevédett Euró Pénzpiacinál és az OTP Euró Pénzpiacinál egyaránt azt tapasztaltuk, hogy a hónap első felében 284-292 forint közötti euróáraknál a befektetők pénzt helyeztek el az alapokban. (A K&H-nál lehetséges, hogy egy közepes nagyságú intézményi tétel is mozgott, a többivel együtt.)Ezt mutatják a Bamosz által közölt befektetésijegy-forgalmi adatok is (lásd grafikonjainkat).

Az OTP Euró Pénzpiaci napi befektetésijegy-forgalma (millió euró)

A hónap második felében azután, amikor az euró gyorsan 298, majd 304 forintra ugrott, megfordult a trend, és mindkét alapból inkább kivették a pénzt. Persze távolról sem biztos, hogy ugyanazok, mint akik a hónap elején betették, de a mozgás logikus: amikor olcsó az euró, akkor veszik és elhelyezik egy folyószámla-szerű alapban, amikor megdrágul, akkor pedig kiveszik, szinte biztosan azért, hogy pénzzé, azazhogy forinttá tegyék. A hazai magánbefektetők egy részének hasonló, árfolyamsávra játszó forintspekulációs szokásáról számoltak be nemrég a Privátbankárnak brókercégek szakemberei is.

A hónap során egyébként a részvényalapokból 10,1 milliárd forintot vontak ki , jelentős részben a már említett Quantis-alapokból. Az abszolút hozamú alapok megint népszerűek voltak, 1,8 milliárd forint friss tőkéhez jutottak. A tőkevédett alapok is 6,9 milliárddal többel gazdagodhatnak, és – több kisebb alap krízise ellenére - megállt az ingatlanalapok zsugorodása, 350 millió forint értékben még nettó befizetés is történt náluk.

A likviditásinak nevezett, de bankbetét-alapnak tekinthető kategóriában 8,1 milliárd forintot helyeztek el, a többi pénzpiaci alapból 5,9 milliárdot vontak ki. Elvándoroltak a források a kötvényalapokból is.

Egyes alapok tőkéjének változása


Alap Befektetési politika Devizanem Tőkeváltozás(millió forint)
K&H Tőkevédett Euró Pénzpiaci Likviditási EUR 3521
OTP Trendvadász II. Alap Tőkevédett HUF 3493
Quantis HUF Likviditási A Likviditási HUF 2818
MKB 24 Karát Alap Tőkevédett HUF 2422
GE Money Pénzpiaci Rövid kötvény CZK 2399
MKB Forint Tőkevédett Likviditási Alap Likviditási HUF 1767
K&H növekedés plusz 2 származtatott alap Tőkevédett HUF 1569
Raiffeisen Garantált Pénzpiaci Likviditási HUF 1447
Citadella Származtatott Abszolút hozamú HUF 1207
Quantis Kína Részvény N EUR Részvény EUR 1201
OTP EUR Egyéb pénzpiaci EUR 1053
Erste Likviditási Likviditási HUF 968
K&H Tőkevédett Forint Pénzpiaci Likviditási HUF 932
Concorde VM Abszolút hozamú HUF 869
Erste Tőkevédett Pénzpiaci Egyéb pénzpiaci HUF 868
Aegon Bessa Tőkevédett PLN 828
Erste Tőkevédett Kamatoptimum Rövid kötvény HUF 774
Quantis Globális Fejlődő Piaci Részvény N EUR Részvény EUR 769
CIB Euró Pénzpiaci Likviditási EUR 708
CIB Hozamgarantált Betét Alap Likviditási HUF 671
Aegon Russia I Részvény HUF -561
OTP USD Egyéb pénzpiaci USD -587
Quantis Oroszország Részvény A Részvény EUR -607
K&H Tőkevédett Dollár Pénzpiaci Likviditási USD -880
DIALÓG Likviditási Likviditási HUF -963
BP Bonitas Likviditási HUF -963
Aegon Atticus Alfa Abszolút hozamú HUF -1032
Generali Cash A Egyéb pénzpiaci HUF -1158
Quantis Kelet-Európa EUR Részvény A Részvény EUR -1247
Aegon Belföldi Kötvény Hosszú kötvény HUF -1287
Aegon Közép-Európai Vállalati Kötvény I Szabad futamidejű HUF -1410
Concorde Rövid Kötvény Rövid kötvény HUF -1643
Aegon Közép-Európai Részvény I Részvény HUF -1695
Pioneer Magyar Kötvény I Hosszú kötvény HUF -1727
OTP Tőkegarantált Pénzpiaci Likviditási HUF -1937
OTP Optima Rövid kötvény HUF -2154
Quantis Kína USD Részvény A Részvény USD -2241
Quantis India USD Részvény A Részvény USD -2613
Quantis Dél-Amerika USD A Részvény USD -2866
ING Pénzpiaci Egyéb pénzpiaci HUF -4427
Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
hírlevél