<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ma 22-szer annyi tőke van a hazai befektetési alapokban, mint húsz éve, de a struktúra átalakult, tolódik a kockázatkedvelőbb formák felé. Az Aegon Alapkezelő húsz éves, részvényalapja meghaladta a BUX teljesítményét. Egyes részvényeink szintén túlszárnyalták azt, másokat viszont veszteséggel vezettek ki a tőzsdéről.

Húsz éve, 2018-ban 285 milliárd forint volt mintegy 60 hazai befektetési alapban, ma már 6300 milliárd, 22-szer annyi – mondta el Kadocsa Péter elnök-vezérigazgató. (Ez évi 17 százalékos bővülés.) Az Aegon Alapkezelő 20 éves lett, akkor alapjait még Monétának hívták, kettő volt belőlük, egy részvényes és egy kötvényes.

Nagyon kevés olyan név van a befektetési alapok egykori listáján, amely azóta is változatlan. A BUX index hozama azóta évi 7,51 százalék volt, az Aegon Közép-Európai Részvény Alap (akkor még Monéta Magyar Részvény Alap) 8,84 százalékot ért el. Az OTP egyébként nagy mértékben, a Mol csak kissé tudta megveri a BUX indexet.

A tőzsdéről 20 akkori részvényből viszont 15-öt később kivezettek, jelentős, átlagosan 60 százalékos veszteséggel a 1998-as árfolyamához képest.

Válságra lapot húztak

Akkoriban, 1998-ban az alappiac 60 százaléka kötvényalapból állt. Az Aegon kijött az első abszolút hozamú alappal 2003 végén. Ez az alapfajta csak évekkel később terjedt el Magyarországon. Az Aegon Ózon Éves Tőkevédett Alappal pedig a tőkevédelmet és az aktív vagyonkezelést ötvözték, amik korábban összeegyeztethetetlennek látszottak.

A 2008-as válság, a magyar ingatlanalapok felfüggesztése, a nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása nyomán az Aegon újabb innovációkkal próbálkozott. Elindították orosz, török részvényalapjukat, és egy abszolút hozamú kötvényalapot BondMaxx néven. Majd 2011 végén online értékesítési üzletágukat is.

Szigorodó hatóságok

Az alapkezelő a Privátbankár Klasszis díjak közül kétszer, 2015-ben és 2017-ben is elnyerte az Év Alapkezelője címet, és számos alapja ért el helyezést a maga kategóriájában.

A ma kihívásai között említette a vezérigazgató a folyamatosan szigorodó szabályozást, nemcsak a törvények, hanem a felügyeleti elvárások miatt is. Így növekednek az  adminisztrációs terhek, a költségek, miközben az alacsony kamatok és a verseny, a passzív alapok terjedése miatt csökkennek a vagyonkezelési díjak is.

Átalakul az alappiac

Az elmúlt húsz évben a MAX magyar államkötvény-index volt az egyik legjobb befektetés, régen hosszú ideig kockázatvállalás nélkül lehetett jó hozamot elérni a magas kötvényhozamoknak köszönhetően. Ez ma már nem lehetséges az alacsony hozamok miatt, markáns változás történt az elmúlt években.

Az abszolút hozamok térnyerése mellett magukhoz térek az ingatlanalapok is, ezek nélkül a lakossági alappiac csökkenne. (Ugyanez volt a helyzet 2007-ben is.) A pénzpiaci alapok megszűnőben vannak, ennek a tőkének a nagy része lakossági állampapírokba vándorolt.

Ez vitte csúcsra az OTP-t

Globálisan az aktív részvényportfóliók aránya az utóbbi években töredékére csökkent, a passzív portfólióké nagyot nőtt. Magyarországon ez nem látszik annyira, mert az ETF-ek nem igazán terjedtek el, de a nemzetközi piacokra a trendnek komoly hatása van. A passzív alapok nagy globális indexeket követnek, ezen indexek átsúlyozása például a magyar részvényekre is hat.

Az OTP vagy a Magyar Telekom, a Richter is ilyen átsúlyozásoknál érte el korábban mélypontját, vagy csúcsát.

Félreárazásokat okoznak

Az alapkezelő azt mondja, “a gépek forradalmára a humán tőke a válaszunk”. A passzív befektetési metódus szerintük félreárazásokat okoz, “tőkepiaci szocializmust”. Ezt az alapkezelőnek ki kell tudnia használni, és az ügyfelek javára kell tudni fordítani.

Például egy passzív befektető ugyanúgy vesz 100 éves argentin államkötvényt, mint másokat, ha egy adott indexben benne vannak. Pedig az országban 1-2 évtizedenként államcsőd szokott bekövetkezni.

Ambiciózus magyar terv

Az alapkezelő saját elemzői bázisát erősíti tovább, például szponzorálja a CFA befektetési versenyeit. Arra fókuszál, amihez igazán ért, például a Kelet-Közép-Európai piacokra. A válságot követő mélyponton például a cég 25 fős volt, idén elérik az 50 főt.

A piacokon sokasodnak a kihívások, kockázatok, régen volt recesszió, válság, a magyar kormány is biztonságos költségvetést akar készíteni – mondta Bakos Ádám vezető kötvényportfólió-kezelő (a második képen). Nem tudjuk, mi fog történni a kereskedelmi háborúban, a magyar gazdaság nagyban függ az érintett német autóipartól. Így a magyar négy százalékos növekedési cél nagyon ambiciózusnak tűnik – hangzott el.

Miért gyengült a forint?

A kihívásokra a választ az abszolút hozamú alapokban látják, amelyek aktívan tudják változtatni a portfóliójukat, “golyóállóak” – mondták a szakemberek.

Ami a forintot illeti, nagyjából ugyanannyit gyengült az utóbbi pár hétben, mint a lengyel zloty, nem volt országspecifikus oka. Az utóbbi pár napban viszont sok éves csúcsra került, most már a magyarspecifikus jelenségek is közre játszhatnak.

Háromból három cél nem megy

Ennek oka pedig a változatlan jegybanki álláspont lehet, miközben a feltörekvő piacokon mindenütt magasabb kockázati prémiumot kínálnak a befektetőknek. A jegybank évekkel ezelőtt, úgy tűnt, gyengülő, majd később, tavaly óta inkább stabil árfolyamot preferált.

Eközben a hozamgörbe rövid és hosszú végét is le akarta kötni alacsonyabb szinten az állampapír-piacon, ez így sok volt egyszerre, úgy tűnik, valamelyik ezek közül már nem fog tudni teljesülni – mondta Bakos Ádám.

A lassacskán, szép fokozatosan, nem túl nagy mértékben gyengülő forintárfolyam ellen a jegybanknak azonban vélhetően nincs kifogása.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19250 18900 19250 +2,26% 0 0 4 829 270 365 Ft 2021-10-26 17:05:05
MOL 2746 2720 2764 -0,07% 0 0 1 488 934 774 Ft 2021-10-26 17:12:48
MTELEKOM 428 428 433 -0,35% 0 0 104 485 150 Ft 2021-10-26 17:05:20
RICHTER 8610 8590 8800 -1,32% 0 0 2 164 291 160 Ft 2021-10-26 17:05:29
OPUS 238 238 242 -0,42% 0 0 41 919 325 Ft 2021-10-26 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos