TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Idén még nehezebb lesz megtalálni a jó beszállási pontokat a kötvény- és részvénypiacokon, ezért sokkal nagyobb hangsúly helyeződhet a szigorú kockázatkezeléssel működő abszolút hozamú alapokra. A biztonság és a kiszámíthatóan gyarapodó hozamok szerepe egyre inkább felértékelődik az előző években tapasztalt kedvező tőkepiaci környezet után – véli Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetési vezetője.

Privátbankár: Számos várakozás látott napvilágot a 2015-ös kilátásokat illetően. Most, hogy elindult az év hogyan látják az előttünk álló időszakot a Generalinál?

Pallag Róbert: Az infláció/defláció kérdésköre tűnik az egyik legfontosabbnak a 2015-ös évre előrenézve. Mind az amerikai, mind az európai makrogazdasági adatok kezdik felülteljesíteni a várakozásokat, amennyiben az olajárak megtalálják a mélypontokat, és megkezdődnek az EKB európai államkötvény vásárlásai, elindulhat az inflációs várakozások emelkedése, ez pedig a hosszabb hozamoknál a nyomott vagy történelmi mélységben lévő szintekről látható emelkedést hozhat.

A globálisan alacsony hozamkörnyezetben a részvénypiacok kockázatarányosan továbbra is a legvonzóbb eszközosztályt jelenthetik. Bár az iránymutató amerikai részvényindexek történelmi csúcs közelben zárták az évet és az S&P 500 árazása meghaladja az átlagos historikus értéket, a stratégák többsége jellemzően 2200 pont körüli záró értékkel számol év végén, mindez pedig 6-7 százalék körüli felértékelődési potenciál. Az európai részvénypiacok a 2014-es gyengébb teljesítmény után idén képesek lehetnek ennél nagyobb (akár 8-10 százalékos) emelkedésre is.

PB: Meddig maradhat fent a kockázatosabb eszközosztályt támogató környezet?

PR: A német tíz éves hozamok történelmi mélységben, 0,5% alatt vannak, a konszenzus az európai QE-vel együtt is 1% közeli értéket valószínűsít 2015 végére. Amennyiben a kínai lassulás és/ vagy az orosz-ukrán recesszió nem vezet globális hangulatromláshoz a tőkepiacokon (a problémák eszkalálódása a devizapiaci tartalékok jelentős csökkenése, a bankok megrohanása, további gazdasági szankciók bevezetése és az IMF segítség késlekedése esetén technikai államcsődöt is okozhat), addig az emelkedő trend folytatására számítunk. Az ismert kockázatok miatt azonban gyakrabban köszönthetnek be korrekciós időszakok majd, a befektetőknek sajnos ezzel is újra meg kell barátkozniuk.

PB: Érdekes mozgásokat láthattunk tavaly az olaj piacán. Érdemes lehet már gondolkodni vételi pozíciók felvételén?

PR: Az olajárak valóban egyre érdekesebb szintre érnek, az utolsó negyedéves átlagár-várakozásokból kiindulva a 65-70 dolláros árszint elérése is lehetséges idén. Miközben az olajár augusztus eleje óta lényegében feleződött, az amerikai olajpapír-index mindössze 20% körüli esésnél tart, tehát valamikor az első negyedévben már érdemes lehet az olajat longolni néhány szelektív olajrészvény mellett.

PB: Meddig lehet még a dollár erősödésére spekulálni?

PR: A kedvenc, legtöbb stratéga által javasolt pozíció 2015-re az USD vétel EUR és JPY eladással szemben. A feltörekvő piaci devizák, közöttük a forint egyértelműen sérülékenyek, amíg kitartanak a masszív dollárvételek. A túlzott pozícionáltság és az EKB kötvényvásárlási lépéseivel kapcsolatos felfokozott várakozások miatt egyre inkább fennáll a hirtelen korrekciók veszélye az erősödő USD trendben, a következő évekre tekintve azonban annyira látványos eltérés van az amerikai és az euró-zóna jegybankjainak monetáris szemlélete között, hogy indokoltnak tűnik a dollárpozíciók további tartása.

PB: Teljesítmény szempontjából tavaly a részvény, a kötvény és abszolút hozamú alapok vitték a prímet. Idén hogyan válasszunk alapot?

PR: Minden befektetőnek el kell döntenie, hogy mit tart fontosabbnak: elsődlegesen a biztonságot tartja szem előtt vagy kiemelkedő hozam elérése érdekében tudatosan vállal magasabb kockázatot. A mi abszolút hozamú alapjaink egyértelműen a biztonságra helyezik a hangsúlyt, és ebből az ígéretből a jövőben sem engednek. A Generali Csoport konzervatív szemlélete és hagyományai valamint a magyar lakosság kockázatvállalási attitűdje szerencsésen találkozik esetünkben. Ennek megfelelően bankbetétek, pénzpiaci és államkötvény befektetések, valamint más abszolút hozamú alapok helyett/ mellett a megtakarítások megosztása, diverzifikálása érdekében ajánljuk ezen alapjainkat a befektetőknek.

PB: Mitől tekinthetőek biztonságosnak a Generali abszolút hozamú alapjai? És milyen hozamelvárásokat tartanak reálisnak?

PR: A piaci környezet függvényében fogalmazzuk meg hozam elvárásainkat, melyek jelenleg 5-6%-os éves nettó hozam elérését célozzák meg. Stratégiánknak több fontos pillérje van, melyek együttesen biztosítják, hogy a befektetőink ne szenvedhessenek el egyik napról vagy egyik hónapról a másikra több százalékos veszteségeket; célunk pedig a negyedévről negyedévre történő kiegyensúlyozott építkezés.

A kockázatos eszközök (elsődlegesen részvények, magas hozamú kötvények, nyersanyagok) összesített kitettségét a legkedvezőbbnek gondolt piaci környezetben sem tartjuk magasabban, mint az alap méretének egyharmada – mindez önmagában is mérsékli a váratlan, hirtelen bekövetkező piaci események jegyértékre gyakorolt hatását. Alacsony, jellemzően 1% körüli egyedi pozícióméretekkel dolgozunk, melyek kiválasztását nagyon körültekintő fundamentális és technikai elemzés előzi meg. Kiemelt szerepet tulajdonítunk a likviditásnak, emiatt elsődlegesen nem a régiós tőkepiacokra, hanem a globálisan iránymutató fejlett amerikai és európai piacokra, az ott történő eseményekre fókuszálunk. Alacsony tranzakciós költségekkel aktív portfólió menedzselést folytatunk, a szigorú kockázatkezelést megfelelően beállított stop-szintek biztosítják.

PB: A Generali termékpalettájáról melyik alapokat emelné ki?

PR: A Generali IPO Abszolút Hozam Alap nem származtatott alapként egyre több nyugdíjpénztár, egyesület megtakarítási portfóliójának részét képezi, és az elmúlt három évben a kockázat-hozam szempontokat figyelembe véve számos szélesebb eszköztárral rendelkező származtatott alapnál nyújtott érdemben kedvezőbb teljesítményt. A pozitív eredmények és visszajelzések hatására az Alap mérete az elmúlt egy évben 1,3 milliárd forintról 8 milliárd forint fölé emelkedett (kockázati mutatóként az elmúlt egy éves szórása 3,1%-os).

Az átnevezés előtt álló Generali Abszolút Hozam Származtatott Alap a 2013 októberében történt portfóliómenedzser-váltás óta a hazai paletta egyik legjobbja, 1 milliárd Ft-ról 3,5 milliárd Ft-ra növelve nettó eszközértékét (kockázati mutatóként az elmúlt egy éves szórása 3,5%-os).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél