<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Idén még nehezebb lesz megtalálni a jó beszállási pontokat a kötvény- és részvénypiacokon, ezért sokkal nagyobb hangsúly helyeződhet a szigorú kockázatkezeléssel működő abszolút hozamú alapokra. A biztonság és a kiszámíthatóan gyarapodó hozamok szerepe egyre inkább felértékelődik az előző években tapasztalt kedvező tőkepiaci környezet után – véli Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetési vezetője.

Privátbankár: Számos várakozás látott napvilágot a 2015-ös kilátásokat illetően. Most, hogy elindult az év hogyan látják az előttünk álló időszakot a Generalinál?

Pallag Róbert: Az infláció/defláció kérdésköre tűnik az egyik legfontosabbnak a 2015-ös évre előrenézve. Mind az amerikai, mind az európai makrogazdasági adatok kezdik felülteljesíteni a várakozásokat, amennyiben az olajárak megtalálják a mélypontokat, és megkezdődnek az EKB európai államkötvény vásárlásai, elindulhat az inflációs várakozások emelkedése, ez pedig a hosszabb hozamoknál a nyomott vagy történelmi mélységben lévő szintekről látható emelkedést hozhat.

A globálisan alacsony hozamkörnyezetben a részvénypiacok kockázatarányosan továbbra is a legvonzóbb eszközosztályt jelenthetik. Bár az iránymutató amerikai részvényindexek történelmi csúcs közelben zárták az évet és az S&P 500 árazása meghaladja az átlagos historikus értéket, a stratégák többsége jellemzően 2200 pont körüli záró értékkel számol év végén, mindez pedig 6-7 százalék körüli felértékelődési potenciál. Az európai részvénypiacok a 2014-es gyengébb teljesítmény után idén képesek lehetnek ennél nagyobb (akár 8-10 százalékos) emelkedésre is.

PB: Meddig maradhat fent a kockázatosabb eszközosztályt támogató környezet?

PR: A német tíz éves hozamok történelmi mélységben, 0,5% alatt vannak, a konszenzus az európai QE-vel együtt is 1% közeli értéket valószínűsít 2015 végére. Amennyiben a kínai lassulás és/ vagy az orosz-ukrán recesszió nem vezet globális hangulatromláshoz a tőkepiacokon (a problémák eszkalálódása a devizapiaci tartalékok jelentős csökkenése, a bankok megrohanása, további gazdasági szankciók bevezetése és az IMF segítség késlekedése esetén technikai államcsődöt is okozhat), addig az emelkedő trend folytatására számítunk. Az ismert kockázatok miatt azonban gyakrabban köszönthetnek be korrekciós időszakok majd, a befektetőknek sajnos ezzel is újra meg kell barátkozniuk.

PB: Érdekes mozgásokat láthattunk tavaly az olaj piacán. Érdemes lehet már gondolkodni vételi pozíciók felvételén?

PR: Az olajárak valóban egyre érdekesebb szintre érnek, az utolsó negyedéves átlagár-várakozásokból kiindulva a 65-70 dolláros árszint elérése is lehetséges idén. Miközben az olajár augusztus eleje óta lényegében feleződött, az amerikai olajpapír-index mindössze 20% körüli esésnél tart, tehát valamikor az első negyedévben már érdemes lehet az olajat longolni néhány szelektív olajrészvény mellett.

PB: Meddig lehet még a dollár erősödésére spekulálni?

PR: A kedvenc, legtöbb stratéga által javasolt pozíció 2015-re az USD vétel EUR és JPY eladással szemben. A feltörekvő piaci devizák, közöttük a forint egyértelműen sérülékenyek, amíg kitartanak a masszív dollárvételek. A túlzott pozícionáltság és az EKB kötvényvásárlási lépéseivel kapcsolatos felfokozott várakozások miatt egyre inkább fennáll a hirtelen korrekciók veszélye az erősödő USD trendben, a következő évekre tekintve azonban annyira látványos eltérés van az amerikai és az euró-zóna jegybankjainak monetáris szemlélete között, hogy indokoltnak tűnik a dollárpozíciók további tartása.

PB: Teljesítmény szempontjából tavaly a részvény, a kötvény és abszolút hozamú alapok vitték a prímet. Idén hogyan válasszunk alapot?

PR: Minden befektetőnek el kell döntenie, hogy mit tart fontosabbnak: elsődlegesen a biztonságot tartja szem előtt vagy kiemelkedő hozam elérése érdekében tudatosan vállal magasabb kockázatot. A mi abszolút hozamú alapjaink egyértelműen a biztonságra helyezik a hangsúlyt, és ebből az ígéretből a jövőben sem engednek. A Generali Csoport konzervatív szemlélete és hagyományai valamint a magyar lakosság kockázatvállalási attitűdje szerencsésen találkozik esetünkben. Ennek megfelelően bankbetétek, pénzpiaci és államkötvény befektetések, valamint más abszolút hozamú alapok helyett/ mellett a megtakarítások megosztása, diverzifikálása érdekében ajánljuk ezen alapjainkat a befektetőknek.

PB: Mitől tekinthetőek biztonságosnak a Generali abszolút hozamú alapjai? És milyen hozamelvárásokat tartanak reálisnak?

PR: A piaci környezet függvényében fogalmazzuk meg hozam elvárásainkat, melyek jelenleg 5-6%-os éves nettó hozam elérését célozzák meg. Stratégiánknak több fontos pillérje van, melyek együttesen biztosítják, hogy a befektetőink ne szenvedhessenek el egyik napról vagy egyik hónapról a másikra több százalékos veszteségeket; célunk pedig a negyedévről negyedévre történő kiegyensúlyozott építkezés.

A kockázatos eszközök (elsődlegesen részvények, magas hozamú kötvények, nyersanyagok) összesített kitettségét a legkedvezőbbnek gondolt piaci környezetben sem tartjuk magasabban, mint az alap méretének egyharmada – mindez önmagában is mérsékli a váratlan, hirtelen bekövetkező piaci események jegyértékre gyakorolt hatását. Alacsony, jellemzően 1% körüli egyedi pozícióméretekkel dolgozunk, melyek kiválasztását nagyon körültekintő fundamentális és technikai elemzés előzi meg. Kiemelt szerepet tulajdonítunk a likviditásnak, emiatt elsődlegesen nem a régiós tőkepiacokra, hanem a globálisan iránymutató fejlett amerikai és európai piacokra, az ott történő eseményekre fókuszálunk. Alacsony tranzakciós költségekkel aktív portfólió menedzselést folytatunk, a szigorú kockázatkezelést megfelelően beállított stop-szintek biztosítják.

PB: A Generali termékpalettájáról melyik alapokat emelné ki?

PR: A Generali IPO Abszolút Hozam Alap nem származtatott alapként egyre több nyugdíjpénztár, egyesület megtakarítási portfóliójának részét képezi, és az elmúlt három évben a kockázat-hozam szempontokat figyelembe véve számos szélesebb eszköztárral rendelkező származtatott alapnál nyújtott érdemben kedvezőbb teljesítményt. A pozitív eredmények és visszajelzések hatására az Alap mérete az elmúlt egy évben 1,3 milliárd forintról 8 milliárd forint fölé emelkedett (kockázati mutatóként az elmúlt egy éves szórása 3,1%-os).

Az átnevezés előtt álló Generali Abszolút Hozam Származtatott Alap a 2013 októberében történt portfóliómenedzser-váltás óta a hazai paletta egyik legjobbja, 1 milliárd Ft-ról 3,5 milliárd Ft-ra növelve nettó eszközértékét (kockázati mutatóként az elmúlt egy éves szórása 3,5%-os).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8976 8976 9300 -4,08% 0 0 4 435 166 090 Ft 2022-08-15 17:09:16
MOL 2886 2842 2938 0,00% 0 0 713 883 620 Ft 2022-08-15 17:10:12
MTELEKOM 319 318 324 -0,62% 0 0 29 119 299 Ft 2022-08-15 17:05:00
RICHTER 8060 8010 8175 -0,49% 0 0 2 032 746 385 Ft 2022-08-15 17:09:58
OPUS 153 150 153 +0,66% 0 0 14 128 099 Ft 2022-08-15 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befalap Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befalap Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Befalap Ingatlanpiaci helyzetkép: ahol a rugalmatlanság előnyre váltható
Király Béla | 2022. június 29. 18:48
Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
Befalap Nagyon sokan alulbecsülik, mekkora veszély fenyeget a piacokon - interjú
Gáspár András | 2022. június 20. 05:19
A befektetők még nem ismerték fel, hogy milyen nagy esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság akár mélyebb recesszióba is süllyedhet – véli Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hogyan veszi észre a profi befektető, hogy közeleg a vihar? Milyen befektetéseket választ, ha megfordul a trend és mit kezd a közönségkedvenc Teslával? Honnan tudja, mikor kell elkezdeni vásárolni és kik a példaképei? Interjú.
Befalap Miklós Csaba: a megugró kockázatok még a profikat is elbizonytalaníthatják
Király Béla | 2022. június 16. 19:48
A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.
Befalap Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő: A jövőben az aktív vagyonkezelésnek nagyobb szerepe lesz
Privátbankár.hu | 2022. június 11. 17:45
A Klasszis díjjal jutalmazott Hold Alapkezelő befektetési igazgatója arra számít, hogy a tartósan nehezebb időszak pozitív változásokat is hozhat.
Befalap Mit várhatunk a részvényektől és árupiaci eszközöktől a magas inflációs környezetben?
Eidenpenz József | 2022. június 7. 05:49
Meddig eshetnek a részvénypiacok? Hogyan, mikor érdemes részvényt vásárolni? Milyen befektetések védenek az inflációtól? Ez már az árupiaci szuperciklus? – interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Új korszak kezdődött a magyarországi befektetések világában
Eidenpenz József - Gáspár András | 2022. június 6. 15:15
Kilenc éve díjazza a hazai befektetési alapokat és alapkezelőket a Privátbankár.hu, most először szerepeltek a fenntartható befektetések külön kategóriában. A magyarországi ESG-piac még csak a szárnyait bontogatja, de az alapkezelők máris nemzetközi színvonalú eredményeket mutathatnak fel. Bemutatjuk Az Év ESG Alapkezelője díj hátterét és módszertanát.
Befalap Pintér András, Budapest Alapkezelő: Kettős kihívással nézünk szembe
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 18:41
A Budapest Alapkezelő szerint komoly kihívásokat rejt az idei év.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG