<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Lassacskán beindulhat a magyar növekedés, bár bőven vannak gazdasági kockázatok is. Az alapkamattal együtt olvadnak a betéti kamatok - hol keressük idén a hozamot?

Visszatér Magyarországra a növekedés - azért bőven vannak még kockázatok

Trippon Mariann

Az elmúlt hónapokban megjelent adatok alapján valamelyest erősödött a derűlátás a hazai gazdaság kilátásaival kapcsolatban a CIB elemzői szerint. Magyarország idén kikerülhet a recesszióból: a tavalyi 1,7%-os zsugorodást az idei évben 0,2%-os növekedés követheti. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint a javuló teljesítmény mögött részben a kiugróan gyenge tavalyi évet követően magára találó mezőgazdaság áll, de hosszú idő után a lakossági fogyasztás is pozitívan járulhat hozzá a növekedéshez.

Trippon Mariann szerint a kilátásokat tekintve továbbra is jelentősek a lefelé mutató kockázatok, amelyek közül a fő exportpiacainknak számító gazdaságok bizonytalan helyzete emelhető ki. Hazánk hosszabb távú növekedési kilátásait tekintve elsősorban a beruházások szinte megállíthatatlan zuhanása adhat okot aggodalomra - véli a szakember.

3 százalék alatt marad az infláció - a kamatvágásoknak azonban lassan vége lesz

A CIB elemzőinek értékelése szerint idén – javarészt egyszeri hatásoknak köszönhetően – számottevően lassulhat az infláció: a tavalyi 5,4%-os éves átlagos pénzromlási ütemet idén 2,2 %-os, jövőre 2,8 %-os éves átlagos infláció követheti, azaz az árszínvonal emelkedése a monetáris politika számára releváns időhorizonton a 3%-os középtávú cél alatt maradhat.

A CIB Alapkezelő makro-előrejelzése

A CIB szakértői szerint a történelmi mélységben lévő magyar alapkamat tovább csökkenhet. A piaci hangulat függvényében, ha csak kisebb mértékben is, de még mindig van tere további kamatvágásoknak. "Bár az elmúlt hónapokban a kedvező nemzetközi hangulat és likviditásbőség egyaránt növelte az MNB mozgásterét, az elmúlt hetek folyamatai azt támasztják alá, hogy az előttünk álló hónapokban a globális környezet kevésbé lesz már támogató, így további agresszív kamatvágásra nem látok sok esélyt. Mindezeket figyelembe véve év végére 4 százalékos alapkamatot és 290 forintos euró árfolyamot várok” – mondta el Trippon Mariann.

A betéti kamatok is esnek - hova tegyük a pénzt?

Az MNB folyamatos kamatcsökkentései a bankbetétek kamatszintjét is folyamatosan morzsolják, így a lakosság egyre kevésbé tud reálhozamot elérni azzal, ha megtakarításait kizárólag ilyen megtakarítási formában tartja. Mindez abba az irányba mutat, hogy a világszerte tapasztalható hozamkereséshez hónapról-hónapra egyre több magyar befektető csatlakozhat.

Hajdu Egon

A hozamvadászatba 2013-ban beszállók a jelenlegi piaci környezetben más körülményekkel kell, hogy szembesüljenek, mint az korábban megszokott volt. Idén az egyes megtakarítási eszközök megítélése folyamatosan változik. Jelenleg érzelmi kereskedés tapasztalható a pénz- és tőkepiacokon, amit a befektetési eszközök kiválasztása során mindenképpen érdemes figyelembe venni - mondta el Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember szerint leginkább a fejlődő részvénypiacok viselkedése tér el az eddigiekről, ugyanis ezek nem viselkednek egységesen és nem mozognak együtt a kockázati étvággyal. Az idei számok azt mutatják, hogy a fejlődő részvénypiacok és nyersanyagpiacok alulteljesítőek, miközben a fejlett részvénypiacok folyamatosan történelmi csúcsokat döntenek.

A CIB Alapkezelő szerint a fejlődő régiók gazdaságai – mint például Kína – bizonytalan időszakon mennek keresztül, ami a változó piaci hangulatot figyelembe véve kockázatossá teszi őket. Ennek ellenére egy stratégiai befektetési portfolióban a fejlődő régióknak is helye van, mivel továbbra is jelentős növekedés és alacsony adósságráta jellemzi ezeket a piacokat – vélik a szakemberek. A fejlett részvénypiacokat nem tartják túlértékeltnek a CIB elemzői és a korábbi szárnyalással együtt járó június eleji korrekció ellenére továbbra is bíznak bennük.

MSCI - magyar papírok nélkül?

Történelmi mélyponton zárt  kedden a Magyar Telekom. Az árfolyamesés miatt félő, hogy az augusztusi felülvizsgálatkor a Richterhez hasonlóan kikerül a részvény az MSCI-Hungary - indexből. Ha ez tényleg megtörténik, akkor kikerül az OTP és a Mol is, hiszen háromnál kevesebb részvény nem lehet az országkövető indexben, a Richter pedig legkorábban ősszel kerülhet vissza.

Az Alapkezelő szerint jelenleg az amerikai, japán és euró-zónabeli kitettséget egyszerre reprezentáló MSCI World index, illetve az ezt követő befektetési eszközök, befektetési alapok nyújtanak megfelelő diverzifikációt az eszközosztályba befektetőknek, amitől 10 százalék körüli hozamot várnak a következő évben.

A nyersanyagok piaca a feltörekvő részvénypiacokhoz hasonlóan alulteljesítő volt idén, megtört a 10 éves nyersanyagpiaci trend. Ennek ellenére a CIB szakértői szerint a nyersanyagok jó diverzifikációs jellege miatt mindenképpen érdemes valamekkora kitettséget tartani egy kiegyensúlyozott portfolió részeként.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 9290 8952 9290 +4,03% 0 0 7 025 261 844 Ft 2022-08-08 17:14:02
MOL 2936 2882 2964 +1,24% 0 0 1 989 130 862 Ft 2022-08-08 17:06:47
MTELEKOM 316 312 316 +0,32% 0 0 78 363 727 Ft 2022-08-08 17:05:05
RICHTER 8300 8265 8450 -0,95% 0 0 1 449 949 740 Ft 2022-08-08 17:07:44
OPUS 153 150 154 -0,52% 0 0 11 535 951 Ft 2022-08-08 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befalap Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Befalap Ingatlanpiaci helyzetkép: ahol a rugalmatlanság előnyre váltható
Király Béla | 2022. június 29. 18:48
Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
Befalap Nagyon sokan alulbecsülik, mekkora veszély fenyeget a piacokon - interjú
Gáspár András | 2022. június 20. 05:19
A befektetők még nem ismerték fel, hogy milyen nagy esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság akár mélyebb recesszióba is süllyedhet – véli Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hogyan veszi észre a profi befektető, hogy közeleg a vihar? Milyen befektetéseket választ, ha megfordul a trend és mit kezd a közönségkedvenc Teslával? Honnan tudja, mikor kell elkezdeni vásárolni és kik a példaképei? Interjú.
Befalap Miklós Csaba: a megugró kockázatok még a profikat is elbizonytalaníthatják
Király Béla | 2022. június 16. 19:48
A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.
Befalap Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő: A jövőben az aktív vagyonkezelésnek nagyobb szerepe lesz
Privátbankár.hu | 2022. június 11. 17:45
A Klasszis díjjal jutalmazott Hold Alapkezelő befektetési igazgatója arra számít, hogy a tartósan nehezebb időszak pozitív változásokat is hozhat.
Befalap Mit várhatunk a részvényektől és árupiaci eszközöktől a magas inflációs környezetben?
Eidenpenz József | 2022. június 7. 05:49
Meddig eshetnek a részvénypiacok? Hogyan, mikor érdemes részvényt vásárolni? Milyen befektetések védenek az inflációtól? Ez már az árupiaci szuperciklus? – interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Új korszak kezdődött a magyarországi befektetések világában
Eidenpenz József - Gáspár András | 2022. június 6. 15:15
Kilenc éve díjazza a hazai befektetési alapokat és alapkezelőket a Privátbankár.hu, most először szerepeltek a fenntartható befektetések külön kategóriában. A magyarországi ESG-piac még csak a szárnyait bontogatja, de az alapkezelők máris nemzetközi színvonalú eredményeket mutathatnak fel. Bemutatjuk Az Év ESG Alapkezelője díj hátterét és módszertanát.
Befalap Pintér András, Budapest Alapkezelő: Kettős kihívással nézünk szembe
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 18:41
A Budapest Alapkezelő szerint komoly kihívásokat rejt az idei év.
Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG