11p

Milyen alapokat vesznek most a kisbefektetők, érdemes-e devizában takarékoskodni, keresik-e még az ESG-termékeket? Mitől maradt magas az ingatlanalapok hozama válság idején? Kiknek kedvez a magas kamat? Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.

Melyek ma a legnépszerűbb alapfajták Magyarországon?

Ez az év szervesen kapcsolódik a tavalyihoz, a 2022-ben népszerű alapok most is ott vannak a toplistán. Tavaly volt a világban egy óriási infláció- és hozamemelkedés, ami alaposan leértékelte a befektetéseket mind a részvény-, mind a kötvénypiacon. Egészen extrém helyzet alakult ki, Amerikában például a tíz éves kötvényeken közel húsz százalékos veszteséget lehetett elszenvedni, amire az elmúlt egy-kétszáz évben nem volt példa.

A mi jelmondatunk tavaly az volt, hogy óvatos megközelítésre van szükség, az alacsony kockázatú termékeket kell előtérbe helyezni. Ilyen volt például az Erste Bázis vagy az Erste Duett alapok, amelyekben vannak rövid kötvény– és pénzpiaci típusú eszközök, valamint az utóbbiban ingatlanalapok is. A múltbeli adatok alapján mérsékelt kockázatúak, az elmúlt évtizedben nagyon kicsi volt a szórásuk. A hozamok emelkedésével aztán fokozatosan a kötvényalapokat állítottuk az értékesítés fókuszába.

Hogyan tükröződik mindez az eladási számokban?

Tavaly a kisebb kockázatú alapok értékesítésével rendkívül sikeres évet zártunk. A piaci részesedésünk a hazai nyilvános alapok piacán 3,36 százalékponttal nőtt 16,95-ről 20,31 százalékra, miután 475 milliárddal nőtt az alapok állománya, 1790 milliárdra. Az alapokban kezelt vagyon növekedése idén is folytatódott. Április végén már 1897 milliárdnál tartottunk, ami 20,87 százaléka a piacnak.

Közben fokozatosan tolódtak el a fókuszok. Már a tavalyi utolsó negyedévben is elkezdtük előtérbe helyezni a kötvényalapokat, amelyek az értékesítésben egyre nagyobb súlyt kaptak. Idén is ezeket állítottuk a középpontba, amelyek közül egyébként a Privátbankár Alapkezelő Klasszis díjkiosztón már mindegyik nyert első helyezést és más dobogós helyezéseket is.

Az Erste Alapkezelő díjai 2023-ban:

Privátbankár.hu Klasszis 2023 - Legjobb Vegyes Kiegyensúlyozott Alap:

I.        Erste Duett Nyíltvégű Alapok Alapja       Erste Alapkezelő

Privátbankár.hu Klasszis 2023 - Legjobb Ingatlan Alap:

I.        Erste Ingatlan Alap T sorozat         Erste Alapkezelő

Privátbankár.hu Klasszis 2023 - Az Év Legjobb Hazai Részvénybefektető Alapja:

I.        Erste Stock Hungary Indexkövető Részvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis 2023 - Legjobb Rövid Kötvény Alap USD:

II.       Erste Nyíltvégű Dollár Bázis Befektetési Alap  Erste Alapkezelő

Privátbankár.hu Klasszis 2023 - Az Év ESG Alapkezelője:

II.       Erste Alapkezelő

Privátbankár.hu Klasszis 2023 - Legjobb Szabad Kötvény Alap:

III.      Erste Dollár Abszolút Hozamú Kötvény Alap D Sorozat     Erste Alapkezelő

Privátbankár.hu Klasszis 2023 - Legjobb Rövid Kötvény Alap:

III.      Erste Nyíltvégű Bázis Befektetési Alap   Erste Alapkezelő

Ezek szerint hozamcsökkenésre számítanak?

Azt gondoljuk, hogy az infláció Magyarországon év végére egyszámjegyű lehet, a rövid távú hozamok pedig az infláció csökkenésével és Magyarország kockázati megítélésének javulásával jelentősen esni fognak. A nagyon rövid lejáratú eszközökkel így hosszú távon nem lehet megtartani ezt a magasabb hozamszintet, ezért érdemes egy kicsit távolabbra tekinteni.

Három fontosabb kötvényalapunk van, az egyik a Kamatoptimum, amely a hozamgörbe elejére fókuszál. A középső kategóriát az Abszolút Hozamú Kötvény Alap képviseli, amely inkább a közepes lejáratú kötvényekre koncentrál, valahol kettő és öt év között, és aránylag aktív alap. A leghosszabb alapunk pedig az Erste XL.

Varga Zalán
Varga Zalán

Tavaly, mikor éppen nagyon magas volt a tíz éves hozam, tíz százalék fölé is ment, akkor az XL tűnt a legvonzóbbnak hozam-kockázat szempontból. Ez az alap az elmúlt félévben rendkívül erősen is teljesített, mint tudjuk, a hozamesés árfolyamnövekedést okoz a kötvényalapoknál.

Mostanra már nagyrészt beárazódott a kötvénypiacba a csökkenő kamatpálya, de a lendület még viheti lejjebb a hozamokat. Másrészt a kötvényes alapjainkban az állampapírok mellett vállalati kötvényeket, bankkötvényeket és állami garanciás kötvényeket is használunk, így több lehetőségünk van a teljesítmény növelésére.  Jelenleg inkább a középső, Abszolút Hozamú kötvényalapra fókuszálunk.

Az ügyfelek megfogadják a tanácsokat, hogy mit érdemes venniük?

Az értékesítési számokból ez köszön vissza. Tavaly az óvatos befektetéseket keresték inkább, de év végén már az Erste XL-t is vásárolták.  Idén meg a Kamatoptimum és az Abszolút Hozamú Kötvény a legnépszerűbb.

Az ügyfelek alapvetően hallgatnak a tanácsadókra, de más tényezők is befolyásolják befektetési döntéseiket, például a múltbeli hozam, ami nem feltétlen jó iránytű. A kötvényalapok esetében azonban ettől el tudtak vonatkoztatni, megértették, hogy tavaly volt egy nagy hozamemelkedés, és emiatt leértékelődtek a kötvények, viszont innét a jövőbe tekintve sokkal nagyobb a hozampotenciál. Évről évre látszik egy tanulási folyamat.

A vegyes alapok kategóriáiban is gyakran nyernek díjakat a kötvényalapok mellett.

A vegyes alapok nagyon rosszul teljesítettek tavaly, egy vegyes portfólió a világon szinte mindenhol rekord veszteséggel zárt. Már az is ritka, hogy a részvények meg a kötvények hozama egyszerre legyen mínuszos, ráadásul magas infláció mellett, tehát a reálhozam erősen negatív volt.

Ebben a kategóriában még nem látjuk, hogy vásárolnának az ügyfelek, pedig itt is volt egy nagy átértékelődés, tehát olcsóbbak lettek a mögöttes értékpapírok. Visszatértünk a normalitás világába, a nullás kamatok és a nullás infláció furcsa világából a korábban megszokottba. Azonban az ügyfelek sok bizonytalanságot látnak mindenütt, például recessziós kockázatok vannak, így a vegyes alapokat sem kezdték el vásárolni. Itt még erősebb a múltbeli hozam hatása, mint a kötvényalapoknál.

Az ingatlanalapok izgalmasak, a befektetők kedvencei voltak a korábbi években.

Az ingatlanalapok részben ingatlanba fektetnek, részben pénzpiaci eszközökbe. Miután nagyot nőttek a pénzpiaci hozamok Magyarországon, ezért ez a rész is nagyon erősen teljesít. Korábban nulla volt a hozam, most meg az elmúlt fél évben akár 18 százalékon is be tudtunk fektetni. Ez nagymértékben növelte a hozamot. Másrészt az ingatlanokat euróban tartjuk nyilván és forintra fedezzük, és a fedezeti ügylet hozama, az úgynevezett fedezeti prémium is rendkívüli mértékben emelkedett.

A 180 napos visszaváltási határidő miatt azonban mérsékelt az érdeklődés, de folyamatosan növekvő.

Egyéb kockázatos dolgok, mint részvényalapok iránt nem érdeklődnek?

Tavaly itt is volt nagy átárazódás, veszteség, a részvények olcsóbbak lettek, de ilyenkor az ügyfelek mindig egy kicsikét hátrébb lépnek és inkább figyelik, hogy hol lehet ennek az alja. Aztán az idén meg mégiscsak elindult a részvénypiac, de vélhetően az emberek még mindig túl sok kockázatot látnak. Inkább csak óvatos vásárlás van.

Viszont nagyon népszerű az Erste rendszeres  megtakarítási program, az Erste Future Befektetési Program, ahol hónapról hónapra lehet például részvényalapokba is befektetni.

A globális részvény alapunk, az Erste Stock Global Alapok Alapja, ahol a forintra fedezés komoly fedezeti prémiumot biztosít, szintén közkedvelt befektetés mostanában. Amikor egy eurós alapot forintra fedezünk, akkor jelenleg évesítve tíz százalék fedezeti prémium adódik az alaphozamhoz. A hazai kamatok csökkenésével ennek mértéke fokozatosan csökkenni fog.

Az fenntarthatósági, ESG-alapokat mennyire keresik?

Egy-két éve még újdonság volt az ESG, ma már az összes alapkezelőnél szinte ez a normális, a standard. Egyre magasabb az ESG-alapok aránya.

Korábban az ESG alapokon belül a zöld tematikus alapok voltak rendkívül népszerűek, de tavaly az infláció, a hozamemelkedés ezeket is megviselte. Most az ügyfelek ismét egyre jobban érdeklődnek irántuk, hiszen a világban megint előkerült a zöld átállás, a zöld energia témaköre, ami az energiabiztonság miatt is fontossá vált. Amerikában és Európában az államok is nagy beruházási programokat indítanak, emiatt is újra népszerű a téma.

A Bécsből kezelt, de Magyarországon is bevezetett nem tematikus fenntarthatósági részvényalapjaink is keresettek. Az Erste Responsible Stock Global is ilyen fenntarthatósági részvényalap, globális befektetési univerzummal. De a részvényekkel kapcsolatban azért az ügyfelek többsége az óvatos kivárást választja. Pedig amikor arra várnak, hogy majd elmúlik a bizonytalanság, akkor mire ez bekövetkezik, addigra el szoktak szállni a részvényárak. Így gyakran lekésnek az emelkedésről.

A vegyes alapoknál már nem látunk akkora extra érdeklődést az ESG politika iránt. Az ügyfelek itt inkább a magasabb várató hozamot keresik. ESG-kategóriájú forintos kötvényalapjaink pedig nincsenek, de tervezzük.

Lesz recesszió? Ez az egyik legnagyobb félelem.

Ilyen óriási kamatemelések, mint amelyek az Egyesült Államokban és az Eurózónában voltak, a gazdaságtörténelemben rendszerint recessziót szoktak kiváltani. Most a fő kockázatnak ezt látjuk. A második félévben az Egyesült Államokban eljöhet a recesszió, viszont alapvetően soft landing-re, tehát egy mérsékeltebb visszaesésre, az egész évet tekintve inkább egyfajta stagnálásra számítunk, nem mély recesszióra. Ez pedig nem biztos, hogy annyira erősen fogja érinteni a részvényeket.

Természetesen egy mély recesszió, amit nem zárunk ki teljesen, jelentős esést okozna a részvénypiacon. Ezért azt mondjuk, hogy fokozatosan érdemes növelni a részvényes kitettséget.

Nem drágák már a részvények, mint voltak pár évvel ezelőtt?

A részvények értékeltsége világszinten a hosszú távú átlag körüli, sem túl olcsó, sem túl drága. Régiók között nagy különbségek vannak. Például a hazai piac értékeltsége történelmi összehasonlításban alasconynak számít, részvényeink olcsók. A Stock Hungary alapunk itt fektet be.

A befektetők mennyire félnek a forint leértékelődésétől, mennyire mennek devizaeszközökbe?

A tavalyi nagy forintgyengülés nyomot hagyott a befektetőkben. Van olyan indíttatásuk, hogy a pénz egy része legyen inkább euróban. Ezzel szemben áll viszont az, hogy a forintnak most óriási hozamelőnye van. Tehát ha valaki euróba fektet, akkor egy jelentős hozamról lemond, mert a forinteszközöknek sokkal magasabb a kamatszintje.

Így sokan inkább a forintbefektetést preferálják, viszont forinterősödés esetén azért történik egy kis átcsoportosítás az euró felé. Természetesen az egyfajta jogos kockázatkezelési törekvés, hogy a pénz egy részét devizában tartsák.

Jól teszik? Merre tovább, forint?

Erre az évre már optimistábbak vagyunk a forinttal kapcsolatban, mert a gyengülés fő oka az volt, hogy a külkereskedelmi mérleg elromlott a magas gázárak miatt. De az utolsó kettő adat már pozitív lett, ami persze a konjunktúra és az energiaárak függvénye. Azt látjuk, hogy az erős nyomás a forinton megszűnt.

Másrészt viszont Magyarország még sérülékeny országnak számít, közel vagyunk a háborúhoz, magas a kitettségünk az orosz energiahordozók felé. Amikor megnőnek a világban a turbulenciák, az a forintra erősen ki tud hatni. De az EU-s források tudnák végképp stabilizálni a forint helyzetét.

Összességében nem várunk nagy leértékelődést, de jelentős erősödést sem.

Visszatérnek még a régi szép idők, alacsony kamat és infláció, uborkaszezon, amikor nincs válság, nem történik semmi…?

Az elmúlt évtizedek aranykora már nem valószínű, hogy vissza fog térni. Geopolitikailag is magasabb kockázatokkal kell számolnunk, infláció terén is nagyobb a bizonytalanság.

Most nagy inflációs sokkból áll fel a világ, már mindenhol csökken a pénzromlás. De ha középtávra tekintek, nem reális, hogy megint nullás inflációs környezet jöjjön. Például a zöld átállásnak is van egy erős inflációs hatása. Míg az elmúlt évtizedekben a globalizáció erősödött, most inkább visszaszorult, ami szintén inflációs hatású. Akárcsak az idősödő társadalmak. Természetesen a hatékonyság-növekedés, a termelékenység-növekedés, a technológiai fejlődés ezen segíthet, csökkentheti az inflációs nyomást. Fel kell készülnünk egy változékonyabb évtizedre a tőkepiacokon.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
Befektetési alapok Wealth Office az Equilor Alapkezelőnél: a privátbanki szolgáltatáshoz hasonló kényelem, csak még annál is magasabb szinten
Csabai Károly | 2023. július 26. 10:15
Wealth Office néven idehaza egyedülálló szolgáltatást indított el tavaly ősszel az Equilor Alapkezelő Zrt. a legalább 400 millió forintos megtakarítással rendelkezőknek. A szolgáltatás lényegéről, annak közel egyéves eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Pillár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával és Dobó Istvánnal, az Equilor Wealth Office igazgatójával.
Befektetési alapok Naponta közel 28 milliárd forintot tettek félre a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 12:55
Egyetlen hónap alatt 833 milliárd forintot raktak különböző befektetési alapokba a magyarok. 
Befektetési alapok Mit várhatunk most az ingatlanalapoktól?
Eidenpenz József | 2023. július 3. 18:04
Hogyan növeli az infláció egy ingatlanalap hozamát, lehet-e bérleti díjakat emelni, esnek-e az ingatlanárak, milyen mély nyomokat hagyott a Covid? Lehet-e kapni a korlátozott mennyiségű ingatlanbefektetési jegyekből, és mi az értelme a devizafedezésnek? Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő értékesítés-támogatási vezetőjével.
Befektetési alapok A magyar politikai kockázat ára – interjú
Eidenpenz József | 2023. június 26. 09:47
Az Év Feltörekvő Alapkezelője defenzív részvényeket vásárol, olcsó részvényeket keres, tavaly ősszel sok ilyen akadt, ma kevésbé. Ide tartoznak a magyar papírok is, de a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet és adóztatás miatt a magyar részvények nagy diszkontot érdemelnek, kérdés, mekkorát. Interjú és videopodcast Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével, az Expedíció Alap portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Merre tovább, ingatlanalapok?
Eidenpenz József | 2023. június 23. 15:31
Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.
Befektetési alapok Így védenek a reáleszközök az inflációtól - Klasszis podcast
Eidenpenz József | 2023. június 19. 15:33
Ha magas az infláció, akkor reáleszközökbe érdemes fektetni a nagykönyvek szerint, mint a részvények vagy az ingatlanok. De ez többnyire csak hosszabb távon működik, rövid távon gyakran nem. A rövid távú ingadozást, veszteséget láttuk tavaly, de a következő években jó hozamok jöhetnek - mondja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő befektetési igazgatója, akit videópodcastunkban Eidenpenz József főmunkatárs kérdezett. 
Befektetési alapok Milyen devizaalapot, kötvényt és részvényt érdemes ma venni? Interjú
Eidenpenz József | 2023. június 12. 19:07
Hogyan élték meg a kisbefektetők a tavalyi viharos esztendőt, mely alapfajtákat keresik ma, és mennyire jók az elképzeléseik? Miért lehet jobb a magyar részvény, mint a külföldi? Érdemes-e ma devizában megtakarítani? Hogyan látja a piacokat az alapkezelő? Interjú Oszlay Péterrel, az Erste Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Csoda történt a magyar ingatlanalapokkal
Eidenpenz József | 2023. május 8. 05:49
Tavaly borzasztó év volt világszerte a tőkepiacokon, majdnem minden befektetési termék ára nagyot esett, a részvényeké, a kötvényeké, az ingatlanoké egyaránt. A magyar ingatlanalapok mégis bőven a vízvonal fölött tudtak maradni, sőt több közülük kétszámjegyű hozamot ért el. Hogyan lehetséges ez?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG