3p
Kevesebb, mint egy hónap és itt az új kgfb-kampány. Noha majd' minden ellene szól, a piaci szereplők szerint még mindig lesz biztosító, amely aláver a díjszintnek - év közben majd megint korrigál a piac.

Kevesebb, mint egy hónap és nyakunkon a következő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) kampány. A piac ennek ellenére teljesen csendes, aminek oka abban keresendő, hogy immár a gépjármű-tulajdonosok között kisebbségbe kerülnek az valódi év végi váltók - a 4 milliót meghaladó szerződés közül jó esetben "csak" alig másfél millióan lehetnek jogosultak a váltásra az előttünk álló hetekben.

Pedig a "kampány" azért tartogathat meglepetéseket. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) statisztikái szerint a kgfb-díjbevétel utoljára 2007. I. negyedévében bővült a most látható 7 százalékot meghaladó mértékben. ráadásul a II. negyedév 18,3 milliárdos bevételét "rendes" (azaz nem év elejei, az éves befizetésekkel feljavított) 3 hónapnyi teljesítménnyel utoljára 2011-ben sikerült túlszárnyalni.

Nem csak a bevétel nő

A biztosítók szerint az idei év díjbevétel-növekménye mellett az is jól mutatja, hogy elérkezett a trendforduló Magyarországon a kgfb-piacon, hogy az állománydíj - 3 évi csökkenés után - a díjbevételt meghaladó mértékben, év/év alapon 7,8 százalékkal emelkedett. Pezsgőt bontani ugyanakkor még korai: a díjbevétel és az állománydíj-növekedés imponáló előretörését árnyalja, hogy egy év alatt 3,3 százalékal, 4,412 millióra növekedett az élő biztosítási kötvények száma, azaz a bevétel nagyobb állományon oszlik szét. Ugyancsak csökkentheti az örömöt, hogy arányaiban nő az éves díjfizetés az évközi váltók között is - köszönhetően az alacsony díjaknak és az ezért kapott kedvezményeknek.

Rendszerkockázat az alacsony kgfb-díjszint?

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese szerint a kgfb-piacon 2011. óta újra emelkednek a kárköltségek - ezt ugyanakkor még takarja, hogy az elöregedő gépjárműpark okán a pléhkárokra arányosan kisebb kifizetések jutnak. Ugyanakkor az új gépjárművek növekedése (és azok kárköltsége), valamint az a tény, hogy a kicsit jobban élő lakosság gyakrabban hajtja a kocsikat, megnöveli a károk számát. A közelmúltban Nagy Koppány, az MNB területért felelős felügyeleti igazgatója egy konferencián arra a kockázatra hívta fel a figyelmet, hogy a biztosítók 2012 óta nem követik az üzemanyag-felhasználás (az autóhasználat) és a személyi sérüléses károk költségeinek emelkedését, márpedig ha a kárhányaduk tovább romlana, azt a felügyelet már akár rendszerkockázatként értelmezhetné.

Lesz bevállalós díjszint

A fentiek ellenére a piaci szereplők szerint az idei "kampányban" is lesz olyan biztosító, amely állományfejlesztésért, a korábban elvesztett szerződések visszahozatala érdekében alaposan alácsap a piacnak, azaz általános vélemény, hogy a tarifálók jó eséllyel találnak majd kedvezőbb díjú kgfb-ajánlatot. A kérdés csak az, hogy ezt szegmensenként mennyire más és más biztosító nyújtja majd - tavaly ilyen szétosztott helyzetre láthattunk példákat. Ugyancsak kérdés, hogy az egyre csökkenő megtakarításokért, 1-2 ezer forintért nekiállnak-e a váltásnak az autósok, amelyek ma is a szlovák díjszint negyedét, a szerb díjak felét fizetik a kgfb-szerződések után. A Privátbankár.hu által megkérdezett szakemberek szerint a kampány után ugyanakkor ismét normalizálódik majd a piac, s az átlagdíjszint az éves kötéseken keresztül fog tudni emelkedni az elkövetkező években.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG