BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2009. november 24. 12:11

Önszabályozás keretében új mutatót vezetnek be januártól a hazai biztosítók: a neve TKM (Teljes Költségmutató)

Önszabályozás keretében új, a unit-linked biztosítások összehasonlítását elősegítő mutatót vezetnek be januártól a hazai biztosítók: a TKM (Teljes Költségmutató) segítségével megtudhatjuk, mennyi költséggel jár egy adott befektetés hozamának elérése. A társaságok maguk döntöttek úgy, hogy a költségekről egységesen tájékoztatják az ügyfeleket, mondván: nincs takargatnivalójuk

A Magyar Biztosítók Szövetsége a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete bevonásával és támogatásával összeállította a TKM (Teljes Költségmutató) szabályzatát a biztosítási piac iránti fogyasztói bizalom erősítése és fenntartása céljából. Az egységes mutató a befektetési egységekhez kötött, ún. unit-linked típusú élet- és nyugdíjbiztosítások költség szempontú összehasonlítását segíti elő

A TKM mutató egy olyan egyszerű mutató, amely egyetlen szám segítségével fejezi ki az adott biztosítás költségeit. Azt mutatja meg, hogy adott paraméterek mentén közelítőleg mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy elméleti költségmentes hozamhoz képest amiatt, hogy az adott unit linked terméken érte el. Segítségével az egyes társaságok unit-linked életbiztosítási termékeinek költségszintje összehasonlíthatóvá válik, így az ügyfelek tudatosabban választhatnak.

Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási ágért felelős ügyvezető igazgatója a PSZÁF és a MABISZ közös sajtótájékoztatóján a TKM működését így foglalta össze: az egyes befektetési formák mögött álló eszközökből a befektetők egy elméleti hozamot realizálhatnának; maga a befektetés azonban mindig jár valamilyen költséggel (megbízási díj, tranzakciós díj, portfoliókezelési díj, stb.)  - függetlenül attól, hogy az adott befektetési instrumentumot a befektető brókeren,  szolgáltatón vagy éppen unit linked biztosításon keresztül veszi igénybe. A TKM azt mutatja meg, mennyivel csökkentik a várható nyereséget ezek a költségek. A THM-hez hasonlóan adott feltételek, befektetési időtávok mellett, típuspéldákon keresztül teszi lehetővé a TKM az egyes termékek összehasonlítását.

Ha a TKM egy évvel korábban is létezett volna, talán nem került volna  ekkora hátrányba a biztosítási szféra a hosszú távú befektetési formák szabályozásakor - vélekedett Kisbenedek Péter, a MABISZ elnöke utalva arra a jövő évtől hatályos változtatásra, amelynek következtében nem csak az életbiztosítások után járó adókedvezmény szűnik meg, de ez a befektetési forma hosszú távú, kamatadó-kedvezménnyel járó megtakarítási szerződésnek sem minősül.
Paál Zoltán felhívta a figyelmet: bár a TKM egy rendkívül hasznos és jól értékelhető mutató, önmagában nem alkalmas arra, hogy kizárólag ez alapján hozzák meg befektetési döntéseiket az ügyfelek. Az egyes biztosítások közötti választáskor ugyanis az összes nyújtott szolgáltatást értékelni kell.

Dr. Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a válság megmutatta, hogy milyen nagy jelentősége van a gazdaság szempontjából annak, hogy belső megtakarítások képződjenek. A PSZÁF-nak éppen ezért kiemelt célja, hogy a hosszú távú megtakarítási lehetőségekkel kapcsolatos bizalmat erősítse, a lakosság befektetési hajlandóságát növelje. A hosszú lejáratú megtakarítások egyik kiemelt csatornája a biztosítási szféra; az átláthatóság, a lakosság szükséges információkkal való ellátása ezért rendkívül fontos feladat. Dr. Farkas Ádám kiemelte: a biztosítótársaságok a TKM-et gyakorlatilag "maguktól", önszabályozás keretében  vezették be,  az Európai Uniós elvárásokat is megelőzve.

A jogszabályi keretek és a PSZÁF fogyasztóvédelmi közzétételei mellett alapvető fontosságú, hogy a piac szereplői önszabályozó eszközökkel is is erősítsék az ügyfelek biztonságát - hangzott el a tájákoztatón. A most bemutatott TKM vagy a lakossági hitelező intézmények által nemrég aláírt Magatartási Kódex is ebben a szellemben született meg.

A szabályozásban részt vevő biztosítótársaságok az érintett termékcsoportra kiszámított TKM-értékeket 2010. január 4-én jelentetik meg a MABISZ honlapján. Emellett a biztosítók az ügyfelek érdekében egységesítették nyomtatványaik, tájékoztatóik tartalmát.

Az önszabályozásban gyakorlitaliag minden olyan Magyarországon működő biztosítótársaság részt vesz, akinek van unit linked terméke - hangzott el a tájékoztatón.

Devizázók, figyelem: gyengül az adóprés! 
Kevesebbet fektetünk az életbe - ez biztos
Viszlát, adókedvezmény: indulhat az utolsó roham?
Hajrá: már csak 1 hét maradt a kötelezőváltásra!
Egyre olcsóbb a kötelező: ebből még baj is lehet

Privátbankár

Címkék: Biztosítás

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél