<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az év közbeni díjhirdetés mindenképp az ügyfeleket érdekét szolgálja, de nem biztos, hogy ettől a kgfb-díjak alacsonyabbak lesznek. A szakértők megosztottak, az egyenlet több szereplős. Maradnak a régi reflexek?

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el azt a törvénymódosítást, amely alapján lehetővé válik az évközbeni, többszöri díjhirdetés a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál (kgfb). A Netrisk.hu biztosítási portál szakértői szerint ma még kérdéses, hogy jól járnak-e az ügyfelek a változással - legalább is ha az árakat nézzük. Várhatóan kiegyenlítettebb  lesz a verseny a biztosítók között, az ügyfelektől ugyanakkor nagyobb tudatosságot követel, hogy figyeljenek biztosítási évfordulójukra, és tájékozódjanak az aktuális árakról.

Rajtunk múlik, lesznek-e olcsóbb díjak

Jelenleg az ügyfelek többsége csak novemberben néz alaposan utána, hogy hol érdemes a következő évre kötelező biztosítást kötnie. Azok az autósok, akiknek biztosítási évfordulója már nem január elsejére esik, jóval kevésbé figyelnek erre: alig harmaduk néz időben utána, hogy érdemes-e más biztosítóhoz szerződnie. Az érintett autósok száma 2013-ban közel 1,5 millió lesz, ha ehhez hozzávesszük az ugyancsak érintett, év közben autót vásárlókat, ez a szám eléri a 2 milliót.

„Ha ez a jelenlegi trend folytatódik, az csökkenheti a versenyt, és ennek hatása érezhető lehet a kötelező árazásában, és a mellé kínált kiegészítő szolgáltatásokban” - vélik a Netrisk szakértői. Az egyszeri díjhirdetés eltűnése lehetőséget ad a biztosítóknak arra, hogy év közben többször is módosítsák az eddig október 30-án meghirdetett, és a következő év egészére vonatkozó  kötelező tarifáikat. Ha kellően tudatosak az autósok, az egészséges verseny év közben is fennmaradhat, aminek akár pozitív hatása is lehet a biztosítói ajánlatokra, hiszen jelenleg év közben általában drágább kötelező biztosítást kötni. Sok kedvezmény ugyanis csak a novemberi kampányidőszakra érvényes.

Egymás alá kínálnak majd a biztosítók?

„Ám épp így megtörténhet, hogy a váltási hajlandóság visszaesik az év végi hajrá kiesésével, ami gyengíti a versenyt”  – figyelmeztet  Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. A szakember szerint tehát az autósokon is múlik, mit hoz az évközi díjhirdetés.

Nem lesz könnyű dolga az autósoknak. Egyértelműen „ügyfélbarát”, ám egyénileg nehezen követhető változást hozhat jövőre az új szabályozás - mondta Németh Péter, a CLB alkuszcég kommunikációs igazgatója, aki szerint a többször díjhirdetés dinamizálja a piacot. Fontos tudni, hogy egy biztosító egy évben összesen háromszor módosíthat majd a díjain - de így is előfordulhat, hogy minden hónapban megjelenik majd egy-egy új ajánlat a piacon. A CLB-nél arra számítanak, hogy megmarad az erős verseny, és a biztosítók majd megpróbálnak év közben is egymás árai alá kínálni. Német szerint ugyanakkor valószínűleg egyre több plusz szolgáltatással is megpróbálják majd elcsábítani az ügyfeleket a biztosítók.

A díjliberalizáció nyomán sem várható persze, hogy egy csapásra eltűnik az őszi kgfb-kampány, ám fokozatosan tovább veszít majd jelentőségéből.

Nem csak az ár a lényeg

A Generali Biztosító tapasztalatai az év közben váltóknál a választás fő szempontja az ár-érték arány, ez pedig azt sejteti, hogy egészségesebb lehet a verseny a kgfb-piacon, ahol az elmúlt évek év végi kampányaiban a durva árverseny már-már irreálisan alacsony díjakhoz vezetett. Az alacsony díjszintek mellett azonban nehéz minőségi szolgáltatást nyújtani, ráadásul az növelte a biztosítók működési kockázatát - vagyis végső soron az ügyfelek érdekét is értette. Ha a díjszintekben emelkedés is lesz az új szabályozás miatt, a piac mindenképpen kiegyensúlyozottabb lesz, a biztosítók pedig olyan díjakkal operálhatnak, ami nem veszélyezteti működésüket.Az eddig hihetetlenül erős árversenyt jól mutatja, hogy míg 2006-ban a biztosítók által beszedett kgfb-díjak 390 milliárd forintot tettek ki, addig tavaly már a 100 milliárdot sem érte el a díjbevétel. Egyes szakértők szerint az utolsó klasszikus év végi kampánnyal záródó évben, vagyis idén a tendencia még kitart, és 90 milliárd forint alatt maradt a biztosítók díjbevétele.

Fontos kiemelni, hogy a megkötött kötelező biztosítási szerződések díja egy éven keresztül változatlan marad. Az év közben meghirdetett új díjak tehát csak a soron következő biztosítási évfordulótól érvényesek a jövőben is.

Az idei lesz az utolsó kampány
Az eddigi szabályozás szerint a biztosítók a teljes következő naptári évre az előző év október 30-ig hirdették meg díjtarifáikat, ez egyben a mindenkori kgfb-kampány kezdetét is jelentette. A 2013 januárjától bevezetendő új rendszer lehetővé teszi, hogy a biztosítók év közben is tetszőleges gyakorisággal változtathassanak a mindenkori kgfb-díjaikon, amelyeket azonban legalább hatvan nappal az alkalmazás előtt meg kell hirdetniük - ez azt is jelenti egyben, hogy 60 naponként biztosítót válthatnak a szemfüles ügyfelek.

Mivel az új rendszer 2013. január elsejével működik majd, a törvénycsomag korábban hatályba lépő paragrafusai külön rendelkeznek az idei kgfb-kampányról is. Eszerint a 2012. október 30-áig meghirdetendő díjtarifát az eddigieknek megfelelően 2013. január elsejétől kell alkalmazni, az év utolsó két hónapjában zajló kampányban viszont már idén sem lehet 2013. március 1-jét követő időszakra kötelező biztosítást kötni.


Nehéz egyelőre megmondani, hogy alakulnak majd a díjak. Ez nemcsak a fogyasztók árérzékenységétől és tudatosságától, de a biztosítók stratégiájától is függ. A magyar piacon sok olyan társaság van, mely nem megy adott díjszint alá (nagy részük az anyavállalat tiltása miatt nem megy bele az árversenybe), az eddigi kampányokban azonban mindig volt egy-két szereplő, aki "kiugrott" és alacsony díjaival píruszi győzelmet aratott az év végi kampányban (sok új ügyfél megszerzésért cserébe veszteséges lett a kgfb-ágazat). A biztosítók eddig egyszerre hirdettek díjat, januártól azonban tanulmányozhatják a versenytársak stratégiáját és árképzését - kérdés, mennyire maradnak meg a piaci szereplőkben a régi reflexek.

Ami viszont mindenképp hasznos lehet, az autósoknak érdemes folyamatosan néznie az új ajánlatokat, nemcsak az esetleges alacsonyabb árak, hanem a megjelenő új, kiegészítő szolgáltatások miatt is.

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG