1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Komolyan megérezte a végtörlesztés hatását az új szerzéseket tekintve piacvezető magyar biztosító, a CIG Életbiztosító vesztesége az idei első negyedév után közel 1 milliárd forint, a bruttó díjbevétel tavalyhoz képest 36%-kal csökkent. A biztosító növekedésében még mindig nagy szerepet vállal a Brokernet, a saját hálózat gyengén muzsikált eddig.

A Pannónia Életbiztosító 2012 első negyedévében 5,191 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el, melyből a rendszeres díj 4,552 milliárd forintot, az eseti díj 638 millió forintot tett ki. Ugyan a rendszeres díjas kötésekből több folyt be, és ez megegyezik a biztosító céljával, a bruttó díjbevétel 2011 első negyedévéhez viszonyítva ugyanakkor 36 százalékkal csökkent. Elsősorban az eseti díjbevételek volumene esett, de az új értékesítések száma is alacsonyabb volt. A Pannónia szerint nemcsak az elhúzódó válság - vagyis a megroggyant belső fogyasztás -, de a tavalyi utolsó negyedéveben bevezetett végtörlesztés is jelentősen befolyásolta az ügyfélkört, a többség visszafogta megtakarításait.

Az életbiztosító eredménykimutatásának főbb sorai
(millió forint)
Megnevezés 2011. március 31. 2012. március 31. Változás (%)
Bruttó díjelőírás
8175
5191
- 36%
Bruttó szerzési költségek
- 4557
-1162
+ 25%
Elhatárolt szerzési költségek
1001
- 905
- 110%
Károk és szolgáltatások
- 1835
- 1862
+ 1%
Bruttó tartalékváltozás
- 1296
- 1646
- 27%
Biztosítástechnikai
befektetési eredmény
- 1360
104
+ 108%
Igazgatási költségek
- 1840
- 727
+60%
Viszontbiztosítás
15
203
+1353%
Biztosítástechnikai eredmény
- 1715
- 804
+53%
Mérleg szerinti eredmény
- 1075
- 956
+11%



A végtörlesztésnek erőteljes hatása volt

Járai Zsigmond, a CIG Pannónia fb-elnöke

Erre utal, hogy az értékesített szerződések első éves díjaiból származó bruttó díjbevétel 804 millió forint volt csak, amely 75 százalékos csökkenés 2011 hasonló időszakához (3,183 milliárd forint) képest. Ebben valószínűleg annak is szerepe van, hogy az életbiztosító épp átszervezi értékesítési hálózatát.

Jó hír ugyanakkor a biztosítónak, hogy a megújításokból származó 2012. évi első negyedéves bruttó díjbevétel 3,748 milliárd forint, szemben a 2011. év első negyedévének 1,758 milliárd forintjával.

A ráfordítások közötti egyik legjelentősebb tétel a károk és szolgáltatások (1,862 milliárd forint), amelyből 1,793 milliárd forint a befektetéshez kötött életbiztosítások részleges- és teljes visszavásárlása, még mindig elsősorban a végtörlesztések miatt. Szintén jelentős a bruttó tartalékváltozások ráfordítása (1,646 milliárd forint), amelyből 1,613 milliárd forint kapcsolódik a befektetési egységekhez kapcsolt életbiztosítási tartalékok növekedéséhez. A törlési tartalékok a kintlévőségek csökkenésével párhuzamosan csökkentek mintegy 52 millió forinttal, az eredménytől független díj-visszatérítési tartalékok pedig 59 millió forinttal növekedtek.

Hogyan bánt az ügyfelek pénzével a CIG?
A befektetési eredmény 104 millió forint nyereség, melynek nagy része a befektetéshez kötött életbiztosítások nem realizált eredménye (191 millió forint), mely leginkább a távol-keleti, fejlődő piaci és dél-amerikai befektetési alapok pozitív teljesítményére vezethető vissza a piaci tendenciáknak megfelelően. A pozitív hozamot a teljes befektetési eredmény tekintetében csökkenti a pénzügyi viszontbiztosítás kamata 87 millió forint értékben. A Biztosító saját befektetésein elért hozamát negatív irányba ellensúlyozza az euró árfolyam 2011 végéhez viszonyított csökkenéséből adódó árfolyamveszteség.


Közel 1 milliárdos veszteség, stabil pozíció

A csökkenő bevételek ellenére a biztosító piaci pozíciója stabil maradt, hiszen a belső költségcsökkentéssel sikerült 48%-ot megspórolni a bruttó működési költségeken. A biztosító vesztesége 956 millió forint, de a gyorsjelentés szerint ez nem veszélyezteti azt a célt, hogy a társaság az eredeti terveknek megfelelően 2014-ben nyereséges legyen.

A biztosítástechnikai eredmény összességében 804 millió forint veszteség, amelyet tovább csökkent a nem biztosítástechnikai eredmény 152 millió forinttal; így jön ki a mérlegben a 956 milliós mínusz.

Brokernet: mennyire szoros a barátság?

Az elmúlt negyedévben a CIG szorosabbra fűzte viszonyát az értékesítésben első számú partnerével, a Brokernet Csoporttal, valamint új unit-linked terméket vezetett be a piacra. 2012 első negyedévében összesen 2 684 darab életbiztosítási szerződés került értékesítésre, amelyből 2 072 darab befektetési egységhez kötött életbiztosítás, míg 612 darab hagyományos életbiztosítás.

A 2012. első három hónapjában eladott életbiztosítási szerződések esetében a Brokernet Csoport termelésének aránya 56 százalék, amelyből 46 százalék kapcsolódik a magyarországi-, 9 százalék a szlovákiai és 1 százalék a romániai értékesítéshez. A saját hálózat teljesítménye 13 százalékot, míg az egyéb értékesítési csatornák 31 százalékot tettek ki, vagyis az értékesítési csatornák diverzifikációja tovább növekedett, de a Brokernetnek még mindig nagyon nagy szerep jut az értékesítésben.

Szorosabb az összefonódás a leánybiztosítóval is, a CIG Pannónai Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) Zrt. és a CIG Életbiztosító közös szolgáltató központ létrehozásáról döntött, valamint ma már a két cég vezérigazgatója is ugyanaz a személy, a távozó Gaál Csaba helyét Csurgó Ottó vette át az életbiztosító élén, de ő megmaradt az EMABIT vezetőjének is.

A többiek köszönik, jól vannak
A CIG Partnerséghez tartozó vállalatok mindegyike a várakozásoknál jobban teljesített: a Pannónia Befektetési Szolgáltató által kezelt vagyon megközelítette a 100 milliárd forintot, míg az EMABIT díjbevétele elérte a 783 millió forintot.

A CIG Csoport működésében egyre jelentősebb szerepet kap aktív működésének elindulásával az EMABIT. A nagyobb részben alkuszi, kisebb részben vezérügynöki és függő közvetítői értékesítési csatornák teljes körű kiszolgálása révén az EMABIT sikeresen betört a célpiacát képező szegmensbe. A hagyományos – főleg gépjármű-biztosításokra fókuszáló – 2011. évi negyedik negyedéves kampány során mintegy 1,9 milliárd forint állománydíjú szerződést kötött meg. A gépjármű felelősség és casco biztosítások körében a 2012. évre tervezett díjbevétel kétszeresét sikerült elérni, a vagyonbiztosításoknál az időarányos terveknek megfelelő a kötésszám. A CIG a tavalyi kampányban elsősorban a flottákat célozta meg: 880 flotta, mintegy 26 ezer darab gépkocsi került fedezetbe vételre - a kisebb flották mellett nagyobb, multinacionális vállalatok is a CIG-gel kötöttek szerződést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG