<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az elmúlt hetekben rekord meleg és rekord hideg váltotta egymást hazánkban, a december beköszöntével pedig még csak most érkeznek hozzánk az igazán fagyos nappalok és éjszakák. Nem elég, hogy az útviszonyok is veszélyesebbek ilyenkor, a változékony, szélsőséges időjárás befolyásolja lelkiállapotunkat és vezetési morálunkat is. Hogyan védekezhetünk ellene?

Szakértőink szerint, ha a téli közlekedésre gondolunk, minimum olyan fontos, hogy mentálisan rákészüljünk az előttünk álló időszakra, mint az, hogy autónkat megfelelő állapotban tudjuk.

Hogy készítsd fel magad a vezetésre a téli hónapokban?

Sokkal hamarabb megy le a nap, mint nyáron vagy kora ősszel. A rövidebb nappalok elsősorban a depresszióra hajlamos emberekre vannak kifejezetten rossz hatással, de a korai sötétséggel járó demotiváltság érzése sokak számára ismerős lehet. A probléma megoldásaként fényterápiát szoktak alkalmazni a szakemberek, illetve szervezetünk D-vitamin igényének pótlását javasolják - mondta Dr. Szabó Lóránt, orvos.

Mégis az évszak egyik legjellemzőbb panasza hazánkban a frontérzékenység. A front okozója a légnyomáskülönbség, ami az összes krónikus betegséggel kapcsolatban áll, elsősorban pedig a szív és érrendszeri problémákkal küzdő betegekre van hatással. Sajnos a frontérzékenység nincs korhoz kötve és egyre jellemzőbb, hogy fiataloknál is tapasztalhatóvá válik a probléma. Nincsenek előjelei és bármikor kialakulhat életünk folyamán. 

Védekezésként, akik tudják magukról, hogy frontérzékenyek, már előre bekészíthetnek a táskájukba, autójukba fájdalomcsillapítót, de fontos tudni, hogy a front elsődlegesen a reflexekre és a figyelemre van hatással, ezért érdemes ilyenkor kerülni a fizikai munkát, illetve az olyan jellegű feladatokat, amik a koncentrációhoz kötődnek, például a vezetést.  

Palágyi István, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktora szerint a téli, csúszós időszakban az egyik legfontosabb kérdést kell feltennünk magunknak: Kell-e nekem ma autóval mennem?

A szakértő elmondása szerint, amikor leesik az első hó, az érezhetően megzavarja a forgalmat, sokkal több lesz a baleset, azonban érdekes módon jellemző, hogy inkább anyagi kárral járó balesetek vannak az összecsúszások vagy koccanások miatt, szerencsére a személyi sérülések száma csekély. Ahogy a sofőrök megszokják a megváltozott környezetet, csökken is a balesetek száma.

Így készítsd fel autódat a téli időjárásra!


Ha autóba ülünk, akkor a KRESZ előírja, hogy az útnak és a látási viszonyoknak megfelelően járjunk el. Azaz nemcsak magunkat, hanem elsősorban az autót is fel kell készítenünk az időjárás-változásra - mondta Palágyi István.

Megfelelő téli gumi: nagyon sokszor hallani, hogy milyen fontos a téli gumi és hogy ne induljunk el nélküle. Azonban arról már kevesebb szó esik (pedig minimum olyan fontos), hogy nem mindegy, hogy milyen téli gumit használunk! Egy téli gumi átlagéletkora ugyanis összesen 3 év (a pontosítás végett 3 tél!). Ha ennél tovább használjuk, akkor hiába az előkészület, hiszen az idősebb gumi már nem nyújt megfelelő biztonságot utasai számára.

Megfelelő kilátás: bár apró részletnek gondolhatjuk, de a tökéletes ablaktörlőlapát akár életet is menthet, ezért is érdemes akár évente cserélni! Kis összegű befektetés, ami hatalmas segítséget nyújthat a bajban. A jeges, havas szélvédőt pedig elengedhetetlen indulás előtt kívülről kézzel, jó alaposan megtisztítani, lekaparni.

Hólánc: ha hosszú útra indulunk, érdemes előre tájékozódnunk, hogy a választott országban kötelező-e a hólánc használata. Ez nem csak az esetleges büntetés, hanem inkább a biztonságunk miatt fontos. Síparadicsomok megközelítésénél szinte elengedhetetlen a hólánc használata!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG