3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 

Volt évtizedekkel ezelőtt egy lengyel rajzfilmsorozat, amelyben egy kislány egy varázsceruzával rajzolt valamit, ami utána valóságos dologgá vált. Most a mesén a sor, hogy valósággá váljon.

Az amerikai University of Maine kutatói ugyanis egy ház építésére is alkalmas, hatalmas 3D-nyomtatót mutattak be. Az egyetem állítása szerint ezzel megdöntötték saját korábbi rekordjukat ezen a téren. Az új nyomtató négyszer nagyobb, mint a korábbi világelső, amelyet szintén ők fejlesztettek ki.

Házat nyomtatnának
Házat nyomtatnának
Fotó: University of Main

A Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) névre keresztelt berendezés a BBC összeállítása szerint képes akár 29 méter hosszúságú tárgyak „megrajzolására” három dimenzióban. Ez megfelel egy-két bálna méretének. Szakértők szerint ezzel együtt nem valószínű, hogy az emberek hamarosan áttérnek a 3D-s házépítésre a jól bevált tégla, malter és a beton használata helyett.

Masszából dolgozik

Valószínűbb, hogy az olyan gigantikus nyomtatókat, amilyet Maine-ben is bemutattak, inkább helyreállítási munkáknál használják majd fel – véli Eujin Pei, az angliai Brunel University építéstudományi professzora. Az egyik lehetőség a műemlékek élethű újraalkotása a rendelkezésre álló információk számítógépes feldolgozása alapján. A másik a természeti csapásokban megrongálódott házak helyreállítása.

A kutatók ennél jelentősebb lehetőségeket vizionálnak. Úgy vélik, hogy berendezésük idővel alkalmas lesz megfizethető árú lakások építésére, valamint hidak, hajók és szélturbinák létrehozására. Az otthonteremtéssel részt vállalhat Maine állam lakásproblémáinak megoldásában. A gép óránként közel 230 kilogramm anyagot tud átalakítani masszából használati tárggyá.

Az egyetem azt is reméli, hogy túl tud lépni a 3D-nyomtatók legfőbb hiányosságán, nevezetesen azon, hogy műanyagból dolgoznak. Maine állam gazdag erdőkben, jelentős a faipar, amelynek hulladékát reményeik szerint valahogy bedolgozhatják a berendezésben feldolgozott alapanyagok közé. Pei szerint ennek hátránya, hogy ezek nem igazán tartósak.

A hadsereg is beszállt

A 3D-s nyomtatás elvileg hulladéktermelés nélkül dolgozik, bár bizonyos alapanyagait a szennyeződés miatt nem feltétlenül lehet tetszés szerint újrahasznosítani. Ugyanakkor járulékos haszna ennek a módszernek, hogy mivel először mindent számítógépen terveznek meg, egy lakás esetén előre ki lehet találni, hogyan lehet az a leginkább energiatakarékos.

Az FoF 1.0-t részben az Egyesült Államok hadseregének támogatásával hozták létre. Az nem derül ki, hogy a sereg is lakásokat akar-e vele építeni vagy valami mást. Ahogy az ma már lényegében elvárás, a mesterséges intelligencia is közreműködött a tervezésben, annak ellenére, hogy neki nincs szüksége lakásra.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG