5p
Korábban különlegességnek számított egy fenntartható módon, „zöld” értékek mentén fejlesztett ingatlan, a jövőben ez elvárás lesz. A bérlők körében is egyre több a környezettudatos fejlesztéseket keresők aránya az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó közös elemzése szerint.

Az épületek fenntarthatósági minősítése egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte, a tendencia pedig Magyarországon is mind inkább tetten érhető a fejlesztői koncepciókban – áll az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Jones Lang LaSalle ingatlan-tanácsadó közös helyzetértékelésében. Ennek megfelelően ma már Magyarországon alig épül olyan spekulatív irodaház, amely ne törekedne valamelyik világszerte elismert minősítés megszerzésére, de a korábban épült ingatlanok esetében is látszik a minősítés utólagos beszerzése iránti erőfeszítés, ráadásul a bérlők körében is egyre nagyobb igény mutatkozik a környezetbarátabb és költséghatékonyabb épületek iránt.

Még versenyelőny, de hamarosan elvárás lesz

Több rendszer, egy célA legismertebb minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származó, 1990-ben kialakított BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), valamint az Észak-Amerikából elterjedő, 2000 óta létező LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Mindkét rendszer minősítése igényelhető már létező, valamint újonnan fejlesztett ingatlanoknál is. A BREEAM rendszerben külön-külön minősíthető maga az épület, az üzemeltetés és a szervezeti működés 5 fokozatban. A LEED minősítés 4 fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja, így figyelembe veszi az épületet, mellette pedig párhuzamosan az üzemeltető és a bérlők fenntarthatósági erőfeszítéseit is.

A fenntarthatósági kritériumok mentén tervezett és fejlesztett, már átadott épületek esetében még versenyelőnynek számít a minősítés megléte, azonban a fejlesztés alatt álló irodaházaknál már kényszer, és olyan elvárás, amelynek hamarosan szinte kötelező lesz megfelelni – mondja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. A versenyelőny több fronton is segíti a fejlesztőket és a bérbeadókat: a tapasztalatok szerint egy minősített, „zöld” irodaházra könnyebb bérlőket találni, valamint az sem utolsó szempont, hogy a fenntartható szemlélet alapján fejlesztett épületek befektetési szempontból is vonzóbbak a piacon.

Jelenleg elsősorban a nyugat-európai és észak-amerikai hátterű cégek érdeklődnek a környezetbarát ingatlanok iránt, a vállalat társadalmi felelősségvállalási alapelvei és az anyacégtől érkező iránymutatás következtében – mondta Tuza Rita, a Jones Lang LaSalle vezető elemzője. Ebből következően a „zöld” irodaházak bérlői mixe is kedvezőbb összetételű lehet, hiszen nemzetközi, biztos hátterű cégek alkotják, ami által az épület befektetési szempontból is vonzóbb eszköz lesz.

Egyre fontosabb a jó minősítés

Bár a minősítéssel rendelkező irodaházak nincsenek alulárazva, és akár az átlagos bérleti díjnál valamivel magasabb ár is jellemezheti őket, a bérlők számára hosszabb távon mégis kedvezőbb lehetőséget jelentenek. Azon túl ugyanis, hogy az üzemeltetési költségek terén kimutatható megtakarítás érhető el, a „zöld” épületeket kimondottan úgy tervezik meg, hogy biztosítsák az ott dolgozók maximális komfortérzetét. A jobb közérzetű alkalmazottak pedig hatékonyabban tudnak teljesíteni munkahelyükön is, ami egyértelműen előnyös minden cég számára.

 Magyarországon és Kelet-Európában jellemzően a BREEAM minősítés a kedvelt rendszer, a régióban a minősítéssel rendelkező fejlesztések 60 százaléka rendelkezik valamelyik típusával. A BREEAM népszerűségét az adja, hogy Európából, azon belül is Angliából származik, míg a LEED rendszert Észak-Amerikában alkották meg.  Magyarországon jellemzően az irodaprojekteket minősíttetik a fejlesztők, a kiskereskedelmi szegmensben ez alól kivétel a szegedi Árkád, valamint a budapesti Hegyvidék Központ, de utólagos minősítésre is több példát láthatunk már mindkét szegmensben. Az ipari ingatlanok és a hotelek esetében szintén megszerezhető a minősítés, azonban ezekben a szegmensekben még igen ritka ez a döntés.

Már most pályáznak

A jelenleg fejlesztés alatt álló budapesti irodaépületek – a Váci Corner Offices, a Vision Towers, a Corvin Corner és az Eiffel Palace – mindegyike pályázik minősítésre, a belvárosi Eiffel Palace pedig egyedülálló módon mindkét rendszerben. A fejlesztés alatt álló épületek 2013-as és 2014-es átadásával a minősített irodaterületek aránya nagyjából 10 százalékra fog emelkedni a spekulatív budapesti irodaállományon belül.

Fontos változásra kell felkészülniük a minősítésben gondolkodó fejlesztőknek és üzemeltetőknek, ugyanis a zöld épületminősítési rendszerek közül több esetben is új szabályozás életbe lépése várható. A BREEAM rendszer esetében a minimumkövetelmények bővülése várható, valamint újabb kritériumok is megjelennek, így az kijelenthető, hogy a korábbiaknál is nehezebb lesz a minősítés megszerzése. A LEED rendszernél változás lesz, hogy a korábban csak oktatási épületekre vonatkozó előírások minden épülettípusra kötelezőek lesznek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Ingatlan Kimaxolt CSOK Plusz-szal nagyobb új lakást vehetünk, főleg vidéken
Privátbankár.hu | 2023. november 12. 09:52
Budapesten viszont nem nézelődhetünk a legjobb helyeken, mert ott nem elég a 70-80 millió forint. Egyes vidéki városokban sikerrel járhatunk és még közepes házakra is futhatja. 
Ingatlan 3 ezer lakás épül jelenleg a Balaton partján
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 15:23
Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, derült ki az Otthon Centrum felméréséből: az árak jellemzően a fővárosit idézik, de a legdrágább tóparti projektben már 3.1 millió forintot kérnek egy négyzetméterért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG