<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Végeláthatatlan készpénz-óceánban úszik több amerikai ingatlanos nagyvállalat. Plázák és irodaházak cserélnek gazdát rendszeresen, úgymond jó áron. És vállalatok is és még fognak is, a járvány okozta válság eléggé összerázta a piacot.

Nem régiben írtuk meg, hogy több észak-amerikai nagyvárosban elkezdték bontani a rosszul kihasznált irodaházakat és egyes üzletközpontokat. Helyükre raktárakat és elosztó központokat építenek a pénzes befektetők. Az elmúlt napokban pedig arról jött összesített adat, hogy 2021 első felében szuperszonikus sebességgel kilőttek a befektetések: 44,2 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát különféle kereskedelmi ingatlanok, ez nem kevesebb mint 400 százalékos emelkedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Vagyis a befektetők elkezdték szépen felvásárolni a bajba jutott ingatlanokat és cégeket.

Manhattan irodanegyedeiben is van még kiváló eladó irodaház (fotó: pixabay.com)Manhattan irodanegyedeiben is van még kiváló eladó irodaház (fotó: pixabay.com)

A magánbefektetők, a szabályozott tőzsdei ingatlanbefektetési társaságok (REIT) és nagy ingatlanügynökségek jól kihasználják, hogy továbbra is alacsonyan vannak a banki hitelkamatok és a Fed nem is szándékozik emelni a központi kamatlábat. A portfóliókat most kiválóan lehet olyan eszközökkel bővíteni, amik futószalagon szállítják a jövedelmet.

Az S&P 500 cégei mindig is iránymutatóak voltak a tekintetben, hogy éppen merre tart az amerikai gazdaság. Most júliusban eszközeik közül a készpénzállomány a szokásos, hosszú távon jellemző 3,8 százalékkal szemben 6,3 százalékon állt, ez rendkívül magas mutató. Egyre csak gyűjtögették a készpénzt, sok elhalasztott vásárlásuk is van, nyilván arra vártak, hogy még olcsóbban juthassanak hozzá bizonyos ingatlanokhoz és más vagyonelemekhez – írta a bisnow.com üzleti hírportál.

A jegybank szerepét betöltő Fed kitartó álláspontja tehát eleve megkönnyíti a felvásárlásokat. Közben még vonzóbb befektetési célponttá váltak az ipari ingatlanok, a társasházak és az élettudományokat kiszolgáló speciális ingatlanok. A lakásárak például 12 százalékkal voltak magasabban idén júliusban, mint egy évvel ezelőtt, de az ipari ingatlanok is megdrágultak, azoknál 9,8 százalékot mért a Real Capital Analytics nevű elemző cég.

Külön is megnézték, hogy miként szerepelt mostanában a kiskereskedelem és a kiskereskedelmi ingatlanok. Nos az áruforgalomban az árak 3,2 százalékkal emelkedtek június óta, közben egymás után jelentettek vállalati összefonódásokat ezeken a területen, hogy a gazdaságosabb üzemméret előnyeit kihasználhassák. 

Példának említik a Kimco Realty és a Weingarten Realty egybekelését, az így létrejött óriáscég éves forgalma kicsit több mint 20 milliárd dollár. A fúzióval 559 darab, jobbára egy nagyobb szupermarket által vezetett üzletközpont került egy kézbe, a bruttó bérterület 10 millió négyzetméter. Ennél kisebb ügylet volt a Kite Realty Group és a Retail Properties of America nevű vállalatok múlt havi egyesülése. Ott egy évi 7,5 milliárd dolláros forgalmú cég jött létre. A birtokukban lévő 185 üzletközpontban bruttó 3,2 millió négyzetméternyi területet lehet bérbe adni.

Nagy dobás itthon

Magyarországon az egyik nagy figyelmet érdemlő tranzakció idén februárban történt: az AKKO Invest Nyrt. 18,5 milliárd forintért megvette a WING Csoporthoz tartozó NEO Property Services Zrt-t, amelyik az ingatlanüzemeltetési szektorban meghatározó szereplő. A NEO 2019-ben 23,3 milliárd forintos árbevételt és 1,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az előzetes adatok alapján a vállalat 2020-ban is folytatta a növekedést, árbevételét 2015 óta közel megduplázta, és a jövőben az organikus növekedés mellett akvizíciókat és új szolgáltatások bevezetését tervezi. A tranzakciót az AKKO saját és banki forrásból fedezte.

A zsíros amerikai alapok és tőkealapok külföldön is igyekeznek elkölteni a felhalmozott pénzt. A Clayton Dubilier & Rice LLC (CD&R) amerikai befektetési társaság 7 milliárd fontért megveszi a brit Morrisons kiskereskedelmi hálózatot. A Wm. Morrison Supermarkets Plc, amely a negyedik legnagyobb a brit kiskereskedelmi vállalatok közül, pénteken azt közölte: visszautasították az eddig biztos befutónak tekintett Fortress Investment Group LLC ajánlatát. A hoppon maradt befektetési cég a SoftBank Group Corp. japán távközlési és internet szolgáltatóé. A Morrisons és a CD&R megállapodása értelmében az amerikai befektetési vállalat 285 pennyt fizet minden Morrisons részvény után, ami 2,1 százalékkal felülmúlja a brit kiskereskedelmi cég részvényének csütörtöki záróértékét a londoni értéktőzsdén. A Fortress 272 pennyt ajánlott.

Egyes vendéglátó és egészségügyi szektorban tevékenykedő cégek is fantáziát látnak a felvásárlások útján való terjeszkedésben. Erre példa a Ventas nevű REIT, amelyik júniusban 2,3 milliárd dollárért megszerezte a magán idősotthonokat tulajdonló, egyébként rekord alacsony foglaltsági mutatókkal bíró New Senior Investment Group céget.

A Hyatt Hotels Corporation bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött egy vezető luxusüdülő-kezelési, utazási és vendéglátási szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoport, az Apple Leisure Group (ALG) készpénzben történő felvásárlásáról 2,7 milliárd dollárért. Az ügylet zárására várhatóan 2021 negyedik negyedévében kerül sor. Mark Hoplamazian, a Hyatt elnök-vezérigazgatója fontos eredménynek nevezte, hogy a felvásárlásnak és az eszközértékesítés terén elért 2 milliárd dolláros növekedésnek az együttes hatására átalakul a vállalat bevételi profilja és várakozásaik szerint 2024 végére a Hyatt bevételeinek 80 százaléka díjalapú bevétel lesz.

Mások inkább ingatlanfejlesztőket szemelnek ki maguknak. Így történt a Blackstone-nal, amelyik hatmilliárd dollárt költött a Home Partners megvételére és 1,75 milliárd dollárt a brit St.Modwen felvásárlására. De ezzel még nem állt le, mert 6,7 milliárd dollárért bekebelezte a data centereket tulajdonló OTS Realty Trust céget. A Blackstone párban is tud nagyot dobni, ugyanis a Starwood Capital Grouppal közösen megvásárolták az Extended Stay America hotel láncot mintegy hatmilliárd dollárért. A brit célpontok közül a modul munkahelyeket és lakásokat fejlesztő Modulaire Group nagyon megtetszett a Brookfield Asset Management-nek, meg is vette közel 5 milliárd dollárért.

Az ügynökségi fronton is zajlanak a fejlemények. A magyar piacon a magyar Eston Internationalon keresztül jelen lévő Savills megvette a T3 Advisors nevű tanácsadó céget, amelyik az élettudományoknak helyet adó ingatlanok nagyobb bérlőit képviseli. A nálunk már több évtizede működő globális CBRE vállalat egyenesen egy befektetési bankot (Union Gaming) vásárolt, de nem közölték, hogy mennyiért. A vevő előzőleg is nagy étvágyú volt, ingatlanos proptech céget, co-working irodák üzemeltetőjét is vásárolt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG