<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Végeláthatatlan készpénz-óceánban úszik több amerikai ingatlanos nagyvállalat. Plázák és irodaházak cserélnek gazdát rendszeresen, úgymond jó áron. És vállalatok is és még fognak is, a járvány okozta válság eléggé összerázta a piacot.

Nem régiben írtuk meg, hogy több észak-amerikai nagyvárosban elkezdték bontani a rosszul kihasznált irodaházakat és egyes üzletközpontokat. Helyükre raktárakat és elosztó központokat építenek a pénzes befektetők. Az elmúlt napokban pedig arról jött összesített adat, hogy 2021 első felében szuperszonikus sebességgel kilőttek a befektetések: 44,2 milliárd dollár értékben cseréltek gazdát különféle kereskedelmi ingatlanok, ez nem kevesebb mint 400 százalékos emelkedés a tavalyi azonos időszakhoz képest. Vagyis a befektetők elkezdték szépen felvásárolni a bajba jutott ingatlanokat és cégeket.

Manhattan irodanegyedeiben is van még kiváló eladó irodaház (fotó: pixabay.com)Manhattan irodanegyedeiben is van még kiváló eladó irodaház (fotó: pixabay.com)

A magánbefektetők, a szabályozott tőzsdei ingatlanbefektetési társaságok (REIT) és nagy ingatlanügynökségek jól kihasználják, hogy továbbra is alacsonyan vannak a banki hitelkamatok és a Fed nem is szándékozik emelni a központi kamatlábat. A portfóliókat most kiválóan lehet olyan eszközökkel bővíteni, amik futószalagon szállítják a jövedelmet.

Az S&P 500 cégei mindig is iránymutatóak voltak a tekintetben, hogy éppen merre tart az amerikai gazdaság. Most júliusban eszközeik közül a készpénzállomány a szokásos, hosszú távon jellemző 3,8 százalékkal szemben 6,3 százalékon állt, ez rendkívül magas mutató. Egyre csak gyűjtögették a készpénzt, sok elhalasztott vásárlásuk is van, nyilván arra vártak, hogy még olcsóbban juthassanak hozzá bizonyos ingatlanokhoz és más vagyonelemekhez – írta a bisnow.com üzleti hírportál.

A jegybank szerepét betöltő Fed kitartó álláspontja tehát eleve megkönnyíti a felvásárlásokat. Közben még vonzóbb befektetési célponttá váltak az ipari ingatlanok, a társasházak és az élettudományokat kiszolgáló speciális ingatlanok. A lakásárak például 12 százalékkal voltak magasabban idén júliusban, mint egy évvel ezelőtt, de az ipari ingatlanok is megdrágultak, azoknál 9,8 százalékot mért a Real Capital Analytics nevű elemző cég.

Külön is megnézték, hogy miként szerepelt mostanában a kiskereskedelem és a kiskereskedelmi ingatlanok. Nos az áruforgalomban az árak 3,2 százalékkal emelkedtek június óta, közben egymás után jelentettek vállalati összefonódásokat ezeken a területen, hogy a gazdaságosabb üzemméret előnyeit kihasználhassák. 

Példának említik a Kimco Realty és a Weingarten Realty egybekelését, az így létrejött óriáscég éves forgalma kicsit több mint 20 milliárd dollár. A fúzióval 559 darab, jobbára egy nagyobb szupermarket által vezetett üzletközpont került egy kézbe, a bruttó bérterület 10 millió négyzetméter. Ennél kisebb ügylet volt a Kite Realty Group és a Retail Properties of America nevű vállalatok múlt havi egyesülése. Ott egy évi 7,5 milliárd dolláros forgalmú cég jött létre. A birtokukban lévő 185 üzletközpontban bruttó 3,2 millió négyzetméternyi területet lehet bérbe adni.

Nagy dobás itthon

Magyarországon az egyik nagy figyelmet érdemlő tranzakció idén februárban történt: az AKKO Invest Nyrt. 18,5 milliárd forintért megvette a WING Csoporthoz tartozó NEO Property Services Zrt-t, amelyik az ingatlanüzemeltetési szektorban meghatározó szereplő. A NEO 2019-ben 23,3 milliárd forintos árbevételt és 1,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el, az előzetes adatok alapján a vállalat 2020-ban is folytatta a növekedést, árbevételét 2015 óta közel megduplázta, és a jövőben az organikus növekedés mellett akvizíciókat és új szolgáltatások bevezetését tervezi. A tranzakciót az AKKO saját és banki forrásból fedezte.

A zsíros amerikai alapok és tőkealapok külföldön is igyekeznek elkölteni a felhalmozott pénzt. A Clayton Dubilier & Rice LLC (CD&R) amerikai befektetési társaság 7 milliárd fontért megveszi a brit Morrisons kiskereskedelmi hálózatot. A Wm. Morrison Supermarkets Plc, amely a negyedik legnagyobb a brit kiskereskedelmi vállalatok közül, pénteken azt közölte: visszautasították az eddig biztos befutónak tekintett Fortress Investment Group LLC ajánlatát. A hoppon maradt befektetési cég a SoftBank Group Corp. japán távközlési és internet szolgáltatóé. A Morrisons és a CD&R megállapodása értelmében az amerikai befektetési vállalat 285 pennyt fizet minden Morrisons részvény után, ami 2,1 százalékkal felülmúlja a brit kiskereskedelmi cég részvényének csütörtöki záróértékét a londoni értéktőzsdén. A Fortress 272 pennyt ajánlott.

Egyes vendéglátó és egészségügyi szektorban tevékenykedő cégek is fantáziát látnak a felvásárlások útján való terjeszkedésben. Erre példa a Ventas nevű REIT, amelyik júniusban 2,3 milliárd dollárért megszerezte a magán idősotthonokat tulajdonló, egyébként rekord alacsony foglaltsági mutatókkal bíró New Senior Investment Group céget.

A Hyatt Hotels Corporation bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött egy vezető luxusüdülő-kezelési, utazási és vendéglátási szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoport, az Apple Leisure Group (ALG) készpénzben történő felvásárlásáról 2,7 milliárd dollárért. Az ügylet zárására várhatóan 2021 negyedik negyedévében kerül sor. Mark Hoplamazian, a Hyatt elnök-vezérigazgatója fontos eredménynek nevezte, hogy a felvásárlásnak és az eszközértékesítés terén elért 2 milliárd dolláros növekedésnek az együttes hatására átalakul a vállalat bevételi profilja és várakozásaik szerint 2024 végére a Hyatt bevételeinek 80 százaléka díjalapú bevétel lesz.

Mások inkább ingatlanfejlesztőket szemelnek ki maguknak. Így történt a Blackstone-nal, amelyik hatmilliárd dollárt költött a Home Partners megvételére és 1,75 milliárd dollárt a brit St.Modwen felvásárlására. De ezzel még nem állt le, mert 6,7 milliárd dollárért bekebelezte a data centereket tulajdonló OTS Realty Trust céget. A Blackstone párban is tud nagyot dobni, ugyanis a Starwood Capital Grouppal közösen megvásárolták az Extended Stay America hotel láncot mintegy hatmilliárd dollárért. A brit célpontok közül a modul munkahelyeket és lakásokat fejlesztő Modulaire Group nagyon megtetszett a Brookfield Asset Management-nek, meg is vette közel 5 milliárd dollárért.

Az ügynökségi fronton is zajlanak a fejlemények. A magyar piacon a magyar Eston Internationalon keresztül jelen lévő Savills megvette a T3 Advisors nevű tanácsadó céget, amelyik az élettudományoknak helyet adó ingatlanok nagyobb bérlőit képviseli. A nálunk már több évtizede működő globális CBRE vállalat egyenesen egy befektetési bankot (Union Gaming) vásárolt, de nem közölték, hogy mennyiért. A vevő előzőleg is nagy étvágyú volt, ingatlanos proptech céget, co-working irodák üzemeltetőjét is vásárolt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos