<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Leáldozott az apróbetűs szerződéseknek, az emberek már kerülik a sok kockázatot rejtő, bonyolult termékeket, helyettük az egyszerű, áttekinthető, kiszámítható hitelkonstrukciókat keresik.

A lakosság egyértelműen elfordult a kockázatos lakáshitel-konstrukcióktól és ma már az egyszerű, áttekinthető, kiszámítható hiteltermékek után érdeklődik. Ezt jelzi többek között az is, hogy a végtörlesztési időszakot követően, vagyis március után, az aláírt lakáshitel szerződések mintegy harmadát a hazai bankszektoron belül a lakástakarékok kötötték.

A Fundamenta-Lakáskassza összeállítása szerint mára a hazai lakásfinanszírozás egyik meghatározó szegmensévé a lakástakarék-rendszer vált. Ennek alapötlete a zárt, piaci folyamatoktól elkülönített rendszer, amely a kockázatok minimalizálására törekszik, kizárva a piaci kamatingadozásokat, és mivel forinthitelről van szó, árfolyamkockázat sincs, ezáltal kiszámítható lesz az otthonteremtés. Az emberek ma már nem a hangzatos ígéreteknek hisznek, hanem a tényeknek: a szerződésbe foglalt, nem módosuló, fix kondícióknak.

Válság idején felértékelődik a stabilitás

A lakás-előtakarékossági rendszer indulása, majd fellendülése is a gazdasági válsághoz köthető, ugyanakkor a 2008-ban kirobbant krízis és az azt követő recesszió hatásai ismét rámutattak a konstrukció válságállóságára, hiszen amíg sorra kellett menteni a kereskedelmi és jelzálogbankokat, addig egyetlen lakástakarék sem szorult segítségre.

Ha nő a hitelezés, akkor megmozdul az építőipar

A lakásszektor felemelkedésének kulcsa a lakáshitelezés fellendülése. Ennek egyik húzó területe pedig az utóbbi két év fényében a lakástakarék-rendszer. Ugyanakkor az új növekedési pályára állás feltétele, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer egésze növekedjen, és töltse be újra legfőbb feladatát, vagyis a betétgyűjtés és a hitelezés révén juttassa forrásokhoz a gazdaság szereplőit és a településeket.

Ingatlan A németek örülhetnek: már csökkenek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:20
Tizenkét éves folyamatos növekedés szakadt meg a tavalyi utolsó negyedévben.
Ingatlan Ha nagyobb településre szeretne költözni, akkor ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 10:27
Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást. A Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből kiderült: hazánkban Győr-Moson-Sopronban és Zalában a legkönnyebb községből városba vagy vármegyeszékhelyre költözni. A városba költözésnél - országosan tekintve - így is negyedével, vármegyeszékhelyen pedig több mint felével kisebb családi ház vásárolható az eladott ingatlan árából, lakásba költözés esetén pedig még kedvezőtlenebb ez az arány. A váltás városból vármegyeszékhelyre már egyszerűbb lehet, szintén főként a nyugati megyékben, a vármegyeszékhelyen belüli költözés azonban az ország egyik keleti városában, Miskolcon a legkönnyebb.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Észak- és dél-budai agglomerációs ház
Mester Nándor | 2023. március 22. 19:08
Sokan költöztek a budai agglomerációba az elmúlt két évtizedben. Megindult azonban egy visszaáramlás is, mégha nem is tömeges, mert sok idő autóval bejönni a fővárosba. Sorozatunk újabb darabjában ismét számok és szempontok jönnek eladóknak és vevőknek.
Ingatlan Nagyon elszálltak a lakásárak Budapest legnépszerűbb kerületében
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:31
A vevők főként befektetési céllal vásároltak a fővárosi második kerületben és átlagosan 109 millió forintot költöttek a nagyjából 110 négyzetméteres ingatlanokra 2022-ben - közölte a Duna House.
Ingatlan Mégsem kell búcsút inteni a lakásfelújítási támogatásoknak?
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:13
Mentőövet dobna a kormány azoknak az utolsó pillanatos otthonfelújítóknak, akiknek az egyéves bentlakási kötelezettség hiánya vagy fennálló köztartozás miatt utasították el, vagy utasítják el a kérelmét a napokban - derül ki a kormány rendelettervezetéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántóföld Közép-Magyarországon 
Mester Nándor | 2023. március 15. 19:11
Közép-magyarországi olvasóink biztos örömmel veszik, hogy sorozatunkban most azt vizsgáltuk meg, hogy a szakmai források alapján mivel számolhatnak, ha eladók vagyunk vagy venni szeretnénk. 
Ingatlan Lengyelországi irodaház-komplexumot vett az Appeninn
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 14:54
Ez az első külföldi bevásárlása a cégnek, de továbbiakra készül.
Ingatlan Újabb nagy tranzakciók lehetnek az ipari ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. március 9. 17:17
Továbbra is erős a kereslet a gyáraknak való telkekre Magyarországon.
Ingatlan Fájdalmas lépésekre kényszerülnek a nagy ingatlanos cégek
Mester Nándor | 2023. március 9. 15:19
A tanácsadók egy része megint azt teszi, mint a 2008-as válság idején, és akár jól is kijöhetnek a válságból.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Használt ház a keleti és dél-keleti agglomerációban
Mester Nándor | 2023. március 8. 19:11
Viszonylag alacsony, de az elmúlt 2-3 évben erősen megnőtt árak vannak a két szektorban. Egyre többen települnek ide, de megindult egy visszaáramlás is a fővárosba. A fejlesztések is drágítják ezt a körzetet, de ha vállalja valaki a felújtást, akkor most sokat alkudhat.   
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG