<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p
Nem feltétlenül az a legjobb és legolcsóbb, ami a legközelebb van. A Florida Investment Marketing három népszerű célországot hasonlított össze ingatlanvásárlás szempontjából.

A befektetési tanácsadás első lépése mindig az ügyfelek megismerése. Fontos meghallgatni őket mik a céljaik, hogyan gondolkodnak a befektetésekről. Somogyi Mónika, a Florida Investment Marketing szakértője elmondta, hogy amikor megkérdezi az ügyfeleket, mi számukra az egyik legfontosabb szempont, amit szeretnének, hogy  figyelembe vegyen a társaság egy külföldi ingatlanbefektetéskor, gyakran említik, hogy ne legyen túl messze, könnyen oda lehessen jutni, és jó legyen az időjárás.

Ezek fontosak lehetnek, de hosszú távon szemlélve nem biztos, hogy a legnagyobb haszonnal járnak. Somogyi Mónika ilyenkor azt ajánlja, hogy hasonlítsanak össze néhány lehetőséget és a végén meglátják, hogy melyik a legelőnyösebb befektetési megoldás. A kritériumok közé természetesen mindig besorolják az ügyfelek által javasolt szempontokat és hozzáveszik a pénzügyi, befektetési kritériumokat is. A legfontosabb szempontok általában: a távolság, időjárás, turisták száma, saját használatara vagy bérbeadásra vásárolnák-e az ingatlant, az ingatlanár, értéknövekedés, kiadásból származó jövedelem, valamint az adózás: ingatlan-, jövedelemadó.

Ezek a szempontok ugyan csak általános tájékoztatást biztosítanak, abban mégis nagy segítséget nyújtanak, hogy merre induljunk el. Azonban a valódi munka és a portfólió megalkotása csak ezután kezdődhet, hogy megszülethessen a legjobb befektetési megoldás.

Amennyiben a témában bármilyen segítségre van szüksége, lépjen kapcsolatba a Florida Investment Marketing szakértőjével, Dr. Somogyi Mónikával!

Elérhetőségek:
+3620/33-99-222
+361/474-8330

www.floridaincmarketing.eu
sales@floridaincmarketing.eu

A Florida Investment Marketing jelen esetben Horvátország és Spanyolország tengerparti régióiban, illetve Florida államban (USA) található ingatlanbefektetéseket hasonlítja össze.

Somogyi Mónika elmondta: ha a könnyű megközelíthetőség lenne a legfontosabb akkor azt mondhatnánk, hogy Horvátországban kell befektetni, mert az van a legközelebb, a második helyre Spanyolország kerülne és az utolsó a sorban pedig Florida. Ha az időjárási szempontokat is figyelembe vennénk már árnyaltabb képet kapnánk, hiszen akár Horvátországot akár Spanyolországot nézzük, nem mondhatjuk hogy nincs tél, sőt mostanában  havazás is mind gyakrabban fordul elő.

Horvátországban májustól szeptember végéig tart a turistaszezon, Spanyolországban májustól október végéig, a spanyol szigeteken (Gran Canaria, Tenerife, Mallorca) a téli hónapokkal is számolhatunk. Ezzel szemben Floridában egész évben kellemes az idő, a hó messziről elkerüli. A kiadási statisztikák szerint a legerősebb hónapok novembertől március végégig teltházasak, az áprilistól október végéig tartó időszakban pedig átlagban 50 – 60 százalékos kihasználtsággal működnek.

16 százalékkal több európai turista

A turizmus fontos tényező egy ország GDP-je és a foglalkoztatásra  gyakorolt hatás szempontjából. Főleg Európában van nagy jelentősége, ahol a recesszió erősebben érezteti hatását. Horvátországban az utazás és a turizmus teljes hozzájárulása a GDP–hez 27,8 százalék, Spanyolországban 15,2 százalék, míg az USA–ban 8,6 százalék.

Az ENSZ Világturisztikai Szervezetének (UN World Tourism Organization) statisztikai adatai szerint a világban még mindig a második legnépszerűbb turista  célpont az Egyesült Államok. 2012–ben több mint 67 millió turista látogatta meg az országot, a tagállamok között pedig Florida New York után a második legfontosabb célpont. 2012–ben egy év alatt 16 százalékkal nőtt a tengeren túlról érkezők száma.

A rangsor negyedik helyén Spanyolország áll 57,7 millió látogatóval. Somogyi Mónika elmondta: bár Horvátország is népszerű és évről évre növekszik a látogatók száma, a több mint 11 millió turistával még nem került be az top 10-es célpontok közé. Ha a belföldi turizmust is figyelembe vesszük: Horvátországban a turizmus 92 százaléka a külföldiekhez köthető, Spanyolországban is ők adják az utazók nagyobb szeletét, az Egyesült Államokban viszont az ország adottságainak köszönhetően a belföldi turizmus igen jelentős számú. Így fordulhat elő, hogy Floridában több mint 80 millió turista fordult meg 2012–ben, akiknek kevesebb mint 10 százaléka érkezett a tengeren túlról.

Nem mindegy milyen célra vesszük az ingatlant

Fontos szempont a befektetés kiválasztásakor, hogy magáncélra vásárolunk ingatlant és annak csak az értéknövekedéséből kívánunk profitálni, vagy bérbeadáson is gondolkodunk. A bérbeadásnak is több formája létezik. Az egyik, amikor mi is szeretnénk néhány hetet tölteni az ingatlanban, a másik amikor hosszútávú kiadáson gondolkodunk és azért fektetünk be, hogy az értéknövekedés mellett a kiadásból is több haszonra tegyünk szert.

Ekkor válik fontossá az ingatlan ára. Ha csak magáncélra vásárolunk fő szempont legyen, hogy olyan régióban vásároljunk, ahol nagyobb értéknövekedés várható, az áraknak csak az igényeink és pénztárcánk szab határt. Ha viszont akár rövidtávú, akár hosszútávú bérbeadáson gondolkodunk az ár jelentős tényező lesz, hiszen azt szeretnénk elérni, hogy a befektetés minél hamarabb megtérüljön és profitot is hozzon.  Floridában jelenleg is számos olyan beruházás fut, amelyeket kifejezetten rövidtávú kiadásban gondolkodó befektetőknek ajánlanak.

Ha összehasonlítjuk  az ingatlanárakat, akkor azt láthatjuk, hogy 2012 decemberében 1671 euró volt az átlagos négyzetméterár a horvátországi Adrián. Ez az ár 8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban mértnél. Ugyanakkor Zágrábban a lakások 2 ezer euró, Közép–Dalmáciában a lakás- és ház árak 3 ezer euró körül mozogtak négyzetméterenként.

Forrás: www.globalpropertyguide.com

Az ingatlanárak 2009–ben voltak a mélyponton, majd lassú emelkedésnek indultak 2010–ig, de sajnos azóta is folyamatosan csökkennek. Hosszan tartó recesszió és magas munkanélküliség jellemzi az országot és csak remélhetjük, hogy a 2013 július 1–e után az Európai Unióhoz való csatlakozásukkal növekednek a külföldiek befektetései és ez pozitív hatással lesz az ország gazdasági növekedésére - mondta Somogyi Mónika.

Spanyolországban az ingatlanárak a 2007–ben mért csúcshoz képest 37 százalékkal estek vissza, ami azt jelenti, hogy egy átlagos lakás már csak a kétharmadát éri a hat évvel ezelőtti értékének.

Forrás: www.globalpropertyguide.com

A Florida Investment Marketing vizsgálata szerint az 1996-2007 közötti időszakban a tengerparti területeken 250 százalékos volt az áremelkedés, aminek a globális válság vetett véget. Az ingatlanárak azóta folyamatosan csökkennek és az átlag négyzetméterár 1600 euró, ami 12 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtt mértnél.

A recesszió tart, a munkanélküliség az egyik legmagasabb az Unióban, ráadásul a fiatalok több mint 60 százaléka munkanélküli, ami még súlyosabbá teszi a spanyol gazdaság jövőbeni kilátásait.

Somogyi Mónika szerint, bár az utóbbi hetekben egy esetleges amerikai államcsőd tartotta izgalomban a világot, mégis elmondhatjuk, hogy az amerikai gazdaság szerencsésebb helyzetben van az európainál. A recesszió is kevésbé éreztette hatását, a munkanélküliségi ráta 7,3 százalék volt 2013  júliusában, ami az elmúlt négyéves időintervallumot nézve az eddigi legalacsonyabb. A vezető közgazdászok  többsége 2,4 százalékos GDP -növekedést vár erre az évre.

195 ezer dollár volt az átlag

Az ingatlanpiaci árak 17 hónapja, 2012 év elejétől folyamatosan emelkednek. Ilyen szintű növekedés utoljára 2005 januárja és 2006 májusa között volt, még az ingatlanpiaci lufi kirobbanása előtt. Különösen kedvező a helyzet a déli államokban. Itt jön létre az ingatlanvásárlások 40 százaléka és a régiókat összehasonlítva a déli államok mutatták a legerőteljesebb, 15 %-os növekedést.   
Az átlag négyzetméterárak igen változatos képet mutatnak. Míg egy 120 négyzetméteres belvárosi lakás ára a pénzügyi (New York) és adminisztrációs (Washington) központokban akár a 15 ezer dollárt is elérheti négyzetméterenként, addig Floridában ennek töredékéért családi házat is vásárolhatunk. Ezért használják inkább a medián árat a különböző ingatlanpiaci statisztikákban mert az pontosabb képet mutat az aktuális piaci trendekről.

Az amerikai Nemzeti Ingatlan Szövetség (National Assosiation of Realtors) 2012 augusztusában hozott nyilvánosságra egy kutatást, amely a külföldi vásárlók szokásait, profilját elemzi Floridában. Megállapították, hogy a külföldiek (28%) a 100 ezer és 199 ezer dolláros ingatlanokat preferálták, a vásárlások középértéke 194 ezer 700 dollár volt. A vásárlók 23 százaléka a 100 ezer dollárnál alacsonyabb értéken, 16%-a 200-300 ezer dollár között vásárolt, míg a 300 és 399 ezer dollár közötti vásárlások száma már 10% alatt maradt.

Floridában az árak régiónként is igen változatos képet mutatnak: már 20–30 ezer dollártól vásárolhatunk lakást, a felső határ azonban bőven meghaladhatja a 10-15 millió dollárt is. Orlandóban például egy új építésű 4 hálószobás 3 fürdőszobás, szimpla garázsos, 205 négyzetméteres családi házhoz 360 ezer dollárért hozzájuthatunk, ami 1756 dolláros négyzetméter árnak felel meg.

Ha hitelből szeretnénk vásárolni, ami külföldiek számára is megoldható, akkor 30 százalék befizetése mellett, 108 ezer dollárból meg is vásárolhatjuk ezt az ingatlant. Természetesen úgy kell kiválasztanunk a befektetést, hogy a kiadásból befolyó jövedelem fedezze a hitel törlesztőrészleteit és emellett még némi profitot is elkönyvelhessünk - mondta Somogyi Mónika. Floridában számos ingatlan menedzsment cég működik, amelyek segítségünkre lehetnek az ingatlan kiadásában és online foglalási rendszerüknek köszönhetően nekünk csak annyi dolgunk lesz, hogy figyelemmel kísérjük ingatlanunk kiadási mutatóit.

Az ingatlanok napi bérleti díja is nagyban függ az ingatlan elhelyezkedésétől, értékétől és attól is, hogy a potenciális bérlőknek milyen minőségű, nagyságú ingatlanra van igényük és milyen hosszú ideig tartózkodnak benne. A fent említett vagy egy hasonló kategóriájú ház napi bérleti díja nettó 463–626 dollár között mozog idénytől függően. Így könnyen kiszámolható, hogy egy körülbelüli 70–80 százalékos kihasználtság mellett mennyi jövedelemre tehetünk szert.

Országonként eltérő adót kell fizetni

A befektetések, vásárlások nem elhanyagolható szempontja az adózás. A fent vizsgált országok mindegyikében számíthatunk ingatlanadóra, bérbeadás esetén pedig jövedelemadót kell fizetnünk.

Horvátországban 2013 április 1–től  kívánták bevezetni az ingatlanadót, ami a jelenlegi havi kommunális adót hivatott kiváltani. Eddig a tulajdonosok ezt a ház nagysága alapján fizették az önkormányzatoknak. Az ingatlanadó kalkulációja a ház piaci értékének 70%-a után fizetendő 1,5 %-os adó. Bár bevezetését a horvát parlament elhalasztotta, de egyes piaci elemzők szerint ez tovább fogja csökkenteni az ingatlanpiaci árakat.

Spanyolországban az ingatlanadó mellett még vagyonadót is kell fizetni, melynek alapja a három meghatározott érték közül a legmagasabb, ami vagy a kataszteri érték, vagy az adóhatóság által meghatározott érték, vagy pedig a szerzett érték. A vagyonadót a külföldiek a jövedelemadóval összevonva fizetik. Általában évente 3 %-kal növelik a külföldiek által fizetendő ingatlanadó alapját.

Az USA–ban az adózási rendszer egyrészről komplikáltabb, másrészről viszont egyszerűbb. Az ingatlanadó államonként különböző lehet. Floridában az éves ingatlanadó az ingatlan értékének 1–2%-a az ingatlan elhelyezkedésétől és osztályba sorolásától függően.  A bérbeadásból vagy az ingatlan értékesítésből származó jövedelem után fizetendő jövedelemadó a szövetségi adótörvények alapján történik és mértéke attól függ hogy egyénileg, házastárssal közösen vagy családfőként adózunk.

Következő cikkünkben az ingatlanvásárlás folyamatát, lépéseit vesszük számba, konkrét befektetési kalkulációkkal. (x)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Friss
hírlevél
depositphotos