5p

Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.

Az ingatlanpiac ciklikussága arra készteti a fejlett nyugati országokban működő beruházókat és ingatlanfejlesztőket, hogy színesítsék portfóliójukat és például ne csak lakássokkal, irodákkal vagy raktárakkal foglalkozzanak, hanem legyen benne stabilabb, kevesebb kockázattal, de kisebb haszonnal járó elem is. Ilyen lehet az idősek otthona, amire egy komplett iparág telepedett rá, s ami fokozatosan egyre jobb üzlet a legtöbb országban.

A német nyelvterületen több száz idősotthon cserélhet gazdát a következő években
A német nyelvterületen több száz idősotthon cserélhet gazdát a következő években
Fotó: Pixabay

A Bisnow amerikai ingatlanpiaci szakportál szerint a tulajdonosok most pezsgőt bonthatnak, mert az ilyen amerikai otthonokban a bérleti díj már meghaladta az inflációt, s ez kényelmes hasznot hoz nekik. Jelenleg a 2020-as szintet érik el ezek a díjak, s ez már elég magas ahhoz, hogy megint felkeltse az intézményi és a magánbefektetők figyelmét. Ez a fejlemény azért is fontos, mert a Covid-19 idején az egyik leginkább veszélyeztetett közeg volt az idősotthonoké, sokan kerülték ezeket, az üresedési ráta magas volt, s ez értékcsökkentő volt a befektetők szemében.

A The Wall Street Journal azt írta, hogy az összes férőhely mintegy negyede állt üresen a járvány két éve alatt, mert sok olyan otthon volt amit még a járvány előtt húztak fel a beruházók annak reményében, hogy úgymond úgyis megtelnek. Ám a projektek egy része besült, az érintett beruházók viszont pénzügyi zavarba kerültek, mert a projekthitelek kamatait folyamatosan fizetni kellett.

A nagyratörő terveiket a II. világháború után született korosztályra (boomerek) alapozták, hiszen az akkor hirtelen meglódult gyermekvállalási kedv nyomán világra jött gyermekek milliói épp az ezredforduló utáni második évtizedben kezdtek nyugdíjba vonulni. Közülük sok az egyedülálló, aki már nem feltétlenül tudja ellátni magát vagy ingatlanát, s jobbnak látja beköltözni egy ilyen otthonba. Sokuk gyermekei keresik ezeket a lehetőségeket, a kereslet pedig nagyon felfutott 2010 után.

A járvány lecsendesedésével, majd elmúltával, 2023 végére a foglaltsági mutató 85 százalékra ment fel, s most is ezen a magasságon tartózkodik – közölte a 31 legfontosabb észak-amerikai alpiacot összegezve a National Investment Center for Seniors Housing & Care nevű intézet. 2020 elején volt a csúcs, akkor 87 százalékot kicsivel meghaladta ez a mutató.

Az Egyesült Államokban 73 millió lakos tartozik a boomerek közé. Hat év múlva a teljes lakosság ötöde lesz ennek a generációnak a tagja. Ez nagyon magas arány, hiszen 2016-ban még csak 15 százalékon állt ez a mutató. A fejlesztői étvágy azonban csillapodott az elmúlt években, tavaly mindössze 10 ezer új férőhelyet adtak át csak ötezer volt valamilyen fejlesztési vagy kivitelezési szakaszban.

Átlagosan havi 4126 dollárba kerülnek ezek az otthonokban kialakított egyszemélyes lakrészek. Akinek fokozott orvosi felügyeltre van szüksége, annak (vagy rokonának) mélyebben ell a zsebébe nyúlnia, az átlagos díj 6422 dollár. Ezek az értékek 6, illetve 6,7 százalékkal magasabbak mint a 2022 végén felszámítottak.

Hiába növekszik az idősek aránya a társadalomban, ez nem feltétlenül jelenti, hogy ezzel párhuzamosan ugyanennyivel többen akarnak beköltözni ilyen otthonokba. Az amerikai szaksajtó szerint a fejlesztőknek rossz hír lehet, hogy több tényező is az új otthonok építésének növelése ellen hat. Ott van alapnak az, hogy a 60 és 80 év közöttiek háromnegyede mindaddig saját lakásában vagy házában akar maradni amíg csak lehet. A technológiai fejlődés egymás után dobja a piacra az új digitális kütyüket, amik megoldják vagy megkönnyítik az idősek felügyeletét. A harmadik pedig az, hogy a távmunka elterjedésével sok, felnőtté vált gyermek heti 2-3 napot otthonról dolgozik, s így segítheti a szülőt vagy szülőket. 

Mindezt figyelembe véve mégis vannak befektetőjelöltek. A legnagyobb, a Ventas például 300 millió dollárt akar költeni ilyen ingatlanok megvételére 2024 első felében. Részben olyanokat szemelt ki, amelyeknek a tulajdonosai túlvállalták magukat a bankoknál és gondjaik vannak a projekthitelek fizetésével. A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (REIT) szintén szemet vetettek az idősotthonokra, tavaly az év utolsó negyedében nem kevesebb mint kétmilliárd dollár értékben vásároltak ilyen ingatlanokat szerte az országban.

New York államban különösen nagy gond a megfelelő ellátás, ezt látva az önkormányzat 430 millió dollárt különített el ilyen ingatlanok építésére vagy felújítására. Az összeg felét az azonos nevű metropoliszban költhetik el négy különböző projektre, köztük egy olyanra, amelyikben egy hotelt alakítanak át idősotthonná. Csaknem 1500 férőhely jöhet létre így New Yorkban.

A helyi időseknek jó hír, hogy további 5500 létesítésének támogatására érkeztek be kérvények különféle ingatlanfejlesztőktől. Ezek elbírálása folyamatban van, a döntés várhatóan még nyárig meglesz. A fejlesztők 14-16 százalékos haszonra számítanak egy-egy ilyen nagyobb projekt esetében, ami sokkal kedvezőbb, mint sok más szegmens az ingatlanpiacon belül. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántód ráindult Siófokra az árversenyben
Mester Nándor | 2024. június 19. 19:03
A Balaton déli partján az új lakások átlagára az elmúlt jó pár évben kicsit mindig elmaradt az északi part Budapesthez közelebbi részén tapasztaltaktól. Siófok azonban erősen felzárkózott, akárcsak Szántód. A használt lakóingatlanok kínálata még mindig bővülőben van, részben azért, mert a közepes vagy rosszabb adottságú nyaralók száma növekedett a palettán - derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG