<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Akár néhány négyzetmétert is lehet okosan és esztétikusan használni, miközben finom élelmiszert termelünk.

A nagyvárosokban eddig is voltak páran, akik hobbiból, városi lakásuk erkélyén, a szerencsésebbek akár egy tetőteraszon fogtak mini kertészkedésbe. Tették mindezt elsősorban azért, hogy magasabb vitamintartalmú és vegyszermentes zöldséget fogyaszthassanak, ráadásul úgy, hogy ez közben számukra még kikapcsolódásként is szolgált. Az igazán elszántak – a fentieken túl akár – közösségi kerteket is létrehoztak. A jelenlegi zöldségárak mellett, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy lassan azok is belefognak a nagyvárosi kertészkedésbe, akiknek eddig meg sem fordult ilyesmi a fejükben…

Az erkélyes, teraszos lakások iránti kereslet természetesen már a Covid idején megnőtt, hiszen karantén idején minden kis négyzetcentiméter számított, amit a szabadban lehet tölteni. Az erkélyen való konyhakerti növények termesztésének lehetősége azonban még eggyel több ok lehet, amiért érdemes tágasabb erkélyes, nagyobb teraszos lakást vásárolni.

Erkélyes, teraszos lakást keres? Nézzen szét az Ingatlantájoló kínálatában!

Akik most legyintenek, mondván, hogy egy erkélyen jóformán semmi sem fér el, és az ilyesmi tényleg csak hobbinak jó, azoknak elmondjuk, hogy egy kicsi balkonon is rengeteg mindent meg lehet termelni megfelelő helykihasználással. Mutatjuk, hogyan!

Egy terasz vagy egy sík tetőfelület is elég lehet egy kiskerthez. Forrás: IngatlantájolóEgy terasz vagy egy sík tetőfelület is elég lehet egy kiskerthez. Forrás: Ingatlantájoló

Mérjük fel a lehetőségeinket!

Hogy miből és mennyit termeszthetünk, azt befolyásolja egyrészt az erkély mérete, másrészt viszont a tájolása, hogy mennyi napos és mennyi árnyékos hely van rajta, illetve mennyire szeles, huzatos a balkonunk.

Azt azért mindenképp tudnunk kell, hogy egy erkély még a legjobb helykihasználás mellett sem válthatja ki a vásárlást, de az itt megtermelt zöldségekkel, fűszerekkel legalább csökkenthetjük kiadásainkat. Vannak például zöldségek, amelyek termesztésébe semmiképp nem érdemes egy erkélyen belefognunk, ilyen például a padlizsán, a káposzta vagy a tök, hiszen ezek nagyra nőnek, így egy erkélyen keveset termeszthetünk belőlük. Egy tetőterasszal rendelkező ingatlan azonban már erre is kellő helyet biztosíthat, sőt nagyobb konténerekbe akár kifejezetten konténerbe való, törpe gyümölcsfákat is ültethetünk!

Ha igazán gazdaságosan szeretnénk csinálni a balkonkertészetet, akkor érdemes olyan növényeket választanunk, amelyek kis helyen nagy hozamot hoznak, mint például a fokhagyma, a chili paprika, a koktélparadicsom, vagy a saláta. Ha kezdőként sikerélményre vágyunk, jó választás a retek, a rukkola, a spenót, illetve a fűszernövények is.

Tervezzük meg, mi hova kerüljön!

A növények elhelyezésénél a legfontosabb szempont azok fényigénye. Sok helyet spórolhatunk azzal, ha az állandó napsütést jól tűrő növényeket az erkélykorlátra akasztható virágládákba helyezzük el, és fokozatosan haladunk befelé az egyre inkább árnyékot kedvelő növényekkel. Ezen kívül természetesen fontos, hogy az alacsonyabb növények kerüljenek előre, a magasabbak hátra, és az ültetés során természetesen felfelé is terjeszkedhetünk. Az eperből például úgynevezett termőtorony is építhető, a futónövények pedig kerülhetnek a fal mellé, futtatórácsra. A fűszernövények általában bent, egy világosabb ablakban is jól érzik magukat, így az erkélyes lakásban több hely maradhat a balkonon az egyéb növények számára.

Erkélyes, teraszos lakást keres? Nézzen szét az Ingatlantájoló kínálatában!

Mibe ültessünk?

Az ültetésnél a legfontosabb szempont, hogy a növények jóval kisebb földterületről tudják felszívni a vizet és a tápanyagokat, mint egy kertben, ezért gyakrabban kell öntözni őket, és a normál kerti talaj például nem megfelelő ebben az esetben. Jó, ha a talajt virágfölddel keverjük, illetve érdemes komposztálni, és így megoldania tápanyag-utánpótlást. Az erkélyen ezen kívül a vízelvezetésről is gondoskodni kell, tehát a cserép vagy virágláda aljára mindenképp tegyünk kavicsot.

Néhány palántával bárki elkezdhet kertészkedni. Forrás: IngatlantájolóNéhány palántával bárki elkezdhet kertészkedni. Forrás: Ingatlantájoló

Nagyon praktikus megoldás a földláda, ami voltaképpen egy önmagát öntöző rendszer. Felső részében, a tartalék víztől elkülönülten található a talaj, a láda tetejét pedig le kell fedni úgy, hogy csak annyi hely maradjon szabadon, amin a növény ki tud bújni. Így gyakorlatilag a gyomlálás kérdése is meg van oldva, csak a vizet kell időnként pótolnunk.

Egyébként, hogy milyen edénybe ültetünk, az elsősorban az adott növény méretétől függ, szóba jöhetnek a különböző méretű cserepek, virágládák. Ha felfelé terjeszkednénk jó megoldás lehet raklapból függőleges kertet készíteni, de műanyag flakonokat is újrahasznosíthatunk függő növénytartóként.

A növények gondozása

A növényeket természetesen gyomlálni, locsolni kell, illetve a leszáradt növényi részeket le kell vágni. Az öntözéshez az esővízgyűjtés az erkélyen sem lehetetlen, még ha kisebb edényben, kevesebbet is tudunk összegyűjteni. Az elszáradt növényi részekből pedig komposzt készíthető.

Érdemes tehát próbálkozni, hogy legalább egy keveset spórolhassunk, és nem szabad feladni, ha rögtön elsőre nem sikerül valami. A legtöbb növénynek több fajtája is van, ha az egyik paradicsom nem szereti az erkélyünket, egy másik típusa lehet, hogy pont itt hozza majd a legtöbb termést. A pandémia már bebizonyította, hogy egy erkélynek mekkora hozzáadott értéke van egy lakáshoz, így ha épp most állunk lakásvásárlás előtt, érdemes erkélyeset választanunk.

Erkélyes, teraszos lakást keres? Nézzen szét az Ingatlantájoló kínálatában!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Ingatlan Van erkélyed? Ha igen, tuti drágábban adhatod el a lakásodat
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 11:30
Felértékelődött a "kilépés" a szabadba.
Ingatlan Ezekre figyelj, ha külföldön vennél nyaralót!
Natív tartalom | 2022. június 4. 10:13
A balatoni ingatlanárak emelkedése, sokakat arra ösztönözhet, hogy inkább külföldön, a Magyarországról is gyorsan elérhető tengerpartokon vásároljanak nyaralóingatlant. Hiszen így közel ugyanannyiért vagy kicsivel többért mégiscsak tengerparti nyaralónk lehet. Egy külföldi ingatlanvásárlás azonban rejt némi plusz kockázatot magában, hiszen nem ismerjük a terepet, így körültekintőbbnek kell lennünk, érdemes akár segítséget is kérnünk. 
Ingatlan Erős év elé néz a magyar ingatlanpiac
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 17:14
Az idei első negyedévben közel 40 ezer ingatlanpiaci tranzakció volt, amely ugyan kicsit elmarad a 2021-es évkezdéstől néhány százalékkal, de még így is az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése - közölte a Duna House.
Ingatlan Aranyáron lehet ma praktikus irodát kialakítani
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 13:05
Öt éves viszonylatban kétszeresére nőttek a költségek.
Ingatlan Inkább külföldön hasítanak a magyar ingatlanos startupok
Mester Nándor | 2022. május 28. 05:37
Ömlik a kockázati tőke a proptech ágazatba, nálunk épphogy elkezdett csordogálni a pénz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG