6p

A Balaton déli partján az új lakások átlagára az elmúlt jó pár évben kicsit mindig elmaradt az északi part Budapesthez közelebbi részén tapasztaltaktól. Siófok azonban erősen felzárkózott, akárcsak Szántód. A használt lakóingatlanok kínálata még mindig bővülőben van, részben azért, mert a közepes vagy rosszabb adottságú nyaralók száma növekedett a palettán - derül ki sorozatunk újabb részéből.

Tavaly az első negyedévben Siófokon és közvetlen környékén a nyaralók ára emelkedett a legjobban az ingatlankategóriák közül, ehhez képest 2024 első negyedévében az üdülőárak 4,5 százalékkal csökkentek. Ugyanakkor most áprilisban ismét emelkedésnek indult a déli parti nyaralók ára (+17 százalék) az otpotthon.hu-n található hirdetések szerint. Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence, amit az áremelkedés sem tört meg, mögötte szorosan ott van Szántód és Zamárdi, illetve a déli part végén Fonyód.

Eladó panzióból is van jó pár, nem messze a tóparttól
Eladó panzióból is van jó pár, nem messze a tóparttól
Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

A déli part nagyobb településein található ingatlanok értékét erősen befolyásolja az az általános trend, hogy az új, sokszor a NER valamelyik tagjához köthető, felsőközép vagy felső kategóriás beruházás ütemesen felfelé pozicionálja a környéket. Magyarul, visszaszorulóban vannak a közepes műszaki színvonalú nyaralók, miközben az új apartmanházak vagy társasházak, villák átrajzolják a térképet. Az ottani új tulajdonosoknak „új életérzést” is eladnak az ingatlanosok, arra is számíthatnak a vevők, hogy a közvetlen környék szolgáltatási színvonala és maga a kínálat is javul, gyakorlatilag kiszorítja a kispénzű közönséget. Az új éttermekhez, borhotelekhez vezető utak megújulnak, prémium márkák jelennek meg minden fronton. És ezt mind viszontlátjuk az árakban, amik megint elkezdtek nőni és a budapestiekhez hasonlítani vagy akár meghaladni.

Siófokon átlagosan 2,1 millió forintért kínálják az új lakások négyzetméterét, ami 2,8 százalékkal múlja felül az előző negyedéves értéket, más balatoni körzetek átlagértékénél már 15,9 százalékkal magasabb ez az ár. A beruházók 11 helyen vannak jelen a településen belül, az átadások a következő egy-másfél éven belül várhatók. Maradva a déli parton, Siófok után kilenc projekttel Balatonlelle a legnépszerűbb, utána jön Zamárdi és Balatonszemes 4-4 nagyobb építkezéssel.

A teljes kínálat (új és használt együtt) a déli part egészén nőtt, méghozzá több mint 10 százalékkal, ennek köszönhetően jelenleg több mint 7600 eladó ingatlan közül lehet válogatni. Az értékeket természetesen jelentősen befolyásolja az elhelyezkedés, a műszaki állapot és például az, hogy mennyire sürgős az eladónak. A megnőtt kínálatban számos, nagy méretű ház is van, amelyre nem nagyon költöttek, így hátránnyal indulnak a versenyben.

Értékbefolyásoló szempontok Siófokon

 • a tótól és a fővárostól való távolság
 • a vasúttól való távolság
 • saját partszakasz
 • új vagy használt
 • Aranypart vagy Ezüstpart
 • belváros
 • családi házas övezet vagy zömmel apartmanházas
 • műszaki állapot
 • zajvédelem
 • belátásvédelem
 • parkolóhely megléte

Házak. Siófokon alig száz új építésű ház keresi az új tulajdonosát. A településen belül Fokihegyen 1,1-1,2 millió forintba kerül az új házak négyzetmétere, Sóstón az ársáv 1 és 1,1 millió forint között van. A híres Ezüstparton kétmillió forint körüli értékekkel találkozunk, az Aranyparton 1,8 millió forint körüliekkel. Szabadifürdőn viszont elég széles a sáv, 1,1-1,7 millió forint között vannak a négyzetméterárak. Jóval olcsóbban vásárolhatunk Kilitin, ott 700-900 ezer forint a jellemző kínálati négyzetméterár.

Lakások. Összesen mintegy 380 új otthont hirdettek meg a beruházók, ezek zöme akár 4-5 emeletes társasházban található. A Beszédes József sétányon 1,6-1,8 millió forintos négyzetméteráron lehet hozzájutni új, közepes méretű (50-70 négyzetméteres, teraszos) apartmanokhoz, ugyanott a 80-90 négyzetméteres ingatlanoknál már alulról súrolja az ár a kétmillió forintot, míg például a várossal egybenőtt Balatonszéplakon 1,4-1,6 millió forint közötti négyzetméterárakat látni az új építésű projekteknél.

Csaknem ezer olyan használt lakást is szeretnének eladni a városban, amit 2001 után építettek. Ezek harmada újszerűnek mondható, többségükre azonban ráfér a felújítás, különösen a gépészeté. Elég sok a gázkazán által fűtött radiátoros ingatlan, a vevők manapság nem pártolják az ilyen lakásokat, inkább a mennyezeti hűtés-fűtéssel legfeljebb 6-8 éve átadott otthonokat keresik a tó fővárosában is. Ilyen eladó ingatlanból alig 300 van a piacon.

Zamárdiban közel 170 ház kelleti magát, de ennek csak tizede az új, viszont ezek ára az Üdülőtelepen nem ritkán 1,3-1,6 millió forint négyzetméterenként. Van néhány könnyűszerkezetes vagy készház is, azok egymillió forint körüli négyzetméteráron mozognak. A parthoz nagyon közeli, néhány éve épült társasházakban pár százezer forinttal ennél is magasabb a jellemző ársáv.

Szántódon a révhez közeli, közvetlenül a parton található villasoron és lakóparkokban már 2-3,5 millió forintot számolnak fel négyzetméterenként. Ennyi pénzért már gépkocsibeálló is jár. Ha családi házat keres valaki a településen, akkor 700 ezer és 1 millió forint közötti értékekre számíthat négyzetméterenként.

Még mindig igaz, hogy akik viszont hajlandók bevállalni a parttól egy 5-10 perces autóutat, azok számára idén több megfizethető lehetőség jöhet szóba, mint tavaly ilyenkor. Siójuton 437 ezerről 315 ezer, Kerekin 575 ezerről 349 ezer, Balatonújlakon pedig 428 ezerről 384 ezer forintra csökkentek a négyzetméterárak, ami átlagosan közel 38 százalékos esést jelent. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is. Ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat. 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat többi cikkét itt olvashatja

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Nyugaton a panelhelyzet nagyon is változott
Mester Nándor | 2024. július 10. 18:55
A főváros budai oldalán eladott téglalakások és az ország keleti felén található házgyári lakások kivételével országszerte a négyzetméterárak emelkedését mutatják a tranzakciós adatok. Nem is kicsit, a tavalyi átlaghoz képest 8-9 százalékot. Már panelt sem lehet tehát olcsón venni, különösen igaz ez a nyugati megyékre, de keleten és délen az egyetemvárosokban is egyre drágábbak az előregyártott tömblakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Gyorsan elfogyhat az ingyenpénz és a hitel az otthonfelújítási keretből
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:11
A kormánynak állami forrásból nagyságrendekkel több pénzt kellene adnia az Otthonfelújítási Programban. Mire elég és milyen feltételei vannak a most indult támogatási rendszernek, amiben 6 millió forinthoz lehet jutni? Mekkora önrész kell és mitől függ, hogy mekkora lehet a nulla kamattal felvehető hitel? Egyebek között erről is beszélt Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli Monitor című adásában.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Fehérvár kertvárosa egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. július 3. 19:01
Nem dúskál az új lakásberuházásokban a királyi város, nagyon elmarad Debrecentől, Győrtől vagy Szegedtől. Az árak magasan stabilizálódtak, de egyes kertvárosi övezetekben kifoghatunk igényesen megépített családi házat vagy társasházi lakást - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Sikeres ipari-logisztikai tőkebevonást hajtott végre a Faedra Group
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 11:38
Jelentős befektetői érdeklődés és forgalomba hozatali maximum összeg mellett, 17 millió euró értékben eredményes tőkegyűjtést hajtott végre a Faedra Group. 
Ingatlan Csak úgy repkednek a 60 milliók a balatoni ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 12:01
A fővárosi átlagot is meghaladta a balatoni ingatlanok vásárlására fordított összeg idén a Duna House adatai szerint.
Ingatlan Nagyvárosban venne új lakást? Ilyen árakra számítson!
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 12:39
A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak az új építésű lakások, a debreceni átlagár pedig ismét megelőzte a sopronit.
Ingatlan Hotelcunami indulhat be Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 09:12
Több új, közepes méretű 3 és 4 csillagos szálloda is kellhet, ha tényleg felfut a tranzitutasok forgalma a következő öt évben.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Még mindig megéri termőföldet venni
Mester Nándor | 2024. június 26. 18:45
Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld ára 2023-ra átlagosan 3,6-szorosára nőtt – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből. Lassult ugyan a drágulás, de még mindig tart és aki biztos, hosszú távú befektetést keres, annak továbbra is áll a zászló – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan A Tisza-tó környéke még mindig megfizethető
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 13:01
A Balatonhoz képest feltétlenül.
Ingatlan Példátlan lépésre szánta el magát Barcelona
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 16:19
Évekre betiltják a rövid távú lakáskiadást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG