<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.

Budapesten évtizedes szünet után a napokban új pláza nyílt. Radványi Gábor azonban megelőzött, még mielőtt feltehettem volna azt a kérdést, hogy ezután mikor épít bárki is újat. Azt mondta: jól jegyezzük meg azt a nyitást, mert több ilyen nem lesz. Egyszerűen telítődött a piac. Nálunk és Európában is.

A mediterrán országokban, de már az ókorban Jeruzsálemben, az időjárás lehetővé tette, hogy nyitott plázák épüljenek, de nálunk erre nincs lehetőség. Be kell zárni a plázát egy dobozba, ami innentől kezdve befelé kommunikál. A Corvin Plázát tűzfalak közé tudtuk elrejteni, abból szinte semmi sem látszik. A Westendet is eltakarták irodaházzal és hotellel, a most átadott Etele Plaza viszont egy őszinte doboz, annak minden építészeti kihívásával.” - vázolta hátrányunkat keresetlen őszinteséggel.

Itt és most azonban nem azt fogjuk elemezni vele, hogy miként jutottunk idáig. Szerintem sokkal érdekesebb, hogy miként gondolkodott ő, mint fejlesztő vagy építész, milyen korlátai voltak és egyébként milyenek lehetnek annak a kollégájának, aki ha nem is újat tervez majd, de mondjuk egy régebbi központ felújítását vagy teljes átszabását álmodja papírra (illetve számítógépre).

Radványi Gábor (fotó:Futureal)Radványi Gábor (fotó:Futureal)

Radványi nagyon határozottan azt mondta: az elején a közelébe sem mentek a számítógépnek vagy a tervezőasztalnak. Nem sajnálták az időt, éveket töltöttek azzal, hogy megértsék, mire van igazán szüksége a 21. század harmadik évtizedének elején az embereknek, hogyan viselkednek egy ilyen központban, mit várnak el egy ilyen komplexumtól, mennyire kényelmesek és lusták, mik a ki nem mondott vágyaik.

Ugyanakkor nem tudott elvonatkoztatni attól, hogy a tervezéskor a jól bérbe adható terület kialakítása a legfontosabb, hiszen az üzleti tervnek is teljesülnie kell.

Az ilyen nagy házakat nem téglából, hanem okos kompromisszumokból építjük” – mondta be a megoldást.

Ezt beleszámítva mégis úgy fogalmazott, hogy az Etelét közösségi térként határozták meg, minden építészeti megoldás ezt szolgálja.

Szerintem a pláza valójában egy szerelmi egymásra találás, ahol az áru és a vásárló az arra legalkalmasabb helyen talál egymásra. Nekünk fejlesztőként, az építészeknek és az üzemeltetőknek az odavezető utat kell jól kitalálni és úgy megalkotni, hogy a látogató ebből semmit ne vegyen észre, csak élvezze az egészet”.

Radványi Gábor meg van győződve arról, hogy az emberek a világon mindenütt a kényelmet, az egyszerűséget és az élményt keresik. Igen, online is megvehetik a ruhát, a cipőt vagy az élelmet, de a többség vágyik a találkozásokra, programokat akar, jobb miliőt, mint otthon.

Azt akartuk az Etelénél, hogy olyan tereink legyenek, ami sokkal jobb, mint amilyenre egy betérő számított. Hangulat-lokációkat alkottunk benne, ami szabadon választható attól függően, hogy éppen milyen kedvében van valaki. Eltüntettük a pilléreket, a kereskedők számára legfontosabb, a láthatóság miatt, de a térérzet miatt is fontos volt. Így olyan, mintha a repülőtéren lennénk és a folyosó összeköti az üzletportálok előtti tereket. A folyosók közepén nincs természetes megvilágítás, de ezt szinte észre sem veszik. Persze, vannak optikai tuning elemek a mennyezeten és a padlón is, de a fókusznak az üzletekre kellett kerülnie.”

hirdetés

A szigorú hő-és füstelvezetési és frisslevegő biztosítási előírások miatt gond volt, hogy miként alakítsák ki az ehhez szükséges nyílásokat anélkül, hogy rácsokat építenének be az üzletek kirakatának alsó harmadában. Végül elrejtették ezeket a padokként megjelenő leülő helyekre. A tűzvédelmi szabályok miatt sok lépcsőházat kellett betervezni, de ebből normál körülmények között csak egyet használhatnak a vásárlók. A mozinál az esti előadások után is gyorsan lehet mosdót találni, ez jó a vendégeknek és az üzemeltetőnek is, mert így a ház nagy részét lezárhatja, ami jelentős energia- és üzemeltetési erőforrás megtakarítás.

Lett egy VIP wc is, a szokásosnál drágább, de sokkal magasabb színvonallal, viszont az épület összes szintjén ingyenes vizesblokkok állnak rendelkezésre. Külső wc-t is létesítettek, azt a rászorulók nyitvatartási időn kívül is használhatják. Hat gyorslift is van, ez elsőre őrültségnek tűnt, mert ez ellene megy annak az ismert beruházói és bérlői akaratnak, hogy minél hosszabb úton vezessék a vásárlót, hátha majd sok boltba bemegy. Szerinte azonban a vevők örülnek, hogy gyorsan elérik, amiért jöttek, ez az elégedettség hosszú távon megtérülhet. Az ilyen apróságok teszik kellemesebbé az ilyen nagy komplexumok használatát.

Abban megegyeztünk, hogy ha már nem épül új pláza, akkor viszont a régieket mégiscsak illeszteni kell a változásokhoz és ehhez kellenek az építészek is. Radványi Gábor itt sietett leszögezni: a telek mérete nagyban meghatározza az építész és az üzemeltető mozgásterét is. Az üzletek mérete és mélysége befolyással van a plázán belüli vásárlói utakra.

Bármiféle átalakítást egy épülethasználati „hőtérképpel” kezdene, ennek megalkotásában rengeteg digitális eszköz és megoldás a segítségére van. Kiderülne, hogy mire és miképp használják az emberek az adott plázát. Megérthetné, hogy a látogatók frusztrálása nélkül hogyan lehetne kényelmesen terelni őket.

Én biztos, hogy a rendezvénytérre, a közösségi terekre és az étkezésre allokálnám a beruházó pénzének javát. Az üzleteknek maguknak kell megteremteni a saját vonzerejüket.” - vázolta a hozzáállását.

Szóba hoztam, hogy az irodaházak mintájára milyen hasznos lenne, ha éjszaka parkolni is lehetne. Egyetértett vele, de azt is mondta, hogy másra is lehetne használni a plázákat. Például esti szórakozásra, céges rendezvényekre, koncertekre vagy más művészeti ágak bemutatkozására.

Miért ne lehetne az, hogy egy zongorista hallgató délutánonként egy pláza nagy átriumában gyakorolna? - vetette fel. Külföldön már több helyütt is láttam, úgyhogy szerintem is jöhetne -válaszoltam.

Milyen anyagokkal lehet felöltöztetni egy ilyen plázát? - kérdeztem, de gyorsan kijavított: nem az egész épületet, csak a látszó helyeket, felületeket, pontokat kell minőségi anyagokból megépíteni és burkolni. A hátsó kiszolgáló területeknél csak az éppen szükséges, funkcionális anyaghasználat a jellemző, de ebben semmi újdonság nincs, mindenhol így járnak el.

Az Etelénél a látszó mennyezeti elemeket különleges technológiával kellett legyártatni külföldön, a külső fém borítás egy átértelmezett szendvics panel, ami egyszerre hőszigetel és egy sík fém burkolat is. Belül a másfél méter széles födémszéleket eltakarták egy végig futó led-panellel, ami olyan, mint az amerikai stadionokban. Ez egyszerre hasznos és vibráló, lenyűgöző látvány és egyúttal kitűnő reklámfelület. Ráadásul nem kell cserélgetni minden egyes szezonális akció után, mint a molinokat vagy a belógatott dekorációt. Csak bekapcsolják az új programot, ezzel milliókat lehet megtakarítani az üzemeltetésnél. Ottjártamkor sokan bámulták ezt a végig futó, villódzó és szöveget futtató led panelt. Az egyik fiatal azt mondta a haverjának. „Te, ez pont olyan, mint a Time Square-en”.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Sürgős német üzenet Orbán Viktornak: így kell bedurrantani a lakásépítést
Mester Nándor | 2021. november 29. 05:53
A koalícióra lépett német pártok a lakásépítésre is összpontosítanak a formálódó kormányprogram gazdasági részében. Van rengeteg jó elem ezekben a tervekben, csak észre kellene vennie Orbán Viktor kormányának.
Ingatlan Hatalmas leleplezés: a G7 országaiban a pénzmosás legjobb terepe az ingatlan
Mester Nándor | 2021. november 27. 12:38
A világ vezető gazdasági országai, főleg az Egyesült Államok továbbra is kitűnő terep arra, hogy a törvénytelen úton szerzett pénzeket kifehérítsék. Az amerikaiakon kívül rengeteg külföldi, köztük kelet-európai forgatja be pénzét lakásokba, újabban üzleti ingatlanokba is a G7 országaiban. Az így átmosott pénz becsült értéke a hét országban 750-2000 milliárd dollár volt 2020-ban. 
Ingatlan 100 milliárdot költött már a kormány a családosok lakásfelújításaira
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 11:36
Novák Katalin közölt adatokat a vissza nem térítendő felújítási támogatásokról. Több mint 70 ezren adtak be kérelmet, összesen pedig 277 milliárd forint összegben végeztek el munkálatokat a program keretében eddig.
Ingatlan Ne akarjon Budán lakni, akinek csak 30 milliója van! 
Mester Nándor | 2021. november 26. 14:49
Jószerivel csak lyukakat lehet venni ennyi pénzből. Pesten kicsit jobb a helyzet, de a külső kerületekben kell keresgélni.
Ingatlan Titkolja a kormány, hogy mennyi pénzmosásgyanús eset volt itthon az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. november 22. 05:15
Négy éve van életben itthon a rendelet, de egyelőre nem tudjuk, volt-e, s ha igen, akkor mennyi pénzmosásra utaló eset az ingatlanpiacon. Hiába kérdeztük az illetékes Pénzügyminisztériumot.
Ingatlan Nagyot lehetett kaszálni Békés megyében a lakásokkal 
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 10:19
A hazai ingatlanpiacon az egyik legnagyobb arányú áremelkedés realizálódott Békés megyében. A Duna House idén január-augusztusi adatait alapul véve átlagosan 35 százalékkal drágultak az ottani házak és lakások. Az elmúlt 10 év tekintetében a panelotthonok értéke több mint kétszeresére emelkedett. 
Ingatlan Új felfedezés: Budapesten kívül is van élet a raktárpiacon
Mester Nándor | 2021. november 20. 18:39
Bérbe adható raktár a fővároson és az M0 körgyűrűn kívül is van, csak keresni kell. A profi ügynökségek mostanáig legfeljebb a nagyobb iparvárosok egyes területeit, ipari parkjait vették be összefoglalóikba, de ezen végre változtattak: mostantól kiderülhet, hogy hol és milyen minőségű raktárt, csarnokot vagy fejlesztési telket lehet megvenni vagy kibérelni.
Ingatlan Budapest agglomerációja és a Balaton környéke a lakáspiac sztárja
Privátbankár.hu | 2021. november 10. 15:49
Országos átlagban szinte megállt a lakások árának emelkedése a második negyedévben, de összességében tovább nőtt az értékesítések száma, és vannak területek, ahol tovább szárnyalnak az árak is.
Ingatlan Degeszre tömheti a zsebét, aki Kőbányán vesz most felújított panelt
Mester Nándor | 2021. november 5. 05:34
Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára. 
Ingatlan A vártnál kevésbé rázta meg a járvány a hazai plázákat
Natív tartalom | 2021. november 4. 17:11
A hazai kiskereskedelmi piac az agglomerációs és a vidéki kereskedelmi parkokban, valamint a megújuló vidéki plázákban fejlődhet a leglátványosabban. A járvány és az elektronikus kereskedelem térnyerése ugyanakkor mindkét üzletközponttípusnál sokkal rugalmasabb alkalmazkodást követel bérbeadói és bérlői oldalról is.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló