<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.

„Csak azt tudjuk, hogy ma mi lesz, de azt nem, hogy holnap mire ébredünk.” Így foglalható össze az, hogy mit mondanak a lakásuk vagy házuk felújítására és az ingyenmilliók felvételére készülők. Azért tamáskodnak sokan, mert egyre magasabb a számla, ha építőanyagot kell beszerezni, közben kivitelezőt is nehéz találni.

Az építőanyagok már tavaly, az utolsó negyedévben ismét elkezdtek drágulni, miután véglegessé vált, hogy a kormány januártól visszavezeti a kedvezményes, öt százalékos lakásáfát az új lakásokra, ezen felül életbe lép, ugyancsak januártól, a felújításokra adható legfeljebb hárommillió forintos támogatás. Idén január-márciusban megint lendületet vettek az árak, miután minden korábbinál nagyobb lett a kereslet, és beindultak a lakásfejlesztési projektek is, a fejlesztők nagy volumeneket kötöttek le, az anyagszűke megint csak emelte az árakat.

Nagyon megdrágultak az alapanyagok és a munkadíjak (forrás: depositphotos)Nagyon megdrágultak az alapanyagok és a munkadíjak (forrás: depositphotos)

Az Építő Közösség nevű platform közelmúltbeli videója szerint a vasanyagok 30-40 százalékkal, egyes szigetelőanyagok 50-60 százalékkal, a beton 8 százalékkal, az épületfa 30, a ragasztott fa pedig 60 százalékkal drágult tavaly december végéhez képest. 

A hivatalos munkadíjak (rezsióradíj) 10 százalékkal mentek feljebb, erről még előzőleg – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – az ÉVOSZ ajánlására állapodott meg a szakszövetség és a szaktárca. Valóságban ennél csak még drágábban vállalnak szakipari munkát most májusban – legkorábban ősz végére. A munkaerőhiány csak a legnagyobb ingatlanfejlesztők számára nem akadály, ők általában fix kivitelező cégekkel dolgoztatnak, de a közép méretű lakásberuházók számára már óriási kihívás megfelelő időre megfelelő szakmunkásokat találni. 
 
A GKI és a Masterplast szerdán közzé tett negyedéves felmérése ezzel a tavaszi háttérrel értelmezendő. Egyértelmű, hogy a háztartások csökkenő bátorságáról árulkodik. Kiderült, hogy a legutóbbi, a januári adatfelvételhez képest – nyilván a járvány harmadik hulláma miatt – óvatosabbak lettek a háztartások. Emellett egyre több információ, pontosító részlet került napvilágra az állami támogatások igénybevételének feltételeiről, valószínűleg ez is inkább negatívan hathatott. Sokszor csak a bankban derül ki, hogy egy vagy több tényező miatt nem jogosultak egy kedvezményes hitelre.

Valójában a kilátások még így is sokkal derűlátóbbak az egy évvel ezelőttinél, vagy akár a korábbiaknál. Nézzük a számokat: a következő egy évben a magyar háztartások csaknem 13 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakására. Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor egy éven belül mintegy 580 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat. Ez kb. 60 ezerrel kisebb szám az előző negyedévi, de csaknem 130 ezerrel nagyobb az egy évvel ezelőtti megkérdezés eredményénél.

Nem meglepő – és ezt az építőanyag-forgalmazók már az előző hetekben is jelezték –, hogy a legerőteljesebb a felújítási szándék a családi házak lakói körében, itt 14-15 százalék lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élőknél tapasztalható – valamivel kevesebb, mint egytizedük hajlandó erre. A tégla építésű társasházakban lakók tervei e kettő között helyezkednek el (11-12 százalék).

Felújítási tervekkel leginkább azok a háztartások foglalkoznak, ahol a háztartásfő a harmincas éveiben jár (18 százalék), de az ennél fiatalabbak, azaz a 18-29 év közöttiek is elég aktívak (16 százalék). Őket a negyvenes korosztály követi (14 százalék). Az ötvenes éveiket taposók 8 százaléka készül nagyobb összeget költeni a lakására, míg a 60 felettiek körében ez az arány elenyésző, 2 százalék. Eddig a GKI adatai. Ezek a számok és arányok azzal magyarázhatók, hogy a fiatal családosokra találta ki a kormány a különféle támogatásokat és kedvezményes hiteleket, nyilván ők az aktívabbak, bár a jövedelmi helyzetük országosan, de még sok városon belül is nagyon eltérő lehet, így az említett és egyre növekvő önerő előteremtése sokuknak okoz fejtörést.

A nagyvárosok paneljei esetében már számítások is készültek arról, hogy menyit érnek a felújítások, azaz mennyivel magasabb lehet az eladási ár, ha korszerű a gépészet, egyedi az energiamérés, szigetelés van kívülről, és belül is kicserélik a burkolatokat és a nyílászárókat. Az Otthon Centrum szerint akár 10 százalékos is lehet a különbség a felújított panel javára. A legjelentősebb árelőny a kisvárosokban és Pest megyében mutatkozik meg. A legkevésbé az árkülönbség a leginkább kedvelt budai és belső pesti kerületek lakótelepein volt mérhető: ezeken a lakótelepeken arányaiban eleve kevesebb a megújult ház, és egyelőre úgy tűnik, hogy ezek annyira népszerűek, hogy az árat nem befolyásolja érdemben, hogy felújították-e az épületet, vagy sem. Az említett lakótelepeken elsősorban az ingatlan állapota és az elhelyezkedése a döntő. 

Ellenőrök kommandója
A nemrég hatályossá vált lakásfelújítási támogatási rendelet szerint a kormányhivatalok a helyszínen ellenőrizhetik a benyújtott számlák valóságtartalmát, és erről jelentést írhatnak a Kincstárnak. Legkésőbb a támogatás folyósítása utáni hatodik hónap végéig tehetik meg ezt. Ha szabálytalanságot – például túlárazást – látnak, akkor azt rögzíteniük kell a jelentésben, és a támogatást kamattal terhelten vissza kell fizetni.

A lakásfelújítást és korszerűsítést tervezők harmada szeretné részben állami támogatásból finanszírozni ezen akciókat. A támogatás igénybevétele közkedvelt a 30 év alattiak körében, a fiatalok 70 százaléka számít az államtól kapott forrásra. De az átlagosnál népszerűbb e támogatás a kisvárosi és a községi lakosok körében is, közel 50 százalékuk élne e lehetőséggel. A falusi CSOK itt fontos szerepet játszik, ugyanis a kapott összeg felét felújításra kell fordítani. (tehát a teljes összeg nem mehet a vételárba – a szerk.) 

Ennélfogva arra lehet számítani, hogy sok faluban csak azt tudják elérni, hogy a nagyon rossz állapotú lakásokból elfogadhatót, de nem jó színvonalú lakást-házat varázsolnak a vállalkozó kedvű, egyébként szerény jövedelmű családok. A magyarországi ingatlanállomány 30 százaléka több mint 10 éve vagy soha nem esett át kiadós tatarozáson. A falvakban még rosszabb a helyzet: ott a házak 38 százaléka szorul sürgős felújításra – derült ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC néhány hónapja végzett reprezentatív kutatásából.

Budapesten a megkérdezett háztartások 9, a megyeszékhelyeken 12, az egyéb városokban 11, a községekben 15 százaléka készül felújításra. A községi lakásfelújításokat és korszerűsítéseket többféle állami forrás is támogatja, ez lehet a relatíve erőteljes a lakossági szándékok hátterében. Hazánk régiói közül a közép- és nyugat-dunántúliban érezhető a legnagyobb aktivitás (a háztartások 19, illetve 16 százaléka készül valamilyen felújításra), de az észak-magyarországi régióban is az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység várható, ott a háztartások 14 százaléka készül erre, de legalább álmodik róla.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Az S Immo nagy magyar irodaportfóliót vesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 14:15
Az osztrák Immofinanz az eladó.
Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
Ingatlan Az albérletek is drágulnak, de van egy mód, amivel ezt elkerülheti
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 10:42
Közel 14 százalékos áremelkedéssel számolhatnak azok, akiknél mostanában van a bérleti szerződésük évfordulója. Most még azonban olcsóbb albérletre lehet váltani, mivel széles a kínálat.   
Ingatlan Már itt van a készpénzes lakásbefektetők korszaka
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:59
Folyamatosan növekszik a kínálat a használt otthonoknál, a korszerűtleneknél már ősszel beindulhat az eltérő mértékű árcsökkenés.
Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG