<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.

„Csak azt tudjuk, hogy ma mi lesz, de azt nem, hogy holnap mire ébredünk.” Így foglalható össze az, hogy mit mondanak a lakásuk vagy házuk felújítására és az ingyenmilliók felvételére készülők. Azért tamáskodnak sokan, mert egyre magasabb a számla, ha építőanyagot kell beszerezni, közben kivitelezőt is nehéz találni.

Az építőanyagok már tavaly, az utolsó negyedévben ismét elkezdtek drágulni, miután véglegessé vált, hogy a kormány januártól visszavezeti a kedvezményes, öt százalékos lakásáfát az új lakásokra, ezen felül életbe lép, ugyancsak januártól, a felújításokra adható legfeljebb hárommillió forintos támogatás. Idén január-márciusban megint lendületet vettek az árak, miután minden korábbinál nagyobb lett a kereslet, és beindultak a lakásfejlesztési projektek is, a fejlesztők nagy volumeneket kötöttek le, az anyagszűke megint csak emelte az árakat.

Nagyon megdrágultak az alapanyagok és a munkadíjak (forrás: depositphotos)Nagyon megdrágultak az alapanyagok és a munkadíjak (forrás: depositphotos)

Az Építő Közösség nevű platform közelmúltbeli videója szerint a vasanyagok 30-40 százalékkal, egyes szigetelőanyagok 50-60 százalékkal, a beton 8 százalékkal, az épületfa 30, a ragasztott fa pedig 60 százalékkal drágult tavaly december végéhez képest. 

A hivatalos munkadíjak (rezsióradíj) 10 százalékkal mentek feljebb, erről még előzőleg – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – az ÉVOSZ ajánlására állapodott meg a szakszövetség és a szaktárca. Valóságban ennél csak még drágábban vállalnak szakipari munkát most májusban – legkorábban ősz végére. A munkaerőhiány csak a legnagyobb ingatlanfejlesztők számára nem akadály, ők általában fix kivitelező cégekkel dolgoztatnak, de a közép méretű lakásberuházók számára már óriási kihívás megfelelő időre megfelelő szakmunkásokat találni. 
 
A GKI és a Masterplast szerdán közzé tett negyedéves felmérése ezzel a tavaszi háttérrel értelmezendő. Egyértelmű, hogy a háztartások csökkenő bátorságáról árulkodik. Kiderült, hogy a legutóbbi, a januári adatfelvételhez képest – nyilván a járvány harmadik hulláma miatt – óvatosabbak lettek a háztartások. Emellett egyre több információ, pontosító részlet került napvilágra az állami támogatások igénybevételének feltételeiről, valószínűleg ez is inkább negatívan hathatott. Sokszor csak a bankban derül ki, hogy egy vagy több tényező miatt nem jogosultak egy kedvezményes hitelre.

Valójában a kilátások még így is sokkal derűlátóbbak az egy évvel ezelőttinél, vagy akár a korábbiaknál. Nézzük a számokat: a következő egy évben a magyar háztartások csaknem 13 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakására. Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor egy éven belül mintegy 580 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat. Ez kb. 60 ezerrel kisebb szám az előző negyedévi, de csaknem 130 ezerrel nagyobb az egy évvel ezelőtti megkérdezés eredményénél.

Nem meglepő – és ezt az építőanyag-forgalmazók már az előző hetekben is jelezték –, hogy a legerőteljesebb a felújítási szándék a családi házak lakói körében, itt 14-15 százalék lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élőknél tapasztalható – valamivel kevesebb, mint egytizedük hajlandó erre. A tégla építésű társasházakban lakók tervei e kettő között helyezkednek el (11-12 százalék).

Felújítási tervekkel leginkább azok a háztartások foglalkoznak, ahol a háztartásfő a harmincas éveiben jár (18 százalék), de az ennél fiatalabbak, azaz a 18-29 év közöttiek is elég aktívak (16 százalék). Őket a negyvenes korosztály követi (14 százalék). Az ötvenes éveiket taposók 8 százaléka készül nagyobb összeget költeni a lakására, míg a 60 felettiek körében ez az arány elenyésző, 2 százalék. Eddig a GKI adatai. Ezek a számok és arányok azzal magyarázhatók, hogy a fiatal családosokra találta ki a kormány a különféle támogatásokat és kedvezményes hiteleket, nyilván ők az aktívabbak, bár a jövedelmi helyzetük országosan, de még sok városon belül is nagyon eltérő lehet, így az említett és egyre növekvő önerő előteremtése sokuknak okoz fejtörést.

A nagyvárosok paneljei esetében már számítások is készültek arról, hogy menyit érnek a felújítások, azaz mennyivel magasabb lehet az eladási ár, ha korszerű a gépészet, egyedi az energiamérés, szigetelés van kívülről, és belül is kicserélik a burkolatokat és a nyílászárókat. Az Otthon Centrum szerint akár 10 százalékos is lehet a különbség a felújított panel javára. A legjelentősebb árelőny a kisvárosokban és Pest megyében mutatkozik meg. A legkevésbé az árkülönbség a leginkább kedvelt budai és belső pesti kerületek lakótelepein volt mérhető: ezeken a lakótelepeken arányaiban eleve kevesebb a megújult ház, és egyelőre úgy tűnik, hogy ezek annyira népszerűek, hogy az árat nem befolyásolja érdemben, hogy felújították-e az épületet, vagy sem. Az említett lakótelepeken elsősorban az ingatlan állapota és az elhelyezkedése a döntő. 

Ellenőrök kommandója
A nemrég hatályossá vált lakásfelújítási támogatási rendelet szerint a kormányhivatalok a helyszínen ellenőrizhetik a benyújtott számlák valóságtartalmát, és erről jelentést írhatnak a Kincstárnak. Legkésőbb a támogatás folyósítása utáni hatodik hónap végéig tehetik meg ezt. Ha szabálytalanságot – például túlárazást – látnak, akkor azt rögzíteniük kell a jelentésben, és a támogatást kamattal terhelten vissza kell fizetni.

A lakásfelújítást és korszerűsítést tervezők harmada szeretné részben állami támogatásból finanszírozni ezen akciókat. A támogatás igénybevétele közkedvelt a 30 év alattiak körében, a fiatalok 70 százaléka számít az államtól kapott forrásra. De az átlagosnál népszerűbb e támogatás a kisvárosi és a községi lakosok körében is, közel 50 százalékuk élne e lehetőséggel. A falusi CSOK itt fontos szerepet játszik, ugyanis a kapott összeg felét felújításra kell fordítani. (tehát a teljes összeg nem mehet a vételárba – a szerk.) 

Ennélfogva arra lehet számítani, hogy sok faluban csak azt tudják elérni, hogy a nagyon rossz állapotú lakásokból elfogadhatót, de nem jó színvonalú lakást-házat varázsolnak a vállalkozó kedvű, egyébként szerény jövedelmű családok. A magyarországi ingatlanállomány 30 százaléka több mint 10 éve vagy soha nem esett át kiadós tatarozáson. A falvakban még rosszabb a helyzet: ott a házak 38 százaléka szorul sürgős felújításra – derült ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC néhány hónapja végzett reprezentatív kutatásából.

Budapesten a megkérdezett háztartások 9, a megyeszékhelyeken 12, az egyéb városokban 11, a községekben 15 százaléka készül felújításra. A községi lakásfelújításokat és korszerűsítéseket többféle állami forrás is támogatja, ez lehet a relatíve erőteljes a lakossági szándékok hátterében. Hazánk régiói közül a közép- és nyugat-dunántúliban érezhető a legnagyobb aktivitás (a háztartások 19, illetve 16 százaléka készül valamilyen felújításra), de az észak-magyarországi régióban is az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység várható, ott a háztartások 14 százaléka készül erre, de legalább álmodik róla.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
hírlevél
depositphotos