<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ha ennyire sikeresnek ítélte a jegybank a programot, akkor nem érthető, miért nem folytatja. Megkérdeztük erről Matolcsy Györgyéket, de nem válaszoltak.

Az MNB a héten hozta nyilvánosságra a kereskedelmiingatlan-piacra vonatkozó helyzetértékelését, amiben masszívan foglalkozott a finanszírozási gyakorlat változásával. Megerősítette, hogy a bankok harmada már szigorított és a többiek is erre készülnek, mert durván megváltoztak a körülmények, nőttek a kockázatok.

Az anyagban azonban kitértek a finanszírozás másik fontos háttérelemére, ez pedig a Növekedési Kötvényprogram (NKP), ami pótlólagos forrásokhoz juttatta a vállalatokat, köztük sok ingatlanos céget is. A 2019 júliusában indított program célja a vállalatikötvény-piac likviditásának növelése, valamint a hazai vállalatok forrásbevonási lehetőségeinek diverzifikációja volt, egyúttal elősegítve a monetáris transzmisszió hatékonyabb érvényesülését. 

Magyarországon is több ágazatban nőhet meg a cégfelvásárlások száma, ehhez is jó lehetett az NKP. Fotó: pixabay.com)Magyarországon is több ágazatban nőhet meg a cégfelvásárlások száma, ehhez is jó lehetett az NKP. Fotó: pixabay.com)

A jegybank 1550 milliárd forintos keretösszeget biztosított a kibocsátók jó minősítéssel rendelkező kötvényeinek megvásárlására. Ez a keret kimerült, az NKP 2021 végén lezárult. A még folyamatban lévő kibocsátói tárgyalások realizálását követően a jegybank nem vásárol újabb vállalati kötvényeket – ezt nyilvánvalóvá tették. Lapunk megkérdezte, hogy ennek ellenére például az ingatlanos vállalatok további ösztönzésére és a hazai ingatlanpiac kiegyensúlyozottsága érdekében folytatják-e a programot, de erre sajnos nem válaszolt a jegybank. 

Az NKP az ágazatok széles körében bővítette a vállalatok hozzáférését a kötvényforrásokhoz, közel 120 kötvénykibocsátás történt, a kötvények összesített névértéke 2767 milliárd forint volt. A nemzetgazdasági ágak kibocsátott névérték szerinti összetételében az ingatlanszektor a harmadik legaktívabb kibocsátó ágazat volt, az NKP keretében történt összes kibocsátás 20 százaléka kötődött hozzá. 

Az NKP kötvények névértéke ágazatok szerint. Forrás: MNBAz NKP kötvények névértéke ágazatok szerint. Forrás: MNB

Az ingatlanszektort a feldolgozóipar (a kibocsátások 22,4 százaléka) és a holdingformában működő vállalatokat is magába foglaló vagyonkezelés, pénzügyi, biztosítási tevékenység (a kibocsátások 22 százaléka) előzik meg. Kínálati oldalon az ingatlanszektorhoz szorosan kapcsolódó építőipar az ötödik volt az ágazatok kibocsátás szerinti rangsorában, az NKP-kibocsátások összesített névértékének 7,5 százaléka kötődött hozzá.

Ugyan az NKP elindulásakor nem volt explicit módon meghatározott zöld célkitűzés, a program mégis nagyban segítette a fenntartható tevékenységeket finanszírozó zöldkötvény-kibocsátások bővülését. A zöldkötvény-kibocsátások terén kiemelkedik az ingatlanszektor, az NKP keretében kibocsátott kötvényállományának több mint harmada (37 százaléka) köthető fenntarthatósági célok megvalósításához.

Az ágazat zöld kibocsátásainak magas aránya nem meglepő, az Európai Bizottság adatai alapján az EU-ban az épületek felelősek az energiafogyasztás 40, az üvegházhatású gázok kibocsátásának pedig a 36 százalékáért, ami főként az építésből, a használatból, a felújításból és a bontásból ered. Ezért az épületek energiahatékonyságának javítása kulcsszerepet játszik az európai zöld megállapodásban (European Green Deal) meghatározott ambiciózus széndioxid-semlegesség 2050-re kitűzött céljának elérésében.

Természetesen érdemes megnézni, hogy az ingatlanos vállalatok mire fordították, illetve fordítják a viszonylag könnyen jött pótpénzt. Az MNB úgy becsülte, hogy azt a kibocsátók kevesebb, mint negyede fordította részben hiteltörlesztésre, másrészt pedig az általuk hiteltörlesztésre fordított összeg átlagosan a kibocsátott névérték mintegy negyedét tette ki. 

Az ingatlanügyletek több mint 560 milliárd forint névértékű kötvénykibocsátása mellett, a hitelintézetek projekthitel-állományának követése önmagában nem ad teljes képet a szektor kötelezettségeiről. Ugyanakkor nem is lehet teljes egészében a projekthitelekkel azonos célú kötelezettségként kezelni a kötvényforrásokat, mivel a kibocsátásokból származó összegekből nem kizárólag ingatlanfejlesztéseket és -vásárlásokat, továbbá nem csak hazai projekteket finanszíroztak.

Itt megjegyezzük – bár ezt nem írta bele értékelésébe az MNB –, hogy egyes cégeknél a külföldi terjeszkedés, a cégfelvásárlás is kapott egy lökést ebből a forrásból. Főleg a közép-európai, illetve a balkáni piacra lépés vagy az ottani bővülés volt a cél ezekkel. 

Összességében a Növekedési Kötvényprogram az elmúlt években érdemben javította az ingatlanszektor forrás-ellátottságát és nagyban hozzájárult a zöld finanszírozás ágazaton belüli bővüléséhez – hangsúlyozta az MNB.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Ingatlan Van erkélyed? Ha igen, tuti drágábban adhatod el a lakásodat
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 11:30
Felértékelődött a "kilépés" a szabadba.
Ingatlan Ezekre figyelj, ha külföldön vennél nyaralót!
Natív tartalom | 2022. június 4. 10:13
A balatoni ingatlanárak emelkedése, sokakat arra ösztönözhet, hogy inkább külföldön, a Magyarországról is gyorsan elérhető tengerpartokon vásároljanak nyaralóingatlant. Hiszen így közel ugyanannyiért vagy kicsivel többért mégiscsak tengerparti nyaralónk lehet. Egy külföldi ingatlanvásárlás azonban rejt némi plusz kockázatot magában, hiszen nem ismerjük a terepet, így körültekintőbbnek kell lennünk, érdemes akár segítséget is kérnünk. 
Ingatlan Erős év elé néz a magyar ingatlanpiac
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 17:14
Az idei első negyedévben közel 40 ezer ingatlanpiaci tranzakció volt, amely ugyan kicsit elmarad a 2021-es évkezdéstől néhány százalékkal, de még így is az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése - közölte a Duna House.
Ingatlan Aranyáron lehet ma praktikus irodát kialakítani
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 13:05
Öt éves viszonylatban kétszeresére nőttek a költségek.
Ingatlan Inkább külföldön hasítanak a magyar ingatlanos startupok
Mester Nándor | 2022. május 28. 05:37
Ömlik a kockázati tőke a proptech ágazatba, nálunk épphogy elkezdett csordogálni a pénz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG