<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Szigorítanak a bankok a sokasodó kockázatok miatt.

Az MNB a közelmúltban felmérést végzett a kereskedelmi bankok körében arról, hogy végrehajtottak-e már szigorításokat idén az üzleti célú ingatlanberuházások finanszírozásában. Kiderült, hogy a bankok 36 százaléka keményített és ágazati források szerint a többiek is erre készülnek, mert nem tudják kivonni magukat a negatív hatások alól – mondta kérdésünkre Nagy Tamás, a jegybank pénzügyi elemzések igazgatóságának vezetője az MNB kereskedelmi ingatlanpiaci jelentésének csütörtöki ismertetésekor.

Megugrott a hitelezés ára és ez lassítja a beruházásokat. Fotó: privatbankar.huMegugrott a hitelezés ára és ez lassítja a beruházásokat. Fotó: privatbankar.hu

A szigorítások mibenlétét firtató kérdésünkre azt válaszolta, hogy információik szerint a bankok mintegy 40 százalékos előbérleti arányt várnak el egy-egy irodaprojektnél és hasonló arányt a saját tőkénél. Arra nem utalt, hogy ez mekkora eltérés a válság előtti szintekhez képest, de fejlesztőktől szerzett értesülésünk szerint legalább 10 százalékos a növekedés, vagyis jóval több bérlőt kell leszerződtetni a beruházás indulása előtt és ennyivel kevesebb lesz a projekt értékéhez képest a hitel aránya. 

Kereskedelmi ingatlanok fejlesztésére vagy vásárlására adott hitelállomány. Forrás: MNBKereskedelmi ingatlanok fejlesztésére vagy vásárlására adott hitelállomány. Forrás: MNB

Az MNB mostani jelentésében több okot is megjelölt ezek mögött. Hihetetlenül megnőttek az építőanyagárak, már érzékelhető az orosz-ukrán háború hatása az építőiparban, ami áruhiányt is előrevetít. Ezen kívül több száz ezer négyzetméternyi irodaterület érkezik hamarosan a piacra, miközben a kereslet visszaesett.

„10-15 százalékos keresletcsökkenés 2-3 évnyi nettó felszívás kiesést jelent a fejlesztések szempontjából.” - hangsúlyozta a vezető.

Utalt rá, hogy a kihasználatlansági ráta pedig 9,8 százalék volt március végén és a kínálati nyomás miatt ez 10 százalék felé mehet idén. Egyébként térségünkben hasonló folyamatok játszódnak le ezen a részpiacon, ám ott többnyire kisebb a fejlesztési tempó.

A hitelintézetek kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleinek állománya közel negyedével növekedett 2021 során, miközben a devizahitelek állományon belüli aránya 6 százalékponttal 78 százalékra csökkent, amit az NHP Hajrá program nagymértékben támogatott. 2021-ben a hitelintézetek harmadával több kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthitelt folyósítottak, a folyósítások közel fele irodaházakhoz és bevásárlóközpontokhoz kötődik, legerőteljesebb növekedés viszont a szállodaszegmens folyósításaiban volt megfigyelhető a 2020-as alacsony bázishoz képest.

Irodai hozamok a térségben. Forrás: MNBIrodai hozamok a térségben. Forrás: MNB

Nagy Tamás szerint a hotelprojektekre szükség lesz a következő években is, de a turizmus és a vendéglátás rendkívül sérülékeny, nagy sebeket okoz neki a háború és az infláció is, így összességében a hotelfejlesztések további lassulása várható. Idén összesen 2500 új szállodai szoba átadása valószínű, ebből mintegy 1500 Budapesten.

Új nagy szereplők léptek az ipari-logisztikai piacra, például megérkezett a Panattoni, a legnagyobb európai fejlesztő. Ezzel összefüggésben azt kérdeztük, hogy meddig nőhet még az ipari telkek ára? Mi szabhat ennek gátat? 

Az MNB képviselője erre nem válaszolt, a jelentést idézve kifejtette: bizonytalan a nagy fejlesztési lendület fenntarthatósága. Sokszor előbérlet nélkül indítanak új beruházásokat, az előbérlet aránya egyébként csupán 26 százalék ezekben a hónapokban. A bérleti díjak ennek ellenére stagnálnak, a főváros környékén kicsit még emelkedtek is. 

A díjak korrekciójára vonatkozó kérdésünkre pedig azt mondta: ha megépülnek az új raktárközpontok, akkor kicsit lejjebb mehetnek, de nem számottevően, mert a kereslet továbbra is erős. Azt is megjegyezte, hogy sok iparvállalat maga építtet logisztikai központot, így azok nem részesei a bérleti piacnak.

A bérleti kereslet az egyes szektorokban. Forrás: MNBA bérleti kereslet az egyes szektorokban. Forrás: MNB

A helyzetjelentésnek a kiskereskedelmi ingatlanokról szóló részében azt húzták alá, hogy a háború és az infláció miatt várhatóan csökken a fogyasztás és előtérbe kerülnek az alapvető cikkek, miközben visszaszorulóban van például a ruházati kiskereskedelem és erősödik az online forgalom. A top budapesti plázák és bevásárlóutcák kihasználatlansága 4 százalékról 6,5 százalékra emelkedett a tavasz elejére, közben pedig enyhe bérletidíj-növekedést tapasztaltak. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Nemcsak a lángos kerül aranyárba a Balatonnál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 11:41
A Zánkától kicsit északabbra fekvő Monoszlón épült, felújított, 9 szobás, több mint 1600 négyzetméteres alapterületű kastélyért a hozzá tartozó 100 ezer négyzetméteres telekterülettel és borbirtokkal együtt 5,5 millió eurót, vagyis 2,2 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonos.
Ingatlan A gyermekesek menthetik meg a lakáspiacot
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:58
Kevesebben terveznek lakást venni, de a gyermekes családok ugyanúgy vásárolnának, nő a befektetési célból lakást vásárolni tervezők aránya is.
Ingatlan Visszaesett az építőipari termelés áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:00
Közel hat százalékkal.
Ingatlan Óriási fordulat következett be az irodapiacon
Natív tartalom | 2022. június 14. 18:22
Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.
Ingatlan A pörgő ingatlanpiacon nem csak az árat kell jól belőni
Benedikt Károly, Duna House | 2022. június 8. 15:48
Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.
Ingatlan Van erkélyed? Ha igen, tuti drágábban adhatod el a lakásodat
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 11:30
Felértékelődött a "kilépés" a szabadba.
Ingatlan Ezekre figyelj, ha külföldön vennél nyaralót!
Natív tartalom | 2022. június 4. 10:13
A balatoni ingatlanárak emelkedése, sokakat arra ösztönözhet, hogy inkább külföldön, a Magyarországról is gyorsan elérhető tengerpartokon vásároljanak nyaralóingatlant. Hiszen így közel ugyanannyiért vagy kicsivel többért mégiscsak tengerparti nyaralónk lehet. Egy külföldi ingatlanvásárlás azonban rejt némi plusz kockázatot magában, hiszen nem ismerjük a terepet, így körültekintőbbnek kell lennünk, érdemes akár segítséget is kérnünk. 
Ingatlan Erős év elé néz a magyar ingatlanpiac
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 17:14
Az idei első negyedévben közel 40 ezer ingatlanpiaci tranzakció volt, amely ugyan kicsit elmarad a 2021-es évkezdéstől néhány százalékkal, de még így is az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése - közölte a Duna House.
Ingatlan Aranyáron lehet ma praktikus irodát kialakítani
Privátbankár.hu | 2022. május 29. 13:05
Öt éves viszonylatban kétszeresére nőttek a költségek.
Ingatlan Inkább külföldön hasítanak a magyar ingatlanos startupok
Mester Nándor | 2022. május 28. 05:37
Ömlik a kockázati tőke a proptech ágazatba, nálunk épphogy elkezdett csordogálni a pénz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG