TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A válság előtti időszak felére zuhant az ingatlanok értékesítése a budai agglomerációban, de van olyan település, ahol háromnegyedével csökkent az eladások száma 4 év alatt.

A Duna House összeállítása szerint a budai agglomerációban a válságot követően nagyjából 2000 ingatlan adás-vétel született évente, amely kevesebb, mint a fele a 2007-es, válság előtti adatnak. A tranzakciók háromnegyede ház, egynegyede téglaépítésű lakás. A legnagyobb lakásállománnyal Érd rendelkezik, ahol a KSH nyilvántartása szerint 22 ezer fölötti ingatlant jegyeznek. A második legnagyobb Budaörs ennek felével bír, 10,6 ezer ingatlannal.  Harmadik Szentendre közel 10 ezer ingatlannal.

Érden 2007-ben még 1 648 ingatlan cserélt gazdát, 2011-ben pedig már csak 474. Ez 74 százalékos piacvesztés. Szentendre, Budaörs és Törökbálint is több mint a felét elveszített a piacnak. A Duna House adatai alapján a megvásárolt ingatlanok átlagos négyzetméterára az elmúlt egy évben lakás esetén 242 ezer forint volt, házak esetén pedig 187 ezer forint. Mindkét típus esetében az országos trendeknek megfelelően 2009-ben erősebb árzuhanás következett be, majd lassú ütemű esés, amely elmúlt 1,5-2 évben inkább stagnálásnak mondható.

A Duna House által 2011 után közvetített lakások átlag négyzetméter árai nagy eltéréseket mutatnak a fontosabb településeken. Ezek között a legalacsonyabb m2 áron Érden vásároltak 207 ezer forintért, ennél valamivel drágábban vettek Szentendrén (231 ezer Ft), Budaörsön már 250 ezer Ft/m2 fölé ment az átlag. A nagyobb forgalmú családi házak m2 átlagában is óriási különbségek mutatkoznak a népesebb településeken. Ezek között a két véglet Tárnok 150 ezerrel a lista alján és Nagykovácsi 293 ezerrel a tetején.

A házakat átlagosan 241 nap alatt-, a lakásokat pedig 281 nap alatt lehetett értékesíteni. Házat a leggyorsabban Pátyon lehetett eladni, átlagosan 154 nap alatt. Nem sokkal több időt (187 nap) vett igénybe Biatorbágyon értékesíteni. Ebben az ingatlantípusban a leglassabban Pomázon (534 nap) és Piliscsabán (415) lehetett vevőre találni. Téglaépítésű lakásokat tekintve a kategória forgalmasabb települései között Budakeszin 127 nap alatt kelt el egy lakás, Szentendrén 167, Budaörsön 234, Érden 276, Biatorbágyon pedig 361 nap alatt.

A családi házak eladóinak kellett a legrugalmasabbnak mutatkozniuk az árakban. Átlagosan 9%-kal kellett csökkenteniük az elsőre elképzelt árat, hogy megjelenjenek a vevők, akik további 10% alku után kötöttek csak üzletet. Lakások esetében ugyanezek az értékek 6+6% volt. A legszélsőségesebb adat Szentendrén alakult ki családi ház esetében, itt 16% irányár változás és 21% alku lett az átlag. A szomszédos Pomázon ugyanezek az értékek szintén szélsőségesek, csak a másik oldalról: 3+7 %. Érdekesség, hogy lakások esetében Szentendre az egyik legalacsonyabb ugyanebben a vizsgálatban: 4+1%.

A vizsgált régióban értékesített ingatlanok méreteloszlása azt mutatja, hogy inkább a kisebb méreteket keresik a vevők. Körülbelül minden második vásárló a 40-100 m2 közötti ingatlanokat vette, ezen belül a legerősebb sáv 18 százalékkal a 40-60 m2 közöttieké. Ezen túl szintén 18 százalékkal a másik legnagyobb csoportot a 160 m2 fölötti ingatlanok tették ki. Majdnem minden harmadik (30%) eladott ingatlan a 150-200 ezer Ft/m2 ársávban kelt el, minden második (52%) pedig a 150-250 közöttiben. 300 ezer fölött csupán a vásárlók 8 százaléka költött. 22 százalékos volt a kifejezetten olcsó, 150 ezer Ft/m2 alatti ingatlanok iránti érdeklődés. Még lejjebb, 100 ezer Ft alatt csupán a vevők 6 százaléka vett ingatlant. A vevők 52 százaléka 10-25 millió között vásárolt. Minden tizedik ingatlan 40 millió Ft fölött cserélt gazdát. – áll a Duna House elemzésében.

A vásárlók több mint fele (53%) 40 évnél fiatalabb volt, ebből 35% 30-40 év közötti. Ez utóbbi korosztály elsősorban a nagyobb, 130 m2-es ingatlant vásárolta, átlagban 24,5 millió Forintot költve. A legnagyobb költés 27,5 millió Forinttal az 50-es korosztályé volt. Minden 10. vevő ebből a szegmensből került ki. A vevők 26-26 százaléka beosztottnak, vagy vállalkozónak vallotta magát. Nem sokkal marad el (21%) a középvezető státuszú vásárló. Legmagasabb átlagáron 35,5 millió Forinton a felső vezetők vásároltak, arányuk 14% volt. A vásárlás oka legtöbb esetben (42% aránnyal) a nagyobb ingatlanba költözés volt. 144 m2-es ingatlant vásároltak átlagosan, 27 millió forintot elköltve. Befektetési céllal csupán 6% vásárolt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Hogyan kaphatnak milliókat lakásfelújításra a családok? Részletek
Privátbankár.hu | 2020. november 25. 18:14
Megjelent a gyermekeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítására adott támogatásról szóló rendelet, így végre információkat kaptunk arról, hogy pontosan milyen kritériumok mentén lehet igényelni a támogatást.  
Ingatlan Orbán Viktort bombázzák a lakásfejlesztők újabb kedvezményeket sürgetve
Mester Nándor | 2020. november 21. 06:07
Hiába kalapált össze a kormány egy lakáspiaci élénkítő csomagfélét, a legnagyobb ingatlanfejlesztők keveslik ezt. Kitartóan ismételgetik, hogy a kormány jöjjön elő újabb eszközökkel. Azt is sürgetik, hogy hosszabbítsa meg az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfa időtartamát, különben megint az lesz, mint 2015-2019 között, vagyis kezelhetetlen lesz a drágulás.
Ingatlan Irodát és raktárt még mindig megéri bezsákolni
Mester Nándor | 2020. november 19. 15:27
Likviditási akadálya nem lesz annak, hogy újabb jelentős ingatlanbefektetési tranzakciók történjenek a következő pár hétben-hónapban. A sok pénzt azonban sokkal szelektívebben fogják elkölteni az intézményi és a magánbefektetők – mondtak ítéletet a helyzetről  vezető befektetési szakemberek a Portfolio Property Investment Forum 2020 című konferenciáján.
Ingatlan Crowne Plaza lesz a Hiltonból a Westendél
Privátbankár.hu | 2020. november 17. 13:46
Az InterContinental Hotels Group (IHG) belépteti a magyar piacra a Crowne Plaza hotelmárkáját. Az új egység a budapesti Westendben 1999-ben átadott Hilton helyén nyílik jövő nyáron.  
Ingatlan Gyorsabban térhet magához az építőipar, mint a turizmus és a vendéglátás
Mester Nándor | 2020. november 12. 05:05
Másfél-két év is elég lehet az európai építőiparnak, hogy kiheverje a koronavírus-járvány miatti sokkot. Ezzel legalább két évvel megelőzheti a turizmust és a vendéglátást. Magyarországon is optimisták az építési ágazat szereplői, főleg amiatt, hogy a kormány – más külföldi példákat átvéve – erősen megtolta a keresleti oldalt különféle adókedvezményekkel és a hitelekkel. A bankok – igaz, szigorúbban, mint korábban – készek továbbra is finanszírozni a jó projekteket és a stabil építőipari vállalatokat. 
Ingatlan Csak a magyarországiak maradtak a magyar ingatlanpiacon - ettől majd lemennek az árak?
MTI | 2020. november 11. 07:34
A beutazási korlátozást az ingatlanbefektetők se nagyon akarták megkerülni: gyakorlatilag csak azok a külföldi ingatlanbefeketetők adnak-vesznek idén, akik egyébként is Magyarországon élnek.
Ingatlan Tovább eshetnek az év végéig a lakásbérleti díjak
Privátbankár.hu | 2020. november 10. 11:20
Folytatódott a lakásbérleti díjak enyhe csökkenése szeptemberben. A szerdától érvényes újabb korlátozások miatt az év végéig is kitarthat a mélyrepülés. 
Ingatlan Egyesülhet a JLL és a Cushman, más fúziók is lehetnek a globális ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2020. november 7. 12:34
Erősödhet a fúziós hullám a nagy nemzetközi ingatlanügynökségeknél. Több tranzakció előkészületeiről is tudni, de egyik sem végleges. A napokban kiderült, hogy egybeolvadásról tárgyalt a JLL és a Cushman&Wakefield, alku nem született, de még születhet. Viszont ezek a folyamatok kiválóan jelzik, hogy a mélyülő válság milyen lépésekre kényszeríti az ágazat szereplőit.
Ingatlan Nagy sebeket ejt a vírus az ingatlanügynökökön is
Mester Nándor | 2020. november 5. 11:28
A járvány miatt folytatódnak a megszorítások a világ két legnagyobb globális ingatlantanácsadó cégénél. A JLL és a CBRE is elbocsátásokra és más költségcsökkentésekre kényszerült. Mindkét vállalkozás hosszú évek óta jelen van a magyar piacon is, de a globális központok döntései vélhetően nem érintik az itteni képviseleteket.
Ingatlan Majdnem negyven százalékot esett a lakásépítési engedélyek száma
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 10:04
Felpörögtek a lakásépítések a harmadik negyedévben, de majdnem 40 százalékkal esett az újonnan kiadott engedélyek száma – derül ki a KSH csütörtökön közzé tett jelentéséből. Ebből egyértelmű, hogy ebben az időszakban már a kivárásé volt a főszerep a lakosság és a vállalkozók részéről is.
Friss
hírlevél