5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az akkufeldolgozó üzem a lehető legrosszabbat tette a 40 ezres várossal: ráirányította a potenciális lakásvásárlók figyelmét a kockázatokra, az eladókat meg magyarázkodásra kényszerítette. Pedig az elmúlt években a fővárosból elköltözők és a más országrészekből odaköltözők kedvelt helye lett a város, de több társához hasonlóan nem tudott lépést tartani ezzel az infrastruktúra, márpedig ez jelentősen befolyásolja az ingatlanok értékét. 

Sok tulajdonos, valamint potenciális ingatlanvásárló érdeklődve várja, hogy mit hoz a most augusztus 21-én sorra kerülő közmeghallgatás, amit az önkormányzat rendez. Hivatalosan egyebek mellett az úthálózat és a parkolóhelyek fejlesztéséről, a közintézmények túlélési esélyeiről is szó lesz, de vélhetően a betelepülés korlátozása is napirendre kerül és persze borítékolni lehet, hogy az akkufeldolgozó ügye is szóba kerül - amiről laptársunk, az Mfor közölt részleteket.

Ilyennek álmodták meg az új HÉV-megállót Szigetszentmiklóson. Fotó: budapestkornyeke.hu
Ilyennek álmodták meg az új HÉV-megállót Szigetszentmiklóson. Fotó: budapestkornyeke.hu

Amíg kiderülnek a részletek, érdemes megnézni, milyen a lakáskínálat. Most mintegy 660 lakóingatlanból lehet válogatni Szigetszentmiklóson, ebből közel 60 az új családi ház vagy ikerház. Nagyobb beruházás nem indul, de még indulhat, ha kiderül, hogy az év végén megszüntetendő városi Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) helyett mit talál ki a kormány a nagyobb településekre, mint amilyenné már cikkünk főszereplője is nőtt. Tavaly kicsit több mint ezer fővel gyarapodott a járás, pár tucattól eltekintve mindenki a központi városban telepedett le – többnyire használt családi házban, így a lakosok száma már meghaladta a 40 ezer főt. 

Értékbefolyásoló tényezők Szigetszentmiklóson

 • Dunapart vagy városközpont
 • az M0-s körgyűrűtől való távolság
 • az akkumulátor-feldolgozótól való távolság
 • a HÉV-állomástól való távolság
 • méret
 • műszaki állapot
 • nagy ház esetén szobák és fürdőszoba száma (munkásoknak történő bérbeadás miatt)
 • kert mérete
 • önálló garázs van vagy csak gépkocsibeálló
 • kereskedelmi infrastruktúra közelsége és minősége
 • Diósd, Érd, Szigethalom, Tököl, Halásztelek árai

Ha valaki új házra vágyik Szigetszentmiklóson, arra kell készülnie, hogy a központban 800 ezer forint körüli négyzetméterárakkal találkozik. Ezek általában önálló házak egy 450-500 négyzetméteres telken, vagyis hatalmas kertészkedés nem jöhet szóba, legfeljebb egy apró konyhakert és tágasabb gépkocsibeálló, az épített, méretes medencéről bizony le kell mondani. 

A Bucka nevű városrészben mindez megoldható 670-750 ezer forintos négyzetméteráron, de a Duna partjára készülőknek mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, ott 830-900 ezer forint jellemző, de nagy kertet ott sem igen kínálnak a beruházók.

Tavaly kiugró, 35 százalékos áremelkedés volt a déli agglomeráció legkedveltebb településén, Szigetszentmiklóson, ahol a Duna House (DH) szerint immár 515-520 ezer forint közötti négyzetméterár lett az átlagos a lezajlott 2022-es tranzakciók során. Ennél nagyobb, 580 ezer forintos átlagárat mért az Otthon Centrum (OC).

A két hálózat adata közötti nagy eltérést vélhetően a tranzakciók számában és méretében kell keresni, a DH nagyobb lánc, több adásvételt bonyolít le és a valószínűleg sok kisebb értékű adásvétel lejjebb vitte az átlagot. Pontos adatokat egyik cég sem közöl. Érdekes ugyanakkor, hogy a szomszédos Érden, az agglomeráció legnépesebb településén kicsivel az 500 ezer forint alatt volt tavaly az átlagár. 

Úgy tudni, hogy az őstermelői piac területén parkolóépítés lesz, utak fejlesztésére 100 millió forintot szánnak. A csapadékvíz elvezetésére és a hálózat fejlesztésére mintegy 50 millió forintot adnak. A Bucka-tónál sportpark lesz, egy új óvoda is épül, egy másikat felújítanak. A Kis-Duna part fejlesztéséhez több mint 250 millió forintos állami támogatást nyert a város. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG