5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Már most érdemes nézegetni az ötezer főnél kisebb zalai falvakat, mert januártól akár 15 millió forintos falusi csok is ütheti a markát annak aki bevállal három gyermeket és valamelyik ottani kis településen szeretne házat venni és felújítani. Sorozatunkban most a zalai árakat és adottságokat mutatjuk be, kitérve az új építésű lakásokra is. 

Zala vármegye kisebb települései - néhány más vármegye hasonló falvaival együtt - lehetnek az átmeneti nyertesei a kormány minapi döntésének, miszerint 2024-től az addigi 10-ről 15 millió forintra növekszik a legmagasabb vissza nem térítendő támogatás a falusi csok keretében. Összesen 225 zalai falu jöhet szóba, ez a tizede az egész országban falusi csokkal érintetteknek. Lehet, hogy sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel, vagyis ők lesznek az eladók által régen várt VEVŐK.

A Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga György
A Zala megyei Pölöskén is igénybe vehető a falusi csok. Fotó: MTI/Varga György

A tulajdonosok eleve jobb helyzetben vannak, mert nem csupán arról van szó, hogy több pénz lehet a vevőjelöltek zsebében (ha három gyermeket vállalnak, akkor kaphatnak legfeljebb 15 millió forintot – a szerk.), hanem arról is, hogy Zalában is nőttek az árak az elmúlt két-három évben: különféle számítások szerint 30-50 százalékkal. Torzítja azonban a képet, hogy az átlagba beleszámít az egyre drágább Hévíz és Keszthely vagy az ezekhez képest kevésbé, de azért szintén dráguló Zalaegerszeg. 

A kisebb falvakban lévő családi házak népszerűsége már a járvány előtt is viszonylag nagy volt, de a járvány további érdeklődést eredményezett. Sokan keresnek hagyományos parasztházat, főleg a Balatonhoz közel, de a jobb állapotú Kádár-kockák is elkelhetnek, ha statikailag megfelelőek, elég nagy kert tartozik hozzájuk és csendesebb faluban vannak, kis átmenőforgalommal. 

Értékbefolyásoló tényezők Zalában

  • a Balatontól való távolság
  • jelentős-e az átmenő forgalom
  • helyi közmű infrastruktúra kiépítettségi foka
  • telek mérete
  • épület állaga
  • bővíthető-e a családi ház
  • gazdálkodnak-e a szomszédok
  • ellátási és szolgáltatási feltételek

A falusi turizmusra is lehet építeni, ha valaki befektetésnek venné meg az ingatlant. Szintén nem elhanyagolható, hogy a nyugati határhoz közeli falvakban akár hosszú távú bérbeadás is lehetséges, az ingázók nyilván keresik az ilyen lehetőségeket, főleg, ha nem túl sokat kér a bérbeadó.

A családi házak vármegye szerte egyre többe kerülnek. A KSH szerint 2020-ban még átlagosan 18,9 millió forintot költöttek a vásárlók átlagosan 105 négyzetméteres ingatlanokra. Tavaly 26,8 millió forintért csupán 90 négyzetméter körüli házakra tudtak szerződni a vevők. Idén az áremelkedés nagyon lelassult, a rossz állapotú házaknál már csökkenés is kezdődött, de ez még nem éri el a 10 százalékot 2022-höz képest.

Fürdőkkel jól ellátott ez a vidék, az ezeknek otthont adó falvakban akár négyzetméterenkénti 700-850 ezer forintos kínálati árakkal is találkozunk, ha felújított házakat nézegetünk. A közepes állapotú házakért is elkérnek négyzetméterenként 450-500 ezer forintot, ha egyébként a település elég csendes és statikailag rendben van az épület.

A használt házak tulajdonosai értelemszerűen folyamatosan nézik, hogy a piacon mennyiért lehet új építésű lakásokat, házakat venni. Nos, az a helyzet, hogy például Keszthelyen 1,8 millió forint az átlagos négyzetméterár. Az új építésű ingatlanok esetében a nagyvárosok és az üdülőtelepülések iránti kereslet a legmagasabb, ott ha nem is ilyen magas, de egymillió forint körüli a kínálati ár.

A balatoni új építések népszerűségük és magas műszaki tartalmuk miatt a fővárosival megegyező, vagy több esetben azt meghaladó négyzetméterárai felfelé húzzák a vármegyei átlagárakat, s ehhez igazodni akarnak a falvakban is az eladók. Nincs egyenes összefüggés, vagyis nem automatikusan emelhetik az árakat, ha az új házakat kínálók emelik saját áraikat, de referenciának mindenképpen érdemes követniük a fejleményeket.  

Azt lehet tudni az újakról, hogy túlnyomó részt Keszthelyen, kisebb mértékben Hévizen, Nagykanizsán és Zalaegerszegen indultak beruházások, amiket mostanában fejeznek be. Újakba majd csak akkor fognak belevágni a fejlesztők, ha kiderül, hogy a kormány mit talál ki a december végén kivezetendő városi csok helyébe. Ez elvonhat keresletet a kisebb falvakból, ha elegendően nagy lesz maga a támogatás és párosul hozzá kedvezményes hitel.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlan értékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét.

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG