<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Irodát ritkán szoktak magánemberek venni, s bár lennének adataink, most mégsem egy lehetséges adásvételhez adunk fogódzót, hanem a bérleti piacot vesszük górcső alá, ott nézzük meg, hogy mi mennyi.   

Egy kívülállóban joggal merülhet fel most, 2023 májusában, hogy mi sem egyszerűbb, mint irodát bérelni: sokan vannak home office-ban, ezért óriásit zuhant a kereslet, így a bérbeadók könyörögni fognak, hogy ugyan vegyük már ki azt az irodát, szinte bármi áron. Nos, nem ez a helyzet, mert a jó helyekért – és ilyen a pesti oldal sok körzete – megkérik a pénzt.  

A közös területek is felértékelődtek. Fotó: privatbankar/Mester Nándor
A közös területek is felértékelődtek. Fotó: privatbankar/Mester Nándor

A legfelkapottabb továbbra is a Váci út, ott a bérlők 16-18 eurós havi és négyzetméterenkénti bérleti díjjal találkozhatnak. Ez általában alapkörnyezet biztosít, ha egy már működő irodaházról van szó. Tehát elektromos infrastruktúrát, hűtést-fűtést és a közös helyiségek és szolgáltatások használatának jogát. Bútort is kaphatunk hozzá, de ez nem jellemző, legfeljebb az úgynevezett óradíjas irodáknál, de erről majd később. Az esetek többségében van mélygarázs, de az plusz díj.

Más a helyzet akkor, ha a fővárosban, így a Váci úton is, egy épülő vagy tervezett irodaházat néztünk ki cégünknek. Ekkor sokkal több lehetőségünk van például arra, hogy kiharcoljuk a belső kialakítási hozzájárulást a bérbeadótól. Ez lehet akár a teljes kialakítási költség 40-50 százaléka is, nyilván attól függően, hogy mennyire van kiéheztetve bérlőre a bérbeadó.

Irodabérletet befolyásoló tényezők

  • a kiszemelt irodaház elhelyezkedése
  • mennyire gyorsan kell kiköltözni mostani helyünkről
  • helyigényünk mérete, jellege
  • dolgozói létszám
  • az irodaház hatékony üzemeltetése
  • bérleti összköltség mértéke (bérleti díj + üzemeltetés+gk.beálló)
  • a bérbeadó hozzájárulása a belső kialakításhoz
  • igényünk a gépkocsibeállóra és tárolóra
  • van-e központi céges előírás kifejezetten „zöld” irodaház használatára

Az irodák értékét (esetünkben a bérleti díjat és az üzemeltetési költséget) más ingatlanokhoz hasonlóan számtalan tényező befolyásolja. A lokáció itt is elsődleges, főleg a megközelíthetőség miatt. Ezen felül az irodaház láthatósága és kialakult presztízse is fontos. Nem elhanyagolható, hogy mennyire rugalmasan változtatható egy adott bérterület, ha mér egyszer benne vagyunk. 

Az elmúlt három évben a vezető szempontok közé emelkedett üzemeltetési költség is már nagyot dob az összköltségen. A válság előtt ez 3-4 euró volt négyzetméterenként és havonta, manapság 8-12 euró is lehet, egyes irodaházaknál eléri a bérleti díj mértékét is.

A variálhatóság egy későbbi időszak miatt is lényeges, előfordul, hogy – mint a mostani válságban – szeretnénk albérletbe adni egy részét. Egyébként a miheztartás végett érdemes megjegyezni, hogy az általunk fizetett bérleti díjnál 10-20 százalékkal olcsóbban tudjuk bérbe adni az átmenetileg nem szükséges területet, persze ha találunk rá jelentkezőt. 

Irodánk kelendőségét az is befolyásolja, hogy mekkora az egész piac kihasználatlansági mutatója. Nos, ez most növekvőben van, jelenleg 12 százalék körüli és még tovább emelkedhet. Minél magasabb ez az érték, annál kedvezőbb pozícióban lehetünk a bérbeadóval folytatott tárgyaláson. 

A pesti oldalon több alpiac is létezik, ezek közül a közvetlen belvárosi irodaházak a legdrágábbak. Nem ritka, hogy egy itt lévő régi bérház vagy akár hotel irodaházzá alakítva, teljes gépészetében megújítva 22-25 eurót is kér a bérbeadó havonta és négyzetméterenként. Ehhez jön még a mintegy 8-10 eurós üzemeltetési költség. 

Ahogy ígértük, külön szólunk az óradíjas vagy szolgáltatott irodákról. Bérlőként számunkra az a legnagyobb előny ezekben, hogy szinte azonnal rendelkezésre állnak, minden alap szolgáltatás igénybe vehető, és nem kell elköteleződni három vagy öt évre. A fajlagos díj magasabb, mint egy úgynevezett normál, hosszú távú bérletnél, de ez az azonnaliság és a röghöz kötöttségtől való mentesség ára. 

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG