5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 

A fővárosi kerületek népszerűségi rangsorában a Hegyvidék a nyolcadik, az I. kerület a tizenkettedik. Mögöttük van a XII. kerület. Egyik helyezés sem meglepő, a népszerűséget ugyanis forintban mérik, márpedig a II. kerülettel kibővített csoport nagyon drága.

A nagy medence és az ősfás kert is felviszi a budai elitkörzetekben kínált lakások és házak árát. Fotó: Pixabay
A nagy medence és az ősfás kert is felviszi a budai elitkörzetekben kínált lakások és házak árát. Fotó: Pixabay

Éves viszonylatban bőven tíz százalék alá esett az új építésű lakások árnövekménye, de nincs stagnálás. Az elitnek mondott budai kerületekben biztosan nem látunk ilyet. A fővárosi átlagár 1,5-1,6 millió forint/négyzetméter, a II. és a XII. kerületben 2,8-2,9 millió forint jellemző, nem sokkal marad el ettől az I. kerület a maga 2,42 milliós négyzetméterárával. Az Otthon Centrum (OC) idén ősszel enyhe csökkenést mért, de más hálózatok inkább stagnálást vagy nagyon kicsi emelkedést rögzítettek.
 
Az OC szeptemberi felmérése szerint Budapesten 345 újlakás-beruházás van folyamatban, ezekben 27,3 ezer otthon épül, ami nagyságrendileg megfelel az előző negyedév számainak: a projektek és lakások száma 2,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva. Az általunk vizsgált három budai kerületben a kisebb lakásszámok dominálnak egy-egy beruházásban. 

Az is megfigyelhető, hogy egy-egy projekten belül nincsenek akkora túlsúlyban a kisebb méretű lakások, mint akárcsak a XI. vagy a III. kerületben - hogy Budán maradjunk. Több olyan beruházás is van, amelyeknél a luxuslakásokhoz medencék is járnak.

Értékbefolyásoló szempontok Budán

 • Dunától való távolság
 • dombvidéki vagy sík terület
 • az M7-es autópálya kivezető szakaszától való távolság
 • van-e átmenő forgalom az utcában
 • egyetlen nagy épületben vagy valódi lakóparkban van-e
 • épületen belüli elhelyezkedés, tájolás
 • van-e tényleges pihenő kert az épület előtt vagy az épületek között
 • van-e garázs vagy felszíni gépkocsibeálló
 • tartozik-e a lakáshoz tároló
 • panoráma
 • közös költség
 • energetikai mutatók

A Duna House úgy látja, hogy az igazán modern, valódi luxust képviselő, új házakból és a népszerű penthouse lakásokból a II. és a XII. kerületben a kereslethez képest kifejezetten szűk kínálattal találkozhatunk. Ez a tény természetesen továbbra is magasan tartja ezeknek az ingatlanoknak az árát. 

A legnagyobb ingatlanhirdetési portálon november legvégén alig több mint 90 új építésű lakást kínálnak a beruházók, jellemzően 2-2,5 millió forintos négyzetméteráron, de a Szabadság hegyen vagy a Rózsadombon 3,9 millió forintos, a Hárshegyi úton 4,9 millió forintos árral is találkozunk, ugyanakkor a Svábhegy alján már-már baráti, 1,5-1,6 millió forintos négyzetméterárba is belefuthatunk.

Meredeken drágultak a lakóingatlanok az elmúlt években a 2. kerületben is. Forrás: KSH/Ingatlanadattár
Meredeken drágultak a lakóingatlanok az elmúlt években a 2. kerületben is. Forrás: KSH/Ingatlanadattár

Nem mindenki akar újat venni, sokan nézegetik az 5 éven belül épült, korszerű technológiákkal, napelemmel, hőszivattyúval ellátott, használt ingatlanokat, valamint a régebbi, kevésbé energiatakarékos műszaki felszereltségű otthonokat is, amelyek kiváló elhelyezkedésük és tekintélyes méretük miatt tartoznak az exkluzív ingatlanok közé. A prémiumot kereső vásárlók igényszintje és elvárásai egyre magasabbak, amit a piac érezhetően egyre kevésbé tud lekövetni.

Továbbra is kiemelten fontos, már önmagában magas presztízsértéket képvisel a lokáció, alapelvárás a korszerű, hőszivattyús gépészet. Előnyben részesítik a vásárlók a házon belüliekkel szemben a szabad téren található medencével rendelkező otthonokat, és természetesen elengedhetetlen a gyönyörű panoráma. 

Az ingatlanokkal szemben támasztott vevői igények növekedése miatt zömében a modern, új építésű okosotthonok a legkelendőbbek, de a tavalyi évvel ellentétben az energetika és a fenntarthatóság már nem fő szempont, így szívesen veszik a régebben épült, de korszerűsíthető luxusházakat és lakásokat is – fűzte hozzá a DH.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat. 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat többi cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Menő maradt Kádár János kedvenc kerülete
Mester Nándor | 2024. február 21. 19:41
Azt eddig is tudtuk, hogy az egykori pártfőtitkárnak oly kedves észak-pesti környéken sokan keresnek új otthont. Újdonság azonban, hogy a használt téglalakások is növelni tudták a népszerűségüket, újak és régiek gyakorlatilag egymást húzzák. Utóbbiak azonban csak akkor tudnak labdába rúgni, ha teljesen felújítottak és kiemelkedően jó közlekedéssel bírnak – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Lesújtó számokat közölt a KSH - kitalálja, melyik régióban nőtt egyedül az új lakások száma?
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 08:32
Mindenhol máshol csökkent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Budai panelt venni és eladni is érdemes
Mester Nándor | 2024. február 14. 18:58
Továbbra is népszerűek Buda több kerületének a panellakásai. Kisebb lett a kínálat, mint tavaly ősszel, de az árak csak elvétve csökkentek, 2-3 százalékkal, inkább stagnálnak. Nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterár, de a legjellemzőbb a 750-800 ezer forintos sáv – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Jó hírt kaptak a lakásfelújításra készülődők
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 08:15
A CSOK Plusz szabályai közt ugyan nincsen felújítási hitelcél, de például a Babaváróval vagy a Falusi CSOK-kal kombinálva már megoldható, hogy a kiszemelt és kamattámogatott hitel segítségével megvásárolt használt ingatlanon elvégezzünk néhány felújítási munkálatot.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Csepelen egész jó lakásokat is kifoghatunk viszonylag olcsón
Mester Nándor | 2024. február 7. 19:03
Tavaly nyáron készült csepeli összefoglalónkban azt rögzíthettük, hogy legnagyobb szigetünkön lehetett a legalacsonyabb átlagáron lakóingatlant venni a fővárosban. Jelentjük, a helyzet változatlan 2024 első heteiben. A kínálat viszont erősen szűkült, ami az eladóknak kedvez - derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Olyan ágazatban lehet nagy pénzt keresni, amire nem is gondolt volna
Privátbankár.hu | 2024. február 5. 16:34
A külföldi lakásbefektetők újabb rohama várható. A növekvő lakásmobilitás miatt kelendőek lettek az egyéni üzletfeleknek kitalált miniraktárak. De egyre nagyobb üzlet a web-shopok raktárainak kiszolgálása is. Főleg azért, mert a magyar cégeket már nagyon nyomják a kínai webáruházak. Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában.
Ingatlan Elérte az alját a lakáspiac, nem érdemes tovább várni a vásárlással - A hét videója
Csabai Károly - Juhász Gábor - Mester Nándor | 2024. február 2. 19:03
Friss pénz jelenik meg a vevők zsebében és ezt tudják az eladók is, akik ennek megfelelően már nem fognak engedni az árból. Az infláció is megtámasztja az árakat, így akik most hétvégén nem nyerik meg az ötöslottó főnyereményét és saját lakásra vágynak, nem sokáig halogathatják a döntést. Hol és mekkora méretű ingatlant célozhatnak meg ezek a vevőjelöltek? Erről is beszélt Csabai Károly főszerkesztő és Mester Nándor felelős szerkesztő.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kifoghatunk jó alkut Pécsett is
Mester Nándor | 2024. január 31. 19:07
Tavaly májusban foglalkoztunk először részletesebben a baranyai, azon belül is főleg a pécsi lakóingatlanokkal. Akkor a felívelő szakasz legvégén jártunk, még volt szufla a piacban, noha egyre halványabb volt a teljesítmény. Már érződött, hogy elfogytak a vevők, de számuk legalábbis nagyon megcsappant. Azóta stagnálást látunk, élénkülés két-három hónap múlva kezdődhet legkorábban - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Váratlan helyről kaphat lökést a hazai ingatlanpiac
Privátbankár.hu | 2024. január 31. 08:42
Egy új szabályozásnak köszönhetően.
Ingatlan Eddig még nem ismert tényre derült fény az amerikaiak ikonikus városáról
Elek Lenke | 2024. január 29. 18:59
Egykor mocsaras terület volt, később textil- és ruhaüzemek mellett vöröslámpás házak, kocsmák, bárok, mulatók nőttek ki a helyen. Ma New York legdrágább negyede, ahol művészeti központok találhatók. A SoHo.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG