10p
Rengeteg problémáról lehetne beszélni a lakhatás kérdésével kapcsolatban a hajléktalanoktól kezdve a fiatalok lakáshoz juttatásán át a lakáspolitikáig. Erre tettek kísérletet a Corvinus szakkollégiuma által meghívott szakértők kisebb-nagyobb sikerrel. Mindenesetre kiderült, nem valószínű, hogy ez az alapkérdés mostanában utcára viszi majd a társadalom szélesebb tömegeit.

Mit jelent egyáltalán az, hogy lakáspolitika, és kiket szolgál a kormány által olyannyira ünnepelt otthonteremtési program? Kell egyáltalán támogatni a lakásszerzést? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a frissen alakult Társadalomelméleti Kollégium tavaszi nyitóelőadásán Csengei Andrea a Tettek Ideje Kutatócsoport tagja, Győri Péter ex lakáspolitikus, illetve volt aktivista és Udvarhelyi Tessza kulturális antropológus, A Város Mindenkié mozgalom aktivistája egy kerekasztal-beszélgetés során kedden a Corvinuson.

Illetve csak kereste volna, mivel - első előadás lévén - bőven voltak gyermekbetegségei a beszélgetésnek, amivel csak a legkisebb probléma volt az, hogy a szervezők nem tudtak a négy megszólalóra legalább két kézi mikrofont szerezni, hanem egy mikroportot adogattak körbe amíg le nem merült. Rengeteg fontos és aktuális kérdést dobott fel a szervezet a kerekasztal-beszélgetés előtt, kezdve onnan, hogy lesz-e saját lakása a mai fiatalságnak, vagy egyáltalán kell-e támogatni a saját lakás megszerzését az államnak. Sajnos a válaszok azonban rendre elmaradtak, többnyire azért, mivel a beszélgetést moderáló Domschitz Mátyás nem igazán találta helyét, a fiatal hallgatóság számára fontosabb témákat feszegető kérdések elmaradtak. Domschitz inkább a lakásmozgalmak kultúrtörténetiségét próbálta firtatni kisebb-nagyobb sikerekkel, így rengeteg feldobott labda - már ha egyáltalán fel lett dobva - maradt lecsapás nélkül.

A fő cél, hogy megfelelő lakásban éljenek az emberek

A beszélgetés kezdetén a részvevők megpróbálták elsőként definiálni a lakásszegénység kifejezést. Csengei Andrea egyből egy nagyon erős személyes vonallal kezdett, amely jól illusztrálja, miről is van szó: ő elismerte, lakásszegénységben él, azaz egy hitelekkel leterhelt, fűthetetlen, egyre romló állagú lakásban húzzák meg magukat, ki tudja még meddig. Győri Péter akadémikusabban próbálta körüljárni a témát, egyben rámutatva arra, hogy nem is gondolnánk, mennyi mindenkit érint a probléma: 4 millióan vannak az országban, akiknek bizonytalan a lakhatásuk, félmillióan még mindig félkomfortos, vagy komfort nélküli lakásban élnek. “Ez a kor színvonalának nem megfelelő lakás” - mondja. Geolokáció alapján is definiálhatunk, hiszen nem mindegy például, hogy ártérben, rossz infrastruktúrával körülvett területen van az ingatlan. Ugyanakkor ott a jogi metszete is a témának: rengetegen vannak, akik kilakoltatás előtt állnak, bizonytalan a jogviszonyuk. Pénzügyi szemszögből nézve lakásszegénynek minősül az, aki nem engedheti meg magának a vásárlást és a lakásfenntartást.

Udvarhelyi Tessza arcot akar adni a lakásszegénységnek: elmesélte, kutatásukban részt vett a 60 év körüli Károly, aki hajléktalan és a kutatócsoport bázisán él. Vagy ott van Magdi, aki családok átmeneti otthonában élt két gyerekével, nekik azóta sikerült egy romlott állapotú szociális bérlakásban meghúzniuk magukat, de nem tudják felújítani a lakást. Ica családon belüli erőszak elől menekült gyerekeivel egy devizahitellel terhelt lakásból, amelyet átadtak a Nemzeti Eszközkezelőnek. Neki lakcímproblémái vannak: hiába fizet az albérleteiért, nem hajlandóak bejelenteni. Tünde egy pincében él a párjával, nekik a telekhez tartozó kert rendbetartása mellett engedte meg a tulajdonos, hogy ott maradjanak. Ezek között az emberek között vannak magasan iskolázottak is - számol be Udvarhelyi.

Azt se tudják, hogy van ilyen

Győri Péter viszont leszögezi, nem szociális történet a lakáspolitika és el van tévedve az, aki szerint ez mindössze a hajléktalanok lakáshoz juttatását jelenti. Szerinte Magyarországon nincs lakáspolitika a rendszerváltás óta, mintha kiradírozták volna. Ráadásul szakemberekből sem lehet nagyon válogatni, Győri Péter szerint maximum 5 ember van az országban, aki talán tudna valamit tenni ebben a kérdésben. Ezzel szemben Európa más országaiban ennek nagyon gazdag szakpolitikai hagyományai vannak, pénzüggyel és az eszközrendszerrel együtt.

Ezzel szemben Magyarországon “az elmúlt években kevesebb lakás épült mint bármikor”, pedig ez az egyik legfontosabb összetevője a GDP-nek Győri Péter szerint. Azt ugyan elismeri: a lakáspiachoz hihetetlen erőt igénylő szabályozásra és támogatási rendszerre van szükség, aminek csak egy része, hogy a rászorulókat is lakáshoz juttatják. “A lakásügy közügyből magánüggyé változott Magyarországon” - összegezte a lakáspolitika elmúlt néhány évét a korábbi szakpolitikus.

Udvarhelyi Tessza szerint ugyan konkrétan lakáspolitikája nincs a kormánynak, viszont igenis van lakhatással kapcsolatos politikája a rendszerváltás utáni kormányoknak: a lakástulajdonlást támogatják, elsősorban a jómódúakét úgy, hogy az akadályozza a mobilitást. “Évi százmilliárdokat költünk arra, hogy a biztosabb egzisztenciával rendelkező embereknek biztosabb lakhatása legyen és töredéket arra, hogy a rászorulóknak is jusson.” Szerinte egyébként itthon bőven van felhasználható szakirodalom és nem a Győri által említett 5 szakemberre lehet támaszkodni, de a politika nagyban tesz erre, a valós politikába alig megy át valami a könnyen fellelhető megoldásokból.

“Teljesen megdöbbentő számomra, hogy 110 év alatt senki sem ébredt rá arra, hogy ez közügy és ennyi idő alatt senki sem volt képes egy rendszer kidolgozására” - reagált Csengei Andrea, aki kutatásában az 1906-os lakbérsztrájkot is vizsgálat, amikor mindössze 7 év alatt emelkedett 50 százalékkal a többnyire szegények által bérelt kislakások díja. Győri erre reagálva felidézi, hogy azért Magyarországon a második világháború után sikerült közüggyé emelni a lakhatást, ami aztán a rendszerváltás után eszközök híján süllyedt vissza a magánügy területére.

Akit segít a kormány lakáshoz jutni, az oda is szavaz?

Az elmúlt 20-25 évben a magyar kormány mindig ugyanazokat támogatta, akik már rendelkeznek alaptőkével. Róluk azt gondolja az állam, hogy ők érdemesek arra, hogy rendelkezzenek lakással - mondta Udvarhelyi, amikor arra terelődött a szó, hogy miért pont a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) intézményével próbálja támogatni a kormány a lakosságot. Ez, és a hitelfelvétel támogatása (akár a 2000-es évek elején is) egy osztálypolitika a szociológus szerint, aki azt mondja, ez a fajta támogatás a feltörekvő középosztályban erősíti a párt szavazótáborát és egy hozzá hű, lojális réteg kialakítását segíti. “A nagy ellentmondás akkor jön ki, amikor megnézzük, hogy kiket nem támogat” Jelenleg állami támogatás nincs a rászorulóknak, csak önkormányzati szinten, ahol maximum 10 000 forintot adnak havonta a rászorulóknak lakásfenntartásra önkényesen. Nem csak azt érdemes megnézni, hogy kinek ad pénzt az állam, hanem, hogy kitől veszi el, kinek nincs már támogatás - véli Udvarhelyi Tessza.

Utcára kerülünk, de nem mindegy, hogyan

De akkor mit lehet tenni azért, hogy az osztálypolitikát felváltsa a 4 millió rászoruló megsegítése? - terelődött át a szó a mozgalmi szerveződésekre. Csengei Andrea és Udvarhelyi Tessza felvázolta: három fontosabb időszak volt, amikor a lakhatásért küzdő mozgalmak sikeresen tudtak küzdeni. Az iparosodás korában, az 56-os forradalom után, aztán a rendszerváltáskor. Ezek azok a strukturális változások, amikor a magyar társadalom nyitottá válik egy ilyen kezdeményezésre. Csengei nem volt túl konkrét, szerinte akkor lehet mozgalom, ha az emberek végre ráébrednek, hogy ebből elég.

Győri Péter egy fokkal árnyaltabban közelítette meg a kérdést, de nem voltak túl jó hírei: szerinte még azt sem tudják az emberek, hogy mit kéne itt csinálni, azt meg főleg nem, hogy hogyan - fakadt ki a szakértő. Fontos tényezőként említette, hogy az ember felszerelkezzen olyan tudással, ami lehet, hogy haszontalannak tűnik, de egy rezsimváltáskor szükség lehet rá, másképp visszazuhannak a dolgok. Ráadásul ahhoz, hogy legyen valami változás, ahhoz érzelmek is kellenek: az Udvarhelyi által felhozott három példa kapcsán ott volt a kapitalisták félelme a dühös és reményvesztett radikálisoktól, ami végül érdeküké tette, hogy orvosságot keressenek. Mindhárom esetben szükség volt arra is, hogy osztályszövetség jöjjön létre és kiszélesítse a kérdést. Domschitz aztán kis idő elteltével belefojtotta a szót Győri Péterbe a mondanivalója kellős közepén, mondván, hogy másnak is legyen ideje felszólalni, de innen már csak a közönség kérdezett.

Lehet nem csináljuk jól

Akik viszont éltek volna a lehetőséggel, és próbáltak aktuális kérdésekkel fordulni a résztvevőkhöz, ha már ez a moderátori székből nem feltétlenül valósult meg, azonban az a vicces helyzet támadt, hogy a moderátor minden kérdezőt megpróbált rövidre zárni és félbeszakítani, így itt sem bontakozhatott ki érdemi vita. A nézők egyébként a kritikát sem tartották magukban: volt, aki szerint kérdések voltak, de elmaradtak a válaszok, mások azt mondták, hogy nem érdemes mozgalmakról beszélni, amikor a fiatalokat, nyugdíjasokat, hajléktalanokat is máshogy és máshogy érint a probléma. Volt, aki nem értett egyet Győri Péterrel abban, hogy Európában flottul menne a lakáspolitika, hiszen London, Berlin, Párizs és Stockholm is lakhatási gondokkal küzd. De akadt olyan kérdező, aki nem tartotta magában a húsbavágó kérdést: hogy lehet az, hogy egy diák jó esetben megkeres egyetem mellett részmunkaidőben havi 120 ezer forintot, majd ugyanennyit, vagy többet elkérnek tőle havonta albérletre, és ezt még egy rosszabb lakásért, és miért nincs ezért forradalom?

Titok Győri szerint, hogy miért nem vonulnak ezért az utcára az emberek. A magas lakbérárakat Európában próbálták szabályozni, erről videónk itt. A magánpiacon adókedvezményekkel, adómentességgel lehetne kezelni ezt a problémát, amelyre van példa Európában. Itthon nincs lakáshiány, az elvándorlók miatt rengetek az üres lakás, megfizethetőségi probléma van. Udvarhelyi szerint a forradalom azért sem következik be, mert túl élesek Magyarországon az osztálykülönbségek “nem akarjuk magunkat közös csapatban látni a másik emberrel”, de azt sem zárta ki, hogy a hazai civil szervezetek és aktivisták csinálnak rosszul valamit, amiért nem sikerült mainstream napirendi ponttá tenni a lakhatás problémáját.

Kicsit a kimaradt ziccer érzésével távozhatott a hallgatóság a beszélgetésről, hiszen jó lehetőség lett volna ez arra, hogy a rászorulókon túl a fiatalok is megismerkedjenek a lakhatási problémák megoldásaival. Sajnos a kérdések egy jó része megválaszolatlanul maradt, ha egyáltalán fel lett téve. Ezek alapján csak csak megtippelni tudjuk, hogy mi köti össze a kollégistákat a hajléktalanokkal, és nekünk lesz-e a saját lakásunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG