6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Olyannyira a fellendülés jellemezte az elmúlt hónapokban az ingatlanpiacot, hogy a szakemberek már átbillenésről beszélnek, azaz, hogy az eddigi kínálati piac átalakult keresletivé. Legalábbis a XIII. és a XIV. kerület esetében, amelyet most nagyító alá tett az egyik ingatlanközvetítő iroda.

Nem először hangzik el az elmúlt hónapokban, hogy rendkívül keresetté váltak ismét a panellakások, különösen pedig akkor, ha panelprogramon átesett, egyedi mérős ingatlanokról van szó. Most azonban eljutottunk oda, hogy Zugló esetében azt mondja egy szakértő, hogy túlárazottá váltak a panellakások, ami a kínálati hiánynak tudható be. Az egy évvel korábban jellemzően 7 millió forintért elkelő panelekért ma már 9-10 millió forintot is kifizetnek a vevők - véli Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák Zuglói irodájának a vezetője.

Felkúszó panelárak

De ugyanígy a XIII. kerület esetében is érzékelhető volt a panellakások iránti kereslet növekedése, ami mellett a téglaépítésű, egy-másfél, kétszobás lakások iránti érdeklődés növekedése is egyértelműen kirajzolódott az elmúlt pár hónapban - mondja Tóth Viktória, a Balla Ingatlanirodák XIII. kerületi irodája vezetője. Ezek mellett a legalább háromszobás új és újszerű lakások iránt éreztek a kerületben megnövekedett igényt.

Panelekből a másfél-kétszobást vagy egy plusz két félszobást keresik a leginkább a XIII. kerületben, ahogy Zuglóban is. A XIV. kerületben már 10 millió forintig felkúszó árakra számíthatunk, míg a nagyobb, két plusz félszobás lakások 12-14 millió forintért kelnek el - például a Füredi úti lakótelepen, amely Sebestyén Tamás szerint a legfelkapottabb résznek számít most, de itt a legkisebb a kínálat is.

Ha valaki panellakást keres Zuglóban, akkor az egy éve még jellemző 160-180 ezres négyzetméterárak helyett már 190-240 ezer forint közötti árakra számíthat, az átlagár valahol 200-220 ezer forint között alakul - tette hozzá Sebestyén Tamás. Eközben a XIII. kerületben 190-225 ezer forint között alakul a panellakások átlagára Tóth Viktória szerint.

Amennyiben a korábban jobban megbecsült csúsztatott zsalus ingatlanok között nézünk körül, akkor is hasonló, talán egy egészen kicsit magasabb négyzetméterárakra számíthatunk. De természetesen több tízezer forintos különbséget jelenthet a négyzetméterárakban az, hogy milyenek a lakás adottságai: azaz mennyire zajos az utca, mi a helyzet a fűtéskorszerűsítéssel, milyen a lakás állapota, és melyik szinten helyezkedik el.

A téglaépítésű lakások

A felkúszó panelárak ellenére a téglaépítésű lakások átlagosan még mindig drágábbak, habár nem minden esetben. A XIII. kerület esetében a régi téglalakásoknál 200-300 ezer forintos átlagokkal számolhatunk, az új vagy újszerűeknél 300-490 ezer között alakuló árakkal. A két szélsőérték között az állapot és az elhelyezkedés szórja az árakat - jegyezte meg Tóth Viktória.

A XIII. kerületen belül a legkeresettebb környéknek számító Újlipótvárosban ennél magasabb négyzetméterárakkal találkozhatunk, amely annak Duna-parti részén már 500-700 ezer forintig is felkúszik. Ezt a Budára nyíló panoráma és a közeli Szent István Park indokolják, de az is felfelé hajtja az árakat, hogy errefelé a külföldi vevők is aktívak.

Ami zuglói téglaépítésű lakások árait illeti: a kevésbé kedvelt környékeken, így a zajos Hungária körúton vagy Nagy Lajos király útján, esetleg az Ilka utcában és környékén akár panelárakon, azaz 180-220 ezer forintos négyzetméterárakon is könnyedén vehetünk most lakást. A jobb környékeken, például a Herminamezőn ennél magasabbra kúsznak az árak, különösen az arrafelé felbukkanó villalakások esetében.

Ezeknek a villalakásoknak sajátos vevői köre van, hiszen nem mindenki szereti vagy engedheti meg magának a sokszor 100-120 négyzetméteres, nagy belmagasságú otthonokat. Ilyen méret mellett az árak már magasra kúsznak, 25-30 millió forint egyáltalán nem számít soknak egy ekkora lakásért, mely mondjuk a patinás Laky Adolf utcában vagy az Amerikai úton található.

A lakások mellett családi házak is a kínálat részét képezik mindkét kerületben. Tóth Viktória szerint a XIII. kerületben ezek átlagára reálisan 340 ezer forint környékén alakul. Sebestyén Tamás ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Zuglóban ezekre most nem annyira van kereslet, hiszen akár egy 10x10-es, régi kockaház esetében is már 30-35 milliós árról beszélhetünk, míg a valóban igényes, jó minőségű családi házakért 50-60 millió forintot is elkérnek, de a határ a csillagos ég.

Változó vevői hozzáállás

Márpedig “luxusra” most nincs igény - jegyezte meg Tóth Viktória. A vevők tudatossá és takarékossá váltak az elmúlt évek alatt, a fő szempont az ingatlan rezsiköltsége, a belváros közelsége - vagyis az utazási költségek és idő csökkentése -, és az ingatlan állapota lett. Ma már nem jellemző a hitel, melyből korábban a nagyobb, kényelmesebb ingatlant finanszírozták a vevők. Ha fel is vesznek kölcsönt, akkor annak mértékét és futamidejét igyekeznek minimalizálni.

Sebestyén Tamás szerint az élethelyzetük változása miatt lakást váltók mellett a piacon találkozhatunk jócskán befektetőkkel is. Így továbbra is jelen vannak azok a vállalkozók, akik olcsón megvesznek egy egy- vagy másfélszobás lakást, majd azt átalakítják, felújítják, kialakítanak benne egy amerikai konyhás nappalit és így egy plusz szobát, majd túladnak rajta. Emellett persze ott vannak azok is, akik a gyermekük vagy a maguk részére vesznek ingatlant, de azt a hasznosításig bérlakásnak adják ki, mivel az albérletek iránt most is jelentős a kereslet.

A forgalom marad, a panelárak csökkenhetnek

Miközben egyfelől a kivárás még mindig érezhető a piacon, a devizaügy rendeződése inkább az árak ereszkedése irányába mutat a várható kínálatnövekedés miatt – véli Sebestyén Tamás. A panellakások esetében összességében inkább csökkenésre vagy legalábbis stagnálásra lehet számítani az idei év elején, míg a téglalakások árai most megfelelő szinten mozognak, így nem várható elmozdulás. A vevők között továbbra is jelen lesz a normál szándékú vásárlói szegmens, mely egy stabil alapot teremt az ingatlanpiacon, és az is biztos, hogy a jó minőségű, illetve a reálisan árazott lakásokat bármikor el lehet adni a továbbiakban is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG