5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A fejlesztő, az üzemeltető és a minősítési szakértő is azt sürgette, hogy a jelenlegi épületállomány megújítására összpontosítsanak a piaci szereplők és az állam is a szabályozási oldalról. 

A most épülő új kereskedelmi és középületeknél már nem kérdés, hogy a lehető legkorszerűbb eljárásokkal jöjjenek létre és a leghatékonyabb energetikai megoldásokkal üzemeltessék ezeket. Sokkal nagyobb feladat a már meglévő óriási állomány felújítása, de ez megúszhatatlan. Ráadásul a kereskedelmi ingatlanok esetében az ennek eredményeképpen alacsonyabb üzemeltetési költségen keresztül nem csupán a tulajdonos/bérbeadó, hanem a bérlő és a befektető is jól jár – hangoztatták a lapcsoportunk által szervezett Klasszis Klub Live minapi szakmai fórumán a második panelbeszélgetésben a meghívott szakértők: Prosits Attila, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége elnökségi tagja, Nagy Iván, a CPI Hungary ingatlanfejlesztő és üzemeltető cég fejlesztési igazgatója és Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGbc) nagykövete.

A szakértők balról jobbra: Barta Zsombor, Nagy Iván, Prosits Attila. Fotó: Klasszis Klub/Juhász Gábor
A szakértők balról jobbra: Barta Zsombor, Nagy Iván, Prosits Attila. Fotó: Klasszis Klub/Juhász Gábor

A CPI képviselője arról számolt be, hogy a méretes irodai és kiskereskedelmi ingatlanokat is tartalmazó magyarországi portfóliójuknál már csaknem egy évtizede a környezettudatos fejlesztés és üzemeltetés a gyakorlat. Folyamatos fejlesztések zajlanak, s ezek már nem csupán az épületekre, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokra is koncentrálnak, amivel egyre inkább megfelelnek a mostanában mindinkább hangsúlyosabb ESG-követelményeknek. 

„Fejlesztjük a közösségi tereket, külön jólléti szolgáltatásokat adunk a bérlőknek és rövid távú bérleti igényeket is képesek vagyunk kiszolgálni, megteremtettük az átjárhatóságot az irodaházaink között” – fejtette ki.

Az energetikai megújulásról azt mondta: komplett gépészeti rendszereket cseréltek például a Campona bevásárlóközpontnál, de több irodaházban is. Megerősítette, hogy a minden szempontból zöld irodák bérleti díja legalább 10 százalékkal is magasabb lehet, mint azoké, ahol nem hajtottak végre jelentősebb energetikai korszerüsítést.

Arra a kérdésre, hogy távhőt vagy hőszivattyút érdemes-e használni azt felelte, hogy a távhő beruházási költsége ugyan viszonylag alacsony a másik forráshoz képest, viszont jóval drágább a működtetése. Nagy gondnak nevezte, hogy hálózati oldalon nincs elég kapacitás, ez akadályozza a hőszivattyúk tömeges elterjedését, miközben a gázról természetesen minden szereplő igyekszik leválni.

„A mi központjainkban legfeljebb 14-16 százalék a gáz részesedése, 9-11 százalék a távhőé, az összes többi az áramé, vagyis mi például jól meglennénk gáz nélkül, de áram nélkül aligha” – érzékeltette a bevásárlóközpontok helyzetét a szövetség elnökségi tagja.

Prosits Attila arról tájékoztatott, hogy a tagvállalatok viszonylag kedvező helyzetben találkoztak az ESG-feltétel rendszerrel, mert az elmúlt évtizedekben kétharmaduk már elvégzett különféle energetikai beruházást. A következő három évben pedig 80 százalékuk tervez ilyet. 

Szerinte nem is tehetnék másképp, hiszen a bérlők nagy hányada, legalább a fele, nagy nemzetközi cég, azok már sok éve megkövetelik, hogy olyan bérleményeket vegyenek igénybe, ahol az üzemeltető messzemenően figyelembe veszi a zöld szempontokat. „Nagy az egymásrautaltság, ezt a Covid, majd az energiaárak robbanása is megmutatta. A technológiaváltás kötelező, ráadásul a finanszírozók is alaposan megnézik, hogy milyen projektekhez adnak hitelt, legyen az új építés vagy átfogó felújítás” – érvelt.

Az energetikai megújulás segíti, hogy a kereskedelmi épületek teljesítsék a nemzetközi minősítések feltételeit, de önmagukban nem elegendőek az ESG célok eléréséhez – mondta Barta Zsombor. Teljesen új szemlélet szükséges a dekarbonizáció felgyorsításához. Beszámolója szerint mintegy 400 olyan, zömmel kereskedelmi célú épület van Magyarországon, amelyik megszerezte a BREEAM vagy a LEED minősítést, ezzel az európai középmezőnyben vagyunk. 

Az OTP új budapesti irodaközpontjában már rengeteg a nagy élő fa. Fotó: privatbankar/Mester Nándor
Az OTP új budapesti irodaközpontjában már rengeteg a nagy élő fa. Fotó: privatbankar/Mester Nándor

A távhő hasznosságának a megítélésére hozott egy friss példát: egy nemzetközi intézményi befektető megkérdezte a szakértő tanácsadó cégét, hogy egy adott budapesti irodaház, amelyik távhővel üzemel, alkalmas-e a befektetésre. Azt lehetett mondani, hogy az európai gyakorlat szerint mind pénzügyi, mind működtetési szempontból megfelelően stabilnak számít a távhővel ellátott kereskedelmi épület, vagyis nem igaz, hogy a hőszivattyús ingatlanokkal szemben le kellene írni őket. 

Az egyesület képviselője – a kormányzatnak címezve – hiányolta az egységes, jól kezelhető és országos energetikai adatbázist a meglévő épületállományról. Szerinte ez a beruházóknak, a használóknak és a befektetőknek is sokat segítene. Jó hírként számolt ugyanakkor arról, hogy 

„már évek óta a piacon van egy akadálymentességi minősítési rendszer (magyar fejlesztés), ami a sokat emlegetett ESG-ből a középső elemre, a társadalmi felelősség (Social) tényleges megjelenésére utal.”

Mindkét üzleti szereplő egyetértett abban, hogy terjedőben van az úgynevezett Green Lease, egy speciális bérleti formula vagy kiegészítés a bérleti szerződéshez, amelyben a korábbiaknál is több „zöld” elem szerepel az alacsonyabb környezetterhelésre való törekvés jegylében. A bérbeadók egyrészt igyekeznek csökkenteni a közös területek energiafogyasztását, másrészt erre ösztönzik a bérlőket is. Részben úgy, hogy a szolgáltatásaikkal eleve lerövidítik az üzleti utakat és a döntéshozatalt, adott esetben megnyitják vagy digitális eszközökkel optimalizálják a mélygarázs használatát, stb.

A korábbi Klasszis Klubok összefoglalói:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG