5p
Csaknem 15 százalékos teljesítmény-növekedéssel számolnak itthon a következő két évre.

Jótékonyan hatott az építési teljesítmény alakulására az európai gazdaság fellendülése – derült ki az EUROCONSTRUCT legfrissebb prognózisából. Az elemzés továbbra is 1,5-2 százalékos GDP növekedést jelez a következő két évre a vizsgált 19 országban. Ezt az olajárak, a gyenge euro, valamint az Európai Központi Bank politikája is segíti. Bár a legtöbb országban növekszik a fogyasztói kereslet és dübörögnek a beruházások, a növekedés üteme várhatóan szerény marad részben a lakosság elöregedése, részben a termelékenységnövekedés csökkenése miatt.

A fellendülés azonban jót tett az építőiparnak. 2016-ban a teljesítmény 2,5 százalékos átlagértéke 0,5 százalékponttal haladta meg a félévvel korábban előrejelzett értéket. A 19 EUROCONSTRUCT országépítési teljesítménye várhatóan 2,9 százalékkal fog növekedni 2017-ben, és 2,4 százalékkal 2018-ban.

A fogyasztói bizalom erősödésének és a folyamatosan laza monetáris politikának köszönhetően növekedtek az építési igények, így az építési teljesítmény növekedése 2016-2018 között évi 8 százalékosra tehető – szemben a korábbi 6 százalék körüli várakozással. 2019-re azonban ez az ütem lelassul, átlagosan +2%-ra számítunk – derült ki a Buildecon, az EUROCONSTRUCT magyar tagjának közleményéből.

A GDP és az építőipar teljesítménye a szervezet tagországaiban.

Lassan megállhat a lakásbumm?

A lakásépítés 5 százalékkal bővült tavaly, a következő években azonban ennél mérsékeltebb tempóra számíthatunk: előreláthatólag 2017-ben 3,7, 2018-ban 2,3, 2019-ben 1,7 százalékkal fog nőni összességében a 19 ország lakásépítése. A lakásfelújítások 1,5 százalékkal nőhetnek évente, ráadásul ez lesz az első olyan ágazat, mely elsőként éri el és meg is haladja a válság előtti szintet, mely várhatóan már idén bekövetkezik.

A nem-lakás célú magasépítés területén szolid növekedés várható: +2.3% 2017-ben, +1.8% 2018-ban és +1.2% 2019-ben. A fogyasztói kereslet növekedése és a viszonylag magas vállalati nyereség pozitív impulzusa ellenére számos országban akadályozzák az ágazat bővülését a külső finanszírozás feltételei és az intézményi (közösségi) finanszírozás hiánya – írja a közlemény. Bár a közösségi finanszírozású épületek építésénél átlag 1,2 százalékos a várható növekedés, az egészségügyi létesítmények fejlesztése terén évi 3 százalékos növekedés várható.

A mélyépítési ágazat a tavalyi csökkenő értékeit követően idén előreláthatólag 2 százalékkal fog nőni, míg az utána következő mindkét évben 3,6 százalékra számíthatunk. A gyorsulás elsősorban Spanyolország és Nagy-Britannia erőteljes fejlesztéseinek lesz köszönhető – a következő években 5 százalékos növekedést várnak az útépítés terén.

A teljesítmény ásegmensenként (lakáscélú, nem-lakás célú és közösségi)

Csak páran érték el a válság előtti szintet

2017-2019 között Magyarország az évi átlagos várt 14,9 százalékos építési teljesítmény-növekedésével a 19 EUROCONSTRUCT ország élén halad. Ez a lakásépítésben a kormányzati támogatások és a lakossági keresetek növekedése terén, míg a nem-lakás célú magasépítésben az ingatlanpiaci boom révén tapasztalható. Az infrastruktúra fejlesztésében az Uniós alapok intenzív felhasználása segítségével idén 30 százalékos, a következő két évben pedig 15 és 10 százalékos növekedést várnak.

Magyarország mögött Írország évi 7,7 százalékos teljesítménnyel áll a második helyen, ezt követi Lengyelország 5,5, Csehország 4,3 és Portugália 4,1 százalékkal. A közép-kelet európai erőteljes növekedés a 2016. évi nagy zuhanást követi, mert egyfelől az EU strukturális alapjai 2017-ben válnak hozzáférhetővé, másfelől óriási lakás-kereslet is tapasztalható. Az írek és a portugálok nagyon mély gödörből kapaszkodnak ki, ennek ellenére Írország 2019-ben még mindig 60%-kal, Portugália 40%-kal tart lejjebb, mint a válság előtti szint.

Az EUROCONSTRUCT szerint ezek a számok azt mutatják, hogy a válság utáni növekedési ráták nem feltétlenül adnak reális képet az építési piac egészséges állapotáról. A prognózis alapján három erőteljesen teljesítő országot lehet kiemelni: Lengyelországot, Norvégiát és Svédországot. Ezek az országok már most 20 százalékkal a válság előtti teljesítményük felett állnak és a következő években is kiemelkedő teljesítményt fognak nyújtani. Azon országok amelynek még fel kell zárkóznia, évente több mint 2 százalékkal fognak bővülni, de egyikük sem éri el a válság előtti szintet az elkövetkező három évben.

Végre jönnek az uniós pénzek – ez menti meg az építőipart?

Ahogy arról már korábban írtunk, áprilisban az építőipari termelés volumene 22,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, egyébként rendkívül alacsony szintet. Ezzel ugyan a 2010-es szintet már elértük, de az előző hónaphoz képest csökkent a termelés. Az elemzők ugyanakkor optimistán tekintenek a jövőbe, a Takarékbank elemzője, Horváth András szerint az idei év egészét tekintve biztosan meghaladja a 20 százalékot az építőipar teljesítménye. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Unalmasak a hagyományos irodák? Van más is
Mester Nándor | 2024. szeptember 7. 14:58
Újabb ilyen központ nyílt Budapesten a közelmúltban, ami azt jelzi, hogy növekszik az egy épületben többféle irodahasználatra alkalmas terek aránya Magyarországon is. Külföldön már tőzsdei cégek is a bérlők között vannak, nálunk ez még várat magára. A zöld szempontok nagyobb arányú figyelembevétele azonban itthon is gyorsíthatja ezt a folyamatot.
Ingatlan Három ingatlanos hatása lehet a terézvárosi Airbnb-szavazásnak, az egyik sokaknak fájhat
Mester Nándor | 2024. szeptember 5. 15:04
Nagyon nem mindegy, milyen eredmény születik, részleges, vagy teljes tiltás vagy valamilyen köztes rendelkezés. Az sem mellékes, hogy mit lép a kormány, lesz-e az önkormányzatinál magasabb szintű kormányrendelet. Egy biztos: az ingatlanpiacot vastagon érinti, és nem csupán Terézvárosban. A befektetőket akár külföldre is terelheti.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Luxusvillám van, hova lőjem be az árat?
Mester Nándor | 2024. szeptember 4. 18:53
Magyarország követi a nyugati tempót és viszonylag gyorsan változnak a lakóingatlanok vásárlóinak preferenciái az egyes piaci szegmensekben. Ezt részben a technológia is segíti, ugyanakkor a lakások, házak vagy villák értékét a gazdasági szempontok mellett pszichológiaiak is befolyásolják – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Spanyol bevásárlóközpontot vett a magyar Gestor
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 4. 15:56
A magyar magántulajdonban lévő ingatlanbefektető és vagyonkezelő cég megvásárolta a Portal Mediterraneo Retail-Parkot. A tranzakcióban a Savills járt el közvetítőként.
Ingatlan Nem csökkenti az ingatlanárat és a bérleti díjat az Airbnb korlátozása - állítja egy elemzés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 19:09
A Felelős Szálláskiadók Szövetségének kutatása szerint egyetlen általuk vizsgált nagyvárosban sem csökkentek az ingatlanárak és bérleti díjak az Airbnb szigorú korlátozása után, és még a drágulás mértéke sem lassult.
Ingatlan Újabb raktárakat épít a belga beruházó Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 14:16
Mintegy 15 ezer négyzetméternyi fejlesztés indult el.
Ingatlan Londonban vége egy korszaknak – és ennek sokan örülnek
Mester Nándor | 2024. szeptember 1. 18:33
Sokkal kevesebb luxuslakás épül, mint az elmúlt évtizedben.
Ingatlan Nőtt az árbevétel, de esett a profit a Duna House-nál
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 30. 10:21
Az ingatlanbefektetési tevékenység tekintetében viszont még az árbevétel is komoly visszaesést mutatott a cég idei második negyedéves beszámolója alapján.
Ingatlan Óriási fordulat: ez döntheti el az amerikai elnökválasztást
Mester Nándor | 2024. augusztus 30. 05:37
Eltérő elképzelései vannak Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak a lakhatási válság megoldására. Egyelőre nehéz pontos képet alkotni a különbségekről, mert csak a demokrata jelölt állt elő egy nem teljesen kibontott tervvel, a volt elnök még csak utalgatott a terveire. Ám az biztos: a korábbi kampányokhoz képest fordulatként értékelhető, hogy sokkal fontosabb lesz, hogy mit ígérnek amerikaiak tízmillióinak ezen a téren. Akár a legfontosabb is lehet.
Ingatlan Felrobbant a kínálat az albérletpiacon - ez történt az árakkal
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 29. 09:54
Jelentősen nőtt az albérletpiaci kínálat augusztusban, a kereslet nem tudta követni a robbanást. A következő két hétben azonban tovább élénkülhet a kereslet; Budapesten 250 ezer forint az átlagos bérleti díj, és Debrecenben is majdnem ennyi.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG