<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Mintegy 39 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont épül világszerte a nagyvárosokban, ennek több mint fele Kínában. Magyarországon új korszak kezdődhet a kiskereskedelmi fejlesztésekben, lassan magához tér a piac és a kereslet - beindulhatnak a fejlesztések, első körben a fővárosban.

Sanghaj egyedül leköröz 86 európai várost

A jelenleg építés alatt álló bevásárlóközpontok mintegy fele Kínában található, Sanghajban 3,3 millió négyzetméternyi pláza épül, ami több mint 86 európai város „teljesítménye” (Oroszországot és Törökországot nem számolva.) A világranglistán második Csengdu (3,2 millió m2), majd Sencsen (2,7 millió m2) és Tiendzsin (2,5 millió m2) következik. Az első tíz helyezett között van még Isztambul, Vuhan, Moszkva, Peking, Nanking és Kanton - írja friss összeállításában a CBRE.

Délkelet-Ázsiában a 3,3 millió négyzetméternyi fejlesztés 40 százaléka a maláj fővárosban, Kuala Lumpurban koncentrálódik, ami így a 12. legaktívabb város a világon. Vietnámban Ho Si Minh-városban és Hanoiban is erős kereslet mutatkozik a kiskereskedők részéről, akiket az alacsony bérleti díjak és a fejlesztések közelében élő alacsony és közepes jövedelmű lakosok vásárlási hajlandósága is motivál. Az élénk bérlői érdeklődés Új-Delhiben is erős fejlesztési lendületet diktál: az indiai fővárosban 500 ezer négyzetméternyi pláza épül.

A Közel-Keleten Abu Dhabi továbbra is az élen áll: tavaly 3, összesen 168 ezer négyzetméter bevásárlóközpontot adtak át, idén pedig nyolc építése zajlik 778 ezer négyzetméteren.

Hol a legjobb vásárolni a világon?

5 ázsiai és 5 európai nagyváros is szerepel azon a listán, amely azt a 12 helyet rangsorolja, ahol a legjobb a bevásárlás az egész világon. Budapest nincs a listán, de azért nem kell feltétlenül messzire utaznunk a top 12-es shopping-élményért - itt vannak a részletek, képekkel >>

Új plázába mennél? Irány Kelet-Európa!

Natasha Patel, a CBRE európai kiskereskedelmi kutatásokért felelős társigazgatója szerint a globális fejlesztési aktivitás a tavalyihoz hasonló, már ami a helyszíneket illeti – idén is Ázsia, azon belül is Kína diktál. Az új fejlesztések szintje nem kizárólag a régió gazdasági növekedésének köszönhető, hanem a nemzetközi kiskereskedők keresletének, akik közül sokan úgy érzik, a régióban található jelenlegi kiskereskedelmi területeik nem felelnek meg az igényeiknek.

Európában az orosz és a török városok dominálnak: Isztambulban 27 pláza épül (1,9 millió m2), Moszkvában pedig 1,5 millió négyzetméternyi bevásárlóközpontot adnak át a következő három évben, mindemellett a vidéki orosz városokban történelmi csúcson állnak a fejlesztések: csak Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Szamarában és Novoszibirszkben 2,6 millió négyzetméteren építkeznek.

Európában 2013-ben 35 új pláza nyitott meg, közülük 26 Kelet-Európában, és csak 4 Közép-Európában és 5 Nyugat-Európában. Habár az új fejlesztések továbbra is alacsony szinten maradnak Nyugat-Európában, számos nagy bevásárlóközpontnak vannak bővítési tervei, hogy kielégítsék az erős bérlői keresletet a legjobb kiskereskedelmi helyszíneken Európa-szerte.

Magyarországon is újra beindul a plázaépítés?

Borbély Gábor, a CBRE budapesti elemzési és tanácsadási vezetője szerint Magyarországon a kiskereskedelmi fejlesztések újabb korszaka kezdődhet meg hamarosan. Ez egy nagyon érzékeny iparág, amit a makrogazdasági tények mellett a piac általános hangulata és az ország megítélése egyaránt mozgat.

Lassú lesz a feltámadás?

Magyarországon 2013 második félévében egy új átadás történt: a budapesti Árkád 20 ezer négyzetméteres bővítése. A Cushman & Wakefield viszont idénre és jövőre nem valószínűsít átadást Magyarországon. Részletek >>

A szakember szerint a  helyzet minden tekintetben javult 2013-hoz képest, és lassan megerősödnek azok a piaci fundamentumok (bővülő hazai fogyasztás, terjeszkedő kiskereskedelmi láncok, Magyarország javuló nemzetközi megítélése), amikre támaszkodva néhány projekt újra lendületet kaphat. Komolyabb fejlesztésekre először Budapesten számítunk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Ingatlan Közel 50 millió eurós hitelmegállapodást kötött a Futureal és az MKB Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 16:46
Az ingatlanfejlesztő a Budapest ONE irodapark 3. ütemének finanszírozását oldotta meg ezzel.
Ingatlan Befékeztek az albérletárak nyár végére
MTI | 2021. szeptember 22. 09:53
Nyár végére lelassult az albérletárak növekedése, de még így is magasabbak maradtak, mint egy évvel ezelőtt.
Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos