<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.

A Gallup nemrég készített kutatása arra az eredményre jutott, hogy a távozó dolgozók több mint fele (52 százalék) úgy érezte, hogy a felmondásukat megakadályozhatta volna a menedzsment, hogyha időben észbe kap, és legalább annyit megtesz, hogy megkérdezi, mégis hogy érzi magát a dolgozó. A Harvard Business Review szakértői ennek tükrében arra figyelmeztettek, hogy a vezetőknek komoly felelőssége van abban, hogy olyan faktorokat szem előtt tartva, mint a munkavállalók fejlődései lehetőségei, feltegyék a következő kérdéseket, mielőtt túl késő lenne.

„Milyen fejlődési lehetőségeket látsz a cégen belül?”

A karrierépítési tervek a felmondások egyik legjelentősebb hajtóerejének számítanak, a Gallip kutatásában megkérdezettek kétharmada számolt be arról, hogy ez volt a fő indok, amiért a felmondás mellett döntött. Így különösen fontos, hogy a vezetők feltegyék ezt a kérdést, majd ténylegesen meghallgassák a választ, és megpróbálják biztosítani a szükséges fejlődési és előrelépési lehetőségeket, valamint mentorálják és segítsék a beosztottjaikat mindebben.

„Van értelme az elvégzett munkának?”

A vezetők fontos szerepet játszhatnak abban, hogy az alkalmazottak megértsék, hogy az általuk elvégzett munka hogyan járul hozzá a cég fejlődéséhez. A kérdést emellett azért is megéri feltenni, mert a motivációt vesztett dolgozóknak segíthet abban, hogy új értelmet találjanak a feladataik elvégzése közben, így vezetve hatékonyabb munkához.

Képünk illusztráció. (Forrás: Pexels.com)Képünk illusztráció. (Forrás: Pexels.com)

„Mit tehetek én, a főnök, azért, hogy jobban tudd végezni a munkádat?”

A HBR szakértői szerint egy igazán jó főnök ismérve az, hogy ismeri a beosztottai személyiségét, értékeli a teljesítményüket, és örül a sikereiknek, valamint rendszeresen részletes értékelést ad az elvégzett munkájukról. Ezek a pozitív viselkedési formák segítenek megtetemteni egy olyan munkahelyi környezetet, ahol a munkavállalók biztonságban érzik magunkat, és mernek szabadon beszélni, egymást támogatni.

"Hogyan szólíthatlak? Mi bosszant, és mit tehetek azért, hogy jobb legyen neked? Mi az, amit közölni akartál velem?'

- ez csak néhány példa azon kérdések közül, amelyek feltétele elősegítheti az egészséges munkahelyi kommunikációt.

„Mely területen kéne fejlődnie a cégnek?”

Egy olyan céges kultúrában, ahol az alkalmazottaknak nem kell attól tartaniuk, hogy negatív következménnyel jár, hogyha őszintén elmondják a véleményüket, sokkal hatékonyabban fog zajlani a mindennapi munkavégzés. Azzal, ha a vezető ezt a kérdést felteszi a beosztottjainak, majd amennyiben megoldható, megfogadja a jó ötleteket, valamint egyes esetekben direkt kikéri a véleményüket, elősegíthető az, hogy kialakulja az őszinte kommunikáció kultúrája a munkahelyen – az esetlegesen a távozást fontolgató dolgozók pedig sokkal szívesebben maradnak egy ilyen cégnél.

„Van lehetőséged arra, hogy azt csináld, amiben a legjobb vagy?”

Ahány dolgozó, annyi képesség – és bár sokan képesek arra, hogy olyan területen is jól teljesítsenek, amely egyébként nem tartozik az erősségeik közé, ez előbb-utóbb kimerítővé válik, különösen, hogyha a mindennapi munka csak egy ilyen területre fókuszál. Ezért a HBR szakértői azt javasolják, hogy a vezetők az alapkérdés mellett kérdezzenek rá arra is, hogy a dolgozók a feladataik mely részétől szabadulnának meg, hiszen előfordulhat, hogy amely az egyik munkavállalónak teher, az a másiknak pont egy kedvenc – ez a probléma pedig a munkakörök átformálásával könnyedén orvosolható lenne.

A vezetők új rutinja

Ha a vezetők az alkalmazottaikkal történő mindennapi kommunikáció rendszeres részévé teszik ezt az öt kérdést való bejelentkezést, segíthet abban, hogy a dolgozók úgy érezzék, hogy látják és értékelik őket. Azt pedig nem kell mondanunk, hogy egy elégedett dolgozó, aki úgy érzi megbecsülik, sokkal kevésbé hajlamos arra, hogy hirtelen beadja a felmondását.

(HBR)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Karrier Újabb rangos díjat vehet át Karikó Katalin
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 14:24
Ezúttal egy spanyol tudományos díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai munkáját.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG