<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.

A Gallup nemrég készített kutatása arra az eredményre jutott, hogy a távozó dolgozók több mint fele (52 százalék) úgy érezte, hogy a felmondásukat megakadályozhatta volna a menedzsment, hogyha időben észbe kap, és legalább annyit megtesz, hogy megkérdezi, mégis hogy érzi magát a dolgozó. A Harvard Business Review szakértői ennek tükrében arra figyelmeztettek, hogy a vezetőknek komoly felelőssége van abban, hogy olyan faktorokat szem előtt tartva, mint a munkavállalók fejlődései lehetőségei, feltegyék a következő kérdéseket, mielőtt túl késő lenne.

„Milyen fejlődési lehetőségeket látsz a cégen belül?”

A karrierépítési tervek a felmondások egyik legjelentősebb hajtóerejének számítanak, a Gallip kutatásában megkérdezettek kétharmada számolt be arról, hogy ez volt a fő indok, amiért a felmondás mellett döntött. Így különösen fontos, hogy a vezetők feltegyék ezt a kérdést, majd ténylegesen meghallgassák a választ, és megpróbálják biztosítani a szükséges fejlődési és előrelépési lehetőségeket, valamint mentorálják és segítsék a beosztottjaikat mindebben.

„Van értelme az elvégzett munkának?”

A vezetők fontos szerepet játszhatnak abban, hogy az alkalmazottak megértsék, hogy az általuk elvégzett munka hogyan járul hozzá a cég fejlődéséhez. A kérdést emellett azért is megéri feltenni, mert a motivációt vesztett dolgozóknak segíthet abban, hogy új értelmet találjanak a feladataik elvégzése közben, így vezetve hatékonyabb munkához.

Képünk illusztráció. (Forrás: Pexels.com)
Képünk illusztráció. (Forrás: Pexels.com)

„Mit tehetek én, a főnök, azért, hogy jobban tudd végezni a munkádat?”

A HBR szakértői szerint egy igazán jó főnök ismérve az, hogy ismeri a beosztottai személyiségét, értékeli a teljesítményüket, és örül a sikereiknek, valamint rendszeresen részletes értékelést ad az elvégzett munkájukról. Ezek a pozitív viselkedési formák segítenek megtetemteni egy olyan munkahelyi környezetet, ahol a munkavállalók biztonságban érzik magunkat, és mernek szabadon beszélni, egymást támogatni.

"Hogyan szólíthatlak? Mi bosszant, és mit tehetek azért, hogy jobb legyen neked? Mi az, amit közölni akartál velem?'

- ez csak néhány példa azon kérdések közül, amelyek feltétele elősegítheti az egészséges munkahelyi kommunikációt.

„Mely területen kéne fejlődnie a cégnek?”

Egy olyan céges kultúrában, ahol az alkalmazottaknak nem kell attól tartaniuk, hogy negatív következménnyel jár, hogyha őszintén elmondják a véleményüket, sokkal hatékonyabban fog zajlani a mindennapi munkavégzés. Azzal, ha a vezető ezt a kérdést felteszi a beosztottjainak, majd amennyiben megoldható, megfogadja a jó ötleteket, valamint egyes esetekben direkt kikéri a véleményüket, elősegíthető az, hogy kialakulja az őszinte kommunikáció kultúrája a munkahelyen – az esetlegesen a távozást fontolgató dolgozók pedig sokkal szívesebben maradnak egy ilyen cégnél.

„Van lehetőséged arra, hogy azt csináld, amiben a legjobb vagy?”

Ahány dolgozó, annyi képesség – és bár sokan képesek arra, hogy olyan területen is jól teljesítsenek, amely egyébként nem tartozik az erősségeik közé, ez előbb-utóbb kimerítővé válik, különösen, hogyha a mindennapi munka csak egy ilyen területre fókuszál. Ezért a HBR szakértői azt javasolják, hogy a vezetők az alapkérdés mellett kérdezzenek rá arra is, hogy a dolgozók a feladataik mely részétől szabadulnának meg, hiszen előfordulhat, hogy amely az egyik munkavállalónak teher, az a másiknak pont egy kedvenc – ez a probléma pedig a munkakörök átformálásával könnyedén orvosolható lenne.

A vezetők új rutinja

Ha a vezetők az alkalmazottaikkal történő mindennapi kommunikáció rendszeres részévé teszik ezt az öt kérdést való bejelentkezést, segíthet abban, hogy a dolgozók úgy érezzék, hogy látják és értékelik őket. Azt pedig nem kell mondanunk, hogy egy elégedett dolgozó, aki úgy érzi megbecsülik, sokkal kevésbé hajlamos arra, hogy hirtelen beadja a felmondását.

(HBR)

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG