TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyre több ember éli meg a három számjegyű kort, sőt, vannak, akik bőven száz év felett halnak meg. Az orvostudomány fejlődésének és az egészségtudatosabb világnak köszönhetően a mostani szuperöregeket egy még hosszabb életű generáció követheti. De mi a hosszú élet titka, és mihez kezd majd a világ a 120, vagy 150 éves emberekkel?

Napról-napra kapni hírt a nyugati világból aktív idősekről és szuperidősekről, akik valamilyen rendkívül dolgot visznek végbe – elég csak a francia Robert Marchandra gondolni, aki 105 évesen állított fel új világcsúcsot a 100 év felettiek kerékpár-maratonján.  A világon ma több tízezer száz év feletti öreg él, és mintegy 60 szuperöreg, akik már a bűvös 110-es határkövet is maguk mögött hagyták.

A hosszú élet titkát emberemlékezet óta kutatják, ha pedig csak egy-egy bölcs öreg életét vesszük mértéknek, az elmúlt 100 évben rohamléptekkel fejlődött az orvostudomány. Nekik még szerencsés genetika és titkos praktikák kellettek, hogy hosszú életük legyen, a most élőknek már a 3D nyomtatott szervek, az őssejtprogramok és a hatékony kezelések segítenek abban, hogy még könnyebben megéljék a száz éves határt, sőt: a Marketwatch szerint egyes kutatók úgy vélik, hogy az első ember, akinek esélye lehet megélni a 150 évet, már ma is köztünk jár.

Húszévesek helyett a százasoké lesz világ

Az elöregedés számos társadalmat veszélyeztet, Japánban emiatt kap egyre nagyobb szerepet a robotizáció, a fiatalabb generációra ugyanis egyre nagyobb terhet ró az idősek eltartása. Ez a probléma lassan Európába is begyűrűzik, vagyis a mostani fiataloknak egyre tovább kell majd dolgozniuk, hogy eltartsák az időseket. A magyarok például rettegnek a nyugdíjkorhatártól, de egyre több német és svéd is dolgozik a nyugdíjkorhatár után. Az aktivitás egyébként nem feltétlenül probléma, ez ugyanis segíthet frissen tartani az embert. A hosszú élethez azonban ennél többre van szükség.

Ami megkerülhetetlen: a jó gének

A kutatók három csoportra osztják fel a 100 év felettieket. Az egyik legnagyobb csoport a túlélőké, akik 80 éves koruk előtt ugyan már mutatták az időskorral járó betegségek jelét, de mindezek dacára megélték a 100 éves kort. A „halogatók” azok, akik 80 éves koruk után kezdtek el betegeskedni, így a néhány év plusz előnynek köszönhetik a hosszú életet.

A harmadik, egyben legkisebb csoport a „szökevényeké”, ők azok a már-már szuperemberek, akik egyszerűen sosem mutatták jelét az öregedéssel járó tipikus betegségeknek, így szívproblémáknak, időskori demenciának vagy a rák bármilyen formájának. A jó gének és az élni akarás azonban csak egy kis szelete a történetnek: megfelelő kondi nélkül ugyanis nem borítékolható a hosszú élet. Lássuk, mire esküsznek a mai öregek!

Egy pohár brandy, hal és jóga

A 107 éves korában elhunyt Antonio Docampo García a brandyre esküdött, elmondása szerint napi egy pohárka és a sok vörösbor tette lehetővé, hogy sokáig éljen. Az alkohol és a megfelelő diéta egyébként szinte mindenhol előkerül, sok öreg a kevés, de jó minőségű szesznek tulajdonította a hosszú életét. Emellett tartózkodni kell a feldolgozott élelmiszerektől, sok halat és zöldséget kell enni, mindezt lehetőleg kiegyensúlyozottan, több étkezésre elosztva egy napra.

Persze, azért néha kell engedni a bűnös élvezeteknek, enélkül ugyanis hiába élnénk 100 évet – a világ legidősebb embereként 122 éves korában elhunyt Jeanne Calment például szenvedélyesen szerette a csokoládét. A megfelelő étkezés mellett a pozitív hozzáállás is szükséges a hosszú élethez, a legtöbb öreg arra buzdít, hogy felejtsük el az évek számolgatását, és „ne viselkedjünk az életkorunknak megfelelően”. A megfelelő mozgásra is nagy hangsúlyt helyeznek, az életkornak megfelelő rendszeres mozgással kitolhatjuk a „lerobbanás” idejét.

A korai halál oka: a stressz

Európában bár folyamatosan nő a várható élettartam, a modern kor legnagyobb gyilkosa a stressz és az ebből fakadó betegségek. Az öregek azt tanácsolják, hogy próbáljunk meg ebből minél többet kiiktatni az életünkből, ápoljunk szoros kapcsolatot a családunkkal, barátainkkal, sőt, akár a közösséggel is – mindegy, hogy munka- vagy hitközösségről van szó. A gyakori társas érintkezés ugyanis segít kiüríteni a fejünket, és megszabadulhatunk a munkastressztől – arról, hogy ez egyébként milyen károkat tud okozni, korábban itt írtunk a Privátbankár.hu-n. >>>

A szocializálódás és a testmozgás mellett azonban nagyon fontos, hogy aktívan tartsuk magunkat, szellemileg és fizikailag egyaránt. Fontos kiemelni, hogy a mostani száz év feletti generáció korában még nem volt divat a sport, így ők valamilyen más módon tartották fitten magukat, legyen az kétkezi munka vagy egy szenvedélyes hobbi. Ez lehet bármi, a festéstől a matchbox-gyűjtésen át a túrázásig: az a fő, hogy ne egy karszékben hintázva üljünk, és számoljuk a lepergő homokot. Különben is: szenvedély nélkül ki akarna olyan sokáig élni?

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél