1p
"Ha a diákok eljöttek volna, megelőzhettek volna egy döntést" - mondja a "nem is létező" keretszámok nagyon is valós megvágásáról a szakminiszter, aki 4 napot kapott, hogy átdolgozza az egész rendszert.
KIBALHÉZTÁK - ÚJ KORMÁNYHATÁROZAT SZÜLETETT
Teljes hátraarc: 10 500 helyett minimum 55 ezer állami hely a felsőoktatásban. Forrást is talált a kormány, részletek >>>



Sztrájkolnak a diákok


Országos "sztrájkot" hirdettek mára a középiskolás diákok, egyre több elemista csatlakozik a tiltakozáshoz, amit a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentése indított el. Délután újabb megmozdulások lesznek, tovább tüntetnek az egyetemisták is.

Szombat óta túlórázhat az erőforrás-miniszter, akkor jelentette be a kormányfő, hogy a felvételi keretrendszert teljesen átalakítják 2 hónappal a legvégső jelentkezési határidő előtt. A szakterületért felelős miniszter, Balog Zoltán 4 napot kapott, hogy kitalálja, hogyan törli el a finanszírozási rendszer alapját képező keretszámokhoz kötött forráselosztást. Eddig ugyanis az állam évente határozta meg, mennyi hallgató tanulmányait finanszírozza teljes- vagy részösztöndíj formájában.

A diploma ára - Balog Zoltán a Parlamentben (fotó: archív/kormany.hu)



Eredetileg 34 ezeren kezdhették volna meg jövőre tanulmányaikat ingyenesen, de ezt a keretszámot a kormány pár hete drasztikusan visszavágta 10 480-ra, az ok a költségvetési megszorítások, az ágazatból jövőre 34 milliárd forintot vonnak ki, 11 milliárddal többet, mint ahogy azt még novemberben tudni lehetett (ahogy korábban is írtuk, hiába csomagolják abba, ez nem oktatáspolitikai döntés volt, hanem költségvetési).



Rejtély, honnan lesz pénz

A kormány a mai ülésén tárgyalja tehát azt az előterjesztést, melynek elkészítésére a kormányfő szombaton kérte fel Balog Zoltán. A lényeg, hogy a keretszámok megvágása ellen tiltakozó diákság kedélyeit a keretszámok eltörlésével csillapítaná a kormányzat. Az erőforrás-miniszter tegnap a hallgatói érdekképviseletekkel tárgyalt, a megbeszélések azonban félbeszakadtak, a diákok ugyanis nem engedtek az elképzeléseikből és felálltak a tárgyalóasztaltól (úgy tudjuk a hallgatói szerződés eltörlésébe nem megy bele a kormány, a diákok ezt pedig nem tudják elfogadni).

A jövőről vitatkoznak, miközben ma fűtésre sincs pénz

Az egyeztetésre amúgy is érdekes körülmények között került sor, hiszen hétfőn felkerült a Parlament honlapjára egy módosítóindítvány, amely részben már teljesíti a kormányfő azon kívánságát, hogy ne legyenek keretszámok. Valójában arról van szó, hogy ezentúl majd nem nevezik nevén a gyereket - a finanszírozási rendszer alapjai tehát nem változnak. Abban ugyanakkor meghátrált a kormány, hogy hányan kezdhetik meg tanulmányaikat "ingyenesen", a módosító szerint 2013-ban ugyanannyian, mint 2012-ben (a diákok a 2011-es keretszámok visszaállítását követelik).

A "féllábbal is Himaláját mászó" Hoffmann Rózsa háttérbe szorult



Rejtély ugyanakkor, hogy hogyan fognak tudni majd ugyanannyian tanulni az egyetemen jövő szeptembertől állami képzésben, mint amennyien tavaly kezdték meg tanulmányaikat, ha a szektorból 34 milliárdot vonnak ki. Az idei év végére elrendelt 7,2 milliárdos zárolás már most méltatlan helyzetbe hozott több nagy hírű magyar egyetemet, több helyen szénszünetet kellett elrendelni, kollégiumok zártak be időlegesen, mert nincs pénz fűtése.

Balog szerint a diákok csak balhézni akartak

Balog Zoltán ma egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy december 31-éig kell a kormánynak a felvételi tájékoztatót nyilvánosságra hoznia, így arról is tárgyalnak, hogy "milyen módon szabályozható az a kapacitás, amit az egyetemek képesek felvenni". Rámutatott: kizárólag a ponthatár biztosít lehetőséget a diákoknak arra, hogy belépjenek a felsőoktatásba, "semmifajta egyéb keretszám nincs".

Balog Zoltán megerősítette: "mi a diákok hangját meghallottuk", ugyanakkor "semmilyen keretszámot nem jelentettünk be", e tekintetben sokféle verzió feküdt a kormány asztalán. Elmondta, "tandíj sincs", a diákhitel pedig véleménye szerint jól működő, önfenntartó rendszer lehetett volna, mert "az államtól hitelt felvenni megbízható dolog", de "megértettük, hogy a diákoknak már a hitel szótól is borsózik a hátuk" (erről bővebben itt olvashat >>>)

Balog Zoltán úgy látja, nem a megegyezés szándékával jöttek a hallgatók a kormányzattal való keddi tárgyalásra, hanem "inkább balhét akartak csinálni, ez csak részben sikerült". Reményét fejezte ki, hogy lesznek olyan tárgyalások, ahol érdemben tudnak majd eszmecserét folytatni.

Tulajdonképpen a diákok a hibásak...

Hozzátette: furcsának tartja a hallgatóknak azt a kijelentését, hogy "előre eldőlt minden", miközben ő évek óta hívja tárgyalni őket, és ha eljöttek volna, "megelőzhettek volna egy döntést". Kitért arra is, hogy voltak olyan diákszervezetek is a keddi egyeztetésen, amelyeket meg sem hívtak, mégis ott voltak, és képviselőik egyfajta "tanácsadóként" szerepeltek.

Információink szerint a legnagyobb felsőoktatási érdekvédelmi szervezet, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a még 34 ezres keretszámról szóló tervezetet azzal küldte vissza átdolgozásra a szaktárcának, hogy nem tudják elfogadni, hogy jövőre az állam egyetlen állami helyet sem biztosít a jogász- és a közgazdászképzésben. A 10 480 fős új keretszámról az érdekvédők is csak a sajtóból értesültek később.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG