1p
A kormány első két éve nem hozott jelentős elmozdulást a munkaerő-piacon, s bár többen dolgoznak mint két évvel ezelőtt, a munkanélküliségi ráta kis mértékben emelkedett - vélekedett Adler Judit és Török Zoltán a kabinet első két évét értékelve. Összességében legalább nem romlott, hanem stagnált, vagy minimális mértékben javult a munkaerő-piaci helyzet.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint nem látni jelentős elmozdulást az utóbbi két évben a munkaerő-piaci helyzetben. Kifejtette, hogy a kormány első évének végén a foglalkoztatottak száma nem nagyon változott, majd a második évben valamelyest emelkedett, s így ma 60-70 ezerrel több ember dolgozik mint két évvel ezelőtt. "Ez nem olyan jelentős eredmény" - mondta Török Zoltán, hangsúlyozva, hogy a munkanélküliségi ráta nem változott, sőt nagyon kis mértékben emelkedett is.

Az első évet a kormány átaludta

E két tendenciából az következik, hogy az aktivitási ráta emelkedett 55 százalék körüli szintről 66 százalékra két év alatt, és valamelyest emelkedett a foglalkoztatási ráta is - fűzte hozzá Török Zoltán. A szakértő szerint a kormány foglalkoztatáspolitikai szempontból "átaludta" az első évét, a második évben kezdett neki a reformoknak, amelyekkel az a cél, hogy minél több embert rábírjon a munkára.

Török Zoltán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az öt munkavállalónál többet alkalmazó cégeknél stagnált a foglalkoztatás, miközben a közszférában - a közmunkának köszönhetően - emelkedett a foglalkoztatottak száma. Hozzátette: a kormány hagyta kifutni az előző kabinet által indított közmunkaprogramokat, így az első év letelte után csökkent a közmunkások száma, és körülbelül mostanra érte el a 2010 tavaszi szintet a közszférában foglalkoztatottak szintje. A vezető elemző ugyanakkor kiemelte: a külső gazdasági környezet sem volt kedvező, főként az utóbbi egy évben.

A munkaadók nyernek, a munkavállalók veszítenek

A munkaügyi szabályozásról Török Zoltán elmondta: az új szabályok a korábbinál sokkal rugalmasabb munkaerőpiac irányába mutatnak, könnyebb elbocsátani, a vállalkozások sokkal kisebb költséggel tudják csökkenteni a létszámot. A munkajogi változásokkal a munkaadók nyernek, a munkavállalók kárára - vélekedett a Raiffeisen elemzője.

A munkahelyteremtés szerinte alapvetően a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) feladata lenne, mert az egy-két nagy beruházás bár felszív valamennyi munkaerőt, de ez nagyon nagy változást nem tud hozni. Így a hazai kkv-szektortól lehetne munkahelyteremtést várni, de ez Török Zoltán szerint leginkább azért nem történt meg, mert a vállalkozói környezet nem túlzottan kedvező, például nehéz a hitelhez jutás.

Sok intézkedés tesz be a foglalkoztatásnak

Összességében legalább nem romlott, hanem stagnált, vagy minimális mértékben javult a munkaerő-piaci helyzet Magyarországon az utóbbi két évben, az pedig nagyon hosszú időbe telik, míg látványosabb változások lesznek - vélekedett Török. Hozzátette, hogy a kormánynak formálisan kiemelt célja a foglalkoztatási helyzet javítása, számos intézkedéssel közvetetten mégis hátráltatja ezt.

Adler Judit, a GKI foglalkoztatáspolitikai kutatásvezetője az MTI-nek elmondta: nem volt megalapozott, és nem kapcsolódtak háttérszámítások a kormány "tíz év alatt egymillió új munkahely" ígéretéhez. A szakértő hangsúlyozta, hogy Magyarországon alacsony a foglalkoztatási szint, és ez ellen valóban tenni kell, a kormány intézkedései azonban éppen ezzel a céllal ellentétesen hatottak.

Hiába van sok munkás, ha nem értenek semmihez

Kifejtette, hogy a szociális ellátórendszerek - például nyugdíjrendszer - szigorítása a munkaerőpiac kínálati oldalát bővítették, azonban az így létrejövő munkaerő jellemzően nem felel meg a kereslet elvárásainak, és inkább az inaktívak számát növeli. Adler Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a túlkínálat mellett a túlkereslet is jelen van a munkaerő-piacon, de a cégek inkább magasan kvalifikált munkaerőt keresnek, például jól képzett szakmunkásokat, technikusokat, mérnököket.

A munkanélküli segély maximális folyósítási idejének 3 hónapra történő csökkentése ugyancsak a munkaerő-kínálatot növelte, míg a munkanélküliek számát csökkentette. A GKI kutatásvezetője szerint a keresleti oldalt bővíteni, vagyis több munkahelyet teremteni magasabb gazdasági növekedés mellett lehetne.

Szürkül és feketedik a foglalkoztatás

A vállalkozások helyzete Adler Judit szerint nem javult az utóbbi két évben, mivel például nagy tehernövekedést jelent számukra a minimálbér jelentős emelése, valamint az elvárt béremelés teljesítése. Utóbbiak ráadásul a szürke- és feketezónába "nyomják" a foglalkoztatást. A szakértő hozzátette, hogy a válság miatt továbbra is óvatosak a cégek a létszámfelvétellel; a kölcsönzött munkaerő számának növekedése is azt támasztja alá, hogy a cégek nem akarják elkötelezni magukat. A feldolgozóiparban például immár 10 százalék körüli a kölcsönzöttek aránya.

A júliusban hatályba lépő új Munka törvénykönyve sem segíti a foglalkoztatás növekedését - mondta Adler Judit, hangsúlyozva, hogy elsősorban a gazdaság bővülése és a beruházások fellendülése segíthetné azt, hogy több álláshely jöjjön létre. Hozzátette: Utóbbiak kapcsán ugyanakkor Magyarország eléggé rosszul áll, és amíg ebben nincs változás, nem várható jelentős javulás a munkaerő-piacon.

Kell a közmunka, de nem sokat hoz

A közmunka kapcsán Adler Judit úgy vélekedett: Magyarországon, ahol a munkaerő-állomány egy része nem túl jó adottságú, vagy nem rendelkezik megfelelő képzettséggel, szükség van közmunkára, ráadásul tennivaló is sok van. Ez a fajta munka ugyanakkor csak szolidan járul hozzá a gazdasági növekedéshez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG