1p
KKV
A mezőgazdasági szektor bedőlési aránya jelenleg 3,88 százalék, ami ugyan az országos 3,96 százalékos átlag alatt van, de jelentősen, átlagon felül nőtt egy év alatt. Az adatok még rosszabbak, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly a mezőgazdaság kifejezetten jó évet zárt, az ágazat kibocsátása 30 százalékkal nőtt, és az export is jelentősen emelkedett.

A Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl.hu céginformáció szolgáltató elemzése szerint az 1,26 százalékpontos bedőlési arány-növekedés a mezőgazdaságban meglehetősen magas, mivel az országos átlag „csupán” 0,76 százalékpontot nőtt. Várhatóan az idei időjárás sem kedvez a mezőgazdasági szektor teljesítményének, mivel az akác elfagyása, vagy a kevés csapadék nagy károkat okozott a termelőknek.

aratás

Az adatok szerint nagyarányú a fizetésképtelenségi eljárások aránya is annak ellenére, hogy 2011-ben jó évet zárt a magyar mezőgazdaság, az ágazat teljes kibocsátása közel 30 százalékkal nőtt, és az export is jelentősen emelkedett. Ez azonban inkább a piacon lévő nagy és stabil szereplőknek kedvezett. A nagy mértékű bedőlési arány növekedés azt jelzi, hogy sok cég, akik nem tudtak felzárkózni ehhez a trendhez kénytelen voltak  befejezni tevékenységüket. Jól látható, hogy a mezőgazdasági cégek fizetésképtelensége nagyobb arányban nő, mint az országos átlag, és ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor várhatóan hamarosan magasabb lehet, mint az összes magyarországi cég esetében.

Jelenleg Magyarországon több mint 12 500 cég foglalkozik mezőgazdasági főtevékenységgel, és havonta átlagosan 70 új cég alakul a szektorban.  Az iparág cégeinek száma folyamatosan nő, bár kisebb mértékben, mint az országos átlag. A PartnerControl.hu adatai alapján a mezőgazdaságban 12 hónap alatt 0,6 százalékkal emelkedett a cégszám, míg Magyarországon 1,7 százalékkal.

A Bisnode fizetési tapasztalat program alapján, a fizetési fegyelem tekintetében a mezőgazdasági cégek átlagosan 22 napos fizetési határidőt kapnak számláik kiegyenlítésére, és közel 60 százalékuk ki is fizeti időben számláit. A szektor cégei - amennyiben késésbe esnek -, átlagosan 14 nappal a határidő után fizetnek, ami jobb, mint az országos 23 napos átlag.  

A mezőgazdasági cégekkel kapcsolatban a nagymértékben növekvő bedőlési arány óvatosságra int. Keleti József, a Bisnode csoport Country Managere elmondta, hogy érdemes alaposan megvizsgálni és folyamatosan nyomon követni a cégek teljesítményét, a követett trendeket, a rendelkezésre álló demográfiai, fizetési tapasztalati és pénzügyi adatokat, mivel a gazdasági és időjárási tényezők sem kedveznek a szektor teljesítményének.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG