4p
KKV
Először közölte a leggazdagabb magyarok listáját a Forbes médiacsoport magyarországi leányvállalata. Simicska és Nyerges először szerepelt a gazdaglistán. A magyar és külföldi lista élén egyaránt informatikai milliárdosok vannak.

Első alkalommal állította össze a leggazdagabb magyarok rangsorát a Forbes magazin magyar kiadása. A magyar listával közel egy időben az amerikai Forbes is publikálta saját rangsorát. Mindkét lista élére IT-milliárdos került – írja a lap közleménye. A lista élén megelőzve Csányi Sándort és a Demján Sándort, Gattyán György áll, aki a Jasmin.com nevű internetes szexoldalnak köszönhetően lett milliárdos, azóta számos – elsősorban online – vállalkozást működtet.

Csányi, Széles, Bige

De az üzletember tulajdonában áll a budapesti Andrássy úton található Il Bacio di Stile nevű luxusdivat-palota is – írják. A most 44 éves Gattyán György becsült vagyona 174,3 milliárd forint, és így is közel 15 milliárddal előzi meg az őt követő OTP Bank elnök-vezérigazgatóját. A lista negyedik helyén a Videoton, a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa Széles Gábor áll, míg az ötödik a Péti Nitrogénművek és a Bige Holding tulajdonosa, Bige László lett: ő 103,75 milliárdos becsült vagyonával az utolsó a százmilliárdosok klubjában. Egy ehhez hasonló tavaszi multimilliomos-listán Gattyán még csak a harmadik helyen állt.

A Forbesnél a következőnek, a hatodik helyen álló, RTL Klub-extulajdonos belgiumi magyar üzletembernek, Rákosi Tamásnak 78 milliárdja van. Ám a 33-as listán hat, eddig hasonló összeállításban soha nem szereplő milliárdos is megtalálható.

Simicska és Nyerges?

A lista érdekessége, hogy a 16. helyen szerepel rajta 45,3 milliárd forintos vagyonával Simicska Lajos, a Közgép és számos hazai médiavállalat tulajdonosa, a Fidesz egykori (egykori? a szerk.) pénztárnoka. A 31. helyre bejutott Simicska üzlettársa, a szolnoki nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt is. Korábban egyikük sem szerepelt még hasonló listákon.

Kicsivel ez előtt hozták nyilvánosságra az amerikai Forbes gazdaglistáját is. Ezt az idén Bill Gates, a Microsoft alapítója vezeti. Őt Warren Buffet, majd az Oracle-vezér Larry Allison követi.

Jelentkezhet, ha titkos milliárdos

A magyar milliárdosok vagyonértékelésénél az amerikai Forbes módszertanát használták, így az átlátható, követhető és egységes – állítja a lap. Tekintettel a magyar körülményekre, az értékelések a legtöbb esetben cégértékelések. Aki úgy rendelkezik 15 milliárd forintnál nagyobb vagyonnal, hogy közben egy cég sincs a nevén, nem került be a listába, mert nem állt rendelkezésre hiteles információforrás. De ha jelentkezik, és bizonyítja, hogy van ekkora vagyona, a következő listán rajta lesz– teszik hozzá.

Ahol tudtak, EBITDA-alapon számoltak (ez gyakorlatilag a cégek adózás előtti üzleti eredménye). Ez a számítás leginkább a termelővállalatoknál bizonyul helyesnek. A pénzügyi tevékenységet végző cégeknél vagy az ingatlanhasznosítóknál a felhalmozott vagyont (a tőkét és az ingatlanokat) vették alapul.

Készpénz igen, hitel nem

A nemzetközi vállalatértékelési gyakorlat szerinti iparági szorzót használták (Aswath Damodaran, a New York Univeristy professzorának listája alapján), majd hozzáadták a cég rendelkezésére álló készpénzállományt, és kivonták belőle a hiteleket. Figyelembe vettük még az elmúlt évek osztalékait is, feltételeztük, hogy ebből költöttek is (és levonták belőle az adókat). Számos vállalatértékelési módszer közül ez a legszélesebb körben elfogadott módszer, ha eladnak egy céget, akkor is gyakran számolnak így – írják.

Volt, aki azt is elárulta a Forbes-nek, mekkora magánvagyona van a cégértéken kívül, bár nem ez volt az általános – írják. A listán csak olyan cégek szerepelnek, ahol a nyilvánosan elérhető cégadatokból tudható, ki a tulajdonos. (Ezek szerint offshore-ágon és magánvagyon alapján lehetnek még meglepetések a magyar milliárdosok között – a szerk.)

A Forbes listájának adatait nem érdemes a korábban Magyarországon megjelent listák adataival összehasonlítani – állítják. Azok ugyanis „más módszertannal is készülhettek”.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG