<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Bőven van hova fejlődnie a magyar tőkepiacnak ahhoz, hogy a cégek számára tömegesen jelenthessen finanszírozási forrást a tőzsde vagy egy tőkebefektetési alap. A változás azonban megkezdődött, az uniós források és az állami, jegybanki programok a háttérbe szorulására fel kell készíteni a magyar cégeket.

A szemlélet alakításával kezdenek, de azért a milliárdokat is hozzák

Nagy Márton, az MNB alelnöke, a Budapesti Értéktőzsde elnöke az EBRD és az NGM budapesti konferenciáján arról beszélt: Magyaroszágon jelenleg nagyon alacsony a tőzsdei cégek kapitalizációja, ezért a tőkepiac felfuttatását gyakorlatilag elölről kellett kezdenie a tőzsde új vezetésének. Az első lépés ezért a tőzsdével kapcsolatos gondolkodás megváltoztatása – az emberek, a cégek, a kormányzat fejében is „helyre kell tenni” a tőzsdét.

Amellett, hogy a gondolkodást alakítják, az idén elkezdett munka egyik állomása az is, hogy a tőkepiacra vonatkozó szabályozás változtatását kezdeményezték az NGM-nél, valamint külön platformot alakítanak ki a kkv-k számára a tőzsdén. Kezdeményezték a Széchenyi Tőkebefektetési Alap feltőkésítését, hamarosan létrejöhet a hazai kis- és középvállalkozások tőzsdei megjelenését elősegítő tőkebefektetésekre a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap 20 milliárd forint tőkével.

Nem csak tőke kell, hanem eszköz is

A hazai tőkebefektetések elősegítéséhez nagyon fontos emellett az értékpapírosítás folyamata is – mondta Nagy Márton. (Ennek során jelzáloghitelek, más pénzügyi követelések fedezetként felhasználásával  eszközzel fedezett értékpapírokat hoznak létre.) A folyamatban ugyanis nem csak az a fontos, hogy a tőke rendelkezésre álljon, hanem az is, hogy a használható eszközök köre is bővüljön – ahogy Nagy Márton fogalmazott, jelenleg a kkv-hitelezést is nehezíti, hogy hiányos ez a háttér.

Miért nem mindegy, hogy a bankoktól vagy a tőzsdéről szereznek pénzt a cégek?

Banki finanszírozással nem oldható meg minden, kell a tőke típusú finanszírozás is. Bár a BÉT most még csak részben tölti be a gazdaságban azt a szerepet, amit betölthetne, de hosszabb távon ez a helyzet javulhat. Nemrég Svoób Ágnessel, az Equilor Befektetési Zrt. corporate finance üzletágának igazgatójával beszélgettünk a témáról >>

Rá kell ébreszteni a cégeket, hogy ami most van, nem az a normális

Ami a tőkepiacokat illeti, Magyarországon a kereslettel nincs probléma, sokkal inkább a kínálattal – véli Nagy Márton. Történelmi rekordszinten jár a BUX, a budapesti tőzsde az utóbbi időben a világ egyik legjobb teljesítményét nyújtja. Ha van tőzsdei kibocsátás, az sikeres – ezért növelni kell a számot. A BÉT ezért a kkv-szektorra fókuszál, olyan cégeket kerestek, akik készen állnának a tőzsdei bevezetésre. 50 ilyen vállalat vezetőjét keresték meg, hogy ismertessék a bevezetés előnyeit, megbeszéljék, mire van szükségük ahhoz, hogy a tőzsde előszobájába lépjenek.

Jelenleg furcsa mód az EU-források okoznak zavart a rendszerben – ha úgyis rendelkezésre áll az olcsó pénz,minek a tőzsdei tőkebevonás? – teszik fel a kérdést a vállalatok. Ez azonban nem tart örökké, közel az idő, amikor 2020-ban elzárulnak a csapok. A közpénz (uniós pénz, kormányzati pénz, jegybank finanszírozás) helyett magánforrásokra kell átállítani a cégeket. El kell magyarázni a kkv-knak, hogy ami most normális helyzetnek tűnik, az valójában éppenhogy abnormális.  Rá kell ébreszteni őket hogy hamarosan az lesz a normális, hogy piaci forrásokból biztosítsák a finanszírozást – ehhez pedig egy megerősített tőkepiac alkalmas terep lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos