1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Nem várható radikális változás a közeljövőben a fizetésképtelenségi eljárások számát illetően, így továbbra is marad a vergődés a legtöbb hazai ágazatban. Habár vannak eltérések a szektorok között, összességében a legtöbbjük továbbra is kockázatos. A legsúlyosabb problémák továbbra is az építőiparban és a kereskedelemben vannak.

Magyarország kénytelen külföldi bizalomra, tőkére, forrásokra támaszkodni, hiszen a lanyha belső kereslet nem képes felfelé húzni a gazdaságot. Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a belső kereslet bővülésére sajnos nincs remény sem rövid-, de még középtávon sem, ezért sem lehet gyors és radikális váltást végrehajtani a külső forrásbevonásban, a külföldi piacokkal való együttműködésben.

A hazai gazdálkodóknak is komoly elvárása a kiszámítható környezet, hiszen csak ilyen közegben képesek eredményesen működni. A Coface szerint a már hatályba léptetett, valamint a már bejelentett kormányzati intézkedések - egyebek között az általános forgalmi adó, valamint a munkára rakódó járulékok emelése -, a gazdálkodási környezet folyamatos és gyors változása bizalmatlanságot növelő tényező, bizalom nélkül pedig nem működhet jól a gazdaság. A szakértő szerint a hazai és a külföldi bizalomvesztés is szerepet játszik abban, hogy felgyorsult a fizetésképtelenségi eljárások számának növekedési üteme.

Kárpáti Gábor felhívta rá a figyelmet, hogy a jelentősebb gazdasági súlyt képviselő ágazatok közül az építőipar, az élelmiszerfeldolgozó-ipar és a kereskedelem az, amely a legsúlyosabb problémákkal küszködik, s amely így kockázatosabbnak számít a többivel összehasonlításban. Az eljárás alá vont vállalatok között a turisztikában, az  ingatlangazdálkodási, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások szerepelnek nagy számban.

A fizetésképtelenségi eljárásokban legtöbbször érintett iparágak (2012 I.)
Ágazat Bejegyzett cégek aránya (%) Eljárások aránya (%)
Építőipar 13,88 17,47
Kiskereskedelem 11,24 11,54
Nagykereskedelem 8,94 10,24
Turizmus és vendéglátás 5,55 7,63
Ingatlangazdálkodás 7,67 6,77
Gépjárműipar 4,08 4,21
Elektronika és számítástechnika 4,96 3,80
Pénzügyi szolgáltatás 2,65 3,20
Nyomda és kiadói tevékenység 2,76 2,61
Fuvarozás 2,43 2,59
Forrás: Coface

A fizetésképtelenségi hányadot vizsgálva az ágazatok között a faipar, a turizmus és vendéglátás, valamint az építőipar áll az első három helyen, de az országos átlag felett található számos szektor, mint a kereskedelmi vállalkozások, a textilipar, a fuvarozást végzők, illetve a logisztikai tevékenységet folytató vállalkozások. Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával kiderül, hogy szintén az építőipar teljesít a legrosszabbul (eljárások (17,47%-a, összesen bejegyzett cégek 13,88%-a).

A legkockázatosabb iparág még mindig az építőipar

A leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul  az építőipar, valamint a kereskedelmi vállalkozások minősülnek. Szilágyi Péter, a Coface hitelvizsgálati vezetője elmondta, hogy az évek óta meglévő ágazati problémák ellenére még mindig jóval több a vállalkozás, mint ahányat a piac ténylegesen elbír, s bár a tisztulási folyamat elkezdődött, de még messze nem ért véget és ez a közeljövőben sem várható. Hozzátette, hogy a szigorúbb szabályok ellenére továbbra is nagy a cégalapítási kedv az építőiparban.

Nehezíti az ágazat helyzetét a belső kereslet visszaesése/stagnálása, illetve általánosságban a viszonylag alacsony foglalkoztatottság és a nagyobb áfa teher negatív hatását. Tovább fokozza a cégek gondjait a hitelhez jutás nehézsége, s persze az építőipart emellett különösen sújtja az állami, önkormányzati beruházások drasztikus visszaesése.

Szilágyi Péter elmondta, hogy a fuvarozók helyzetét nagyban nehezíti az olajár növekedése és a forint dollárral szembeni gyengülése miatt bekövetkezett, hónapok óta tartó üzemanyagár emelkedés, valamint a gázolaj januártól megnövelt jövedéki és általános forgalmi adója is. A fuvarozókat különösen sújtja, hogy a válságot megelőzően több cég modernizálta gépjárműparkját, mégpedig zömmel svájci frank alapú lízing-konstrukciók segítségével, melynek törlesztő részleteit nagyon nehéz kitermelniük. A külső konjunktúrának köszönhető export az, ami valamelyest javított a helyzetet, ám ez is legfeljebb csak ellensúlyozni volt képes a negatív hatásokat. A szakértő jó hírnek tartja, hogy az ágazatban további romlás már nem várható.

Pozitív hatással bírnak a gépjárműipari beruházások

A gépjárműipar a fuvarozók és a logisztikai profilú cégek számára is húzóerőt jelenthet - hiszen többletmunkát biztosít - a gépjárműiparban végbement, illetve idén végbemenő kedvező fejlemények sora. Pozitív hatással jár majd a Mercedes kecskeméti autógyárának áprilisi termelésbe állítása, valamint az Audi- és GM-kapacitásbővítő beruházása.

Számos ágazatban a belső kereslet pangására vezethető elsősorban vissza a kockázatok növekedése. Az okok között Szilágyi Péter a végtörlesztések miatt felélt megtakarításokat, a kedvezőtlen kimenetelű adóváltozásokat és a megdrágult áru- és szabad felhasználású hiteleket, a megtakarítási hajlandóság növekedését említette.

Ezek az okok abban is közrejátszanak, hogy romlott a cégek pozíciója az idegenforgalom és a vendéglátás területén, s hogy a nyomdai és kiadói cégek helyzete is lejtőn van. A legnagyobb változást az ingatlangazdálkodást végző cégek produkálták. Az ágazatban nem csak a fizetésképtelenségi eljárás alá kerülő cégek száma nőtt meg jelentősen, de az újak alapítása is megugrott. Ezen kívül komolyabban nőtt az elektronikai és számítástechnikai tevékenységet végző cégek körében az eljárások száma. Ez utóbbiakat komolyan érinthette néhány nagyobb multi (pl: Elcoteq, NOKIA, Sanshin) magyarországi gyáregységeinek bezárása, illetve kapacitásainak jelentős csökkentése.

Sorsdöntő időszak következik

A kialakult helyzet alapján Kárpáti Gábor sorsdöntő időszakot vetít előre a gazdasági szereplők számára. Mint mondja: tovább romlik a fizetésképtelenségi helyzet Magyarországon, még akkor sem lepődne meg, ha erre drasztikus módon kerülne sor. Véleménye szerint azok az ágazatok, amelyek már az előző éveket is súlyosan megszenvedték, az idén még drámaibb módon elmélyülhetnek a negatív folyamatok. A szakember kiemelte, hogy fokozott óvatosságra van szükség, és szigorú kockázat- és követeléskezelést kell alkalmazni.

A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderül, hogy 2012 első negyedévében a legtöbb eljárást természetesen a fővárosban, valamint Pest megyében folytatták. Budapesten az eljárások 36 százalékát, Pest megyében, pedig 10 százalékát indították. A bejegyzett cégek számára vetített csődhányad Nógrád megyében volt a legmagasabb 2012 első három hónapjában (4,59%), majd ezt követi Somogy megye (4,40%) és Jász-Nagykun-Szolnok (4,31%).

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG