TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Eurós befektetést tervezve megvizsgálhatjuk, hogy a magyar állampapír mellett érdemes-e valamelyik másik EU-ország, főleg a környezők euróban denominált állampapírját megvenni. Hét szomszédunk közül öt, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Románia és frissen csatlakozva Horvátország EU tag, közülük Ausztria, Szlovákia és Szlovénia az euró-zóna tagja is.

Régebben a környező országokban erősen eltérő hozamszintek is előfordultak, mind euróban, mind a helyi valutában (utóbbi értelemszerűen a nem euró-zóna tagoknál). Ez volt az az időszak, amikor nálunk is magasak voltak a kamatok, és a bankok a forint mellett az euróra is kedvező kamatokat hirdettek.

Óriási a hozaméhség mindenütt

Azóta a helyzet jelentősen megváltozott. Az Európai Központi Bank alapkamata gyakorlatilag nulla, és óriási hozaméhség alakult ki a piacon. A megtakarítók boldogok, ha bármilyen értelmezhető hozamot érnek el biztonságos befektetéseiken. Ezt persze az országok kincstárai is örömmel veszik: alacsony kamatokkal bocsátanak ki állampapírokat, és így olcsóbban finanszírozzák az államadósságot.

Az országok egy részénél ez extrém szintet is elért: a rövidebb távú, 1-2 éves hozamok nemhogy nullán, de esetenként negatív értékeken állnak, vagyis a befektető még veszít is, amikor állampapírt vásárol. Természetesen ilyet önként senki nem tesz, de vannak intézmények, akiknek kötelező bizonyos mennyiségű állampapírt tartaniuk, ők kénytelenek lenyelni a veszteséget. Ezekben az országokban (Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Hollandia) természetesen a lakossági állampapíroknak is elenyésző a hozamuk, így számunkra fel sem merül az ottani befektetés.

Ahol nulla felett vagyunk, de csak kicsivel

Van egy másik jelentős országcsoport, ahol ugyan nem negatív a rövid lejáratú hozam, de alig van nulla fölött, ide tartozik Csehország, Írország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Spanyolország, sőt még a nemrég segélycsomagra szoruló Portugália is.

(Fotó: 123rf.com)

Egy százaléknál magasabb hozamot kínáló 1-2 éves lejáratú állampapírt a nem eurózóna-tagoknál találhatunk: Bulgária, Lengyelország, Horvátország, Románia. Ám náluk az euróban denominált papírok hozama sem magasabb érdemben, így a magyar eurós állampapírnak ők sem vetélytársai.

A két veszélyes kakukktojás

Két kakukktojás van: Görögország és Ciprus. Mindketten euró-zóna tagok, a rövid lejáratú papírok hozama 2-3 százalék körüli, a hosszabb lejáratoké Cipruson hat, Görögországban 8-10 százalék körül alakul. Ez a magas hozam önmagában vonzó is lenne, csakhogy nem véletlenül ekkora. A két országban pár éve csődesemény következett be: Cipruson a bankbetétek egy részét vették el a tulajdonosaiktól, Görögországban az államkötvények birtokosai mondhattak búcsút pénzük felének.

A bizalom így aztán megrendült, hisz ki ne félne attól, hogy ezek az események újra megismétlődhetnek? Ráadásul hosszú távon főleg Görögországban nem sikerült megnyugtató rendezést elérni: az ország adóssága még a leírások után is olyan magas, hogy annak visszafizetése újabb átstrukturálások nélkül bizonytalan. Így azt mondhatjuk, hogy a két ország állampapírjai csak a rendkívüli kockázatvállalási kedvvel rendelkezőknek ajánlhatók. Aki biztonságos befektetést keres, nagy ívben kerülje őket.

A magyar PEMÁK-nál nincs most jobb

A hosszabb lejáratú papírok (10-15 év) hozamai egyébként az első országcsoportban egy százalék körüliek, a második csoportban 1-2 százalék köztiek, a harmadik (nem euró-zóna tag) csoportnál 3-4 százalékon állnak. Ez azt jelenti, hogy a biztonságos befektetési kategóriába sorolható országok állampapír hozamai érdemben még a hosszú lejáratoknál sem előnyösebbek az eurós magyar állampapírnál, így nemzetközi összehasonlításban is a PEMÁK vásárlása ajánlható.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Friss
hírlevél