TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A babáknak van a legjobb dolga. Míg a bárki számára megvásárolható infláció-követő államkötvények kondíciói rosszabbak lettek, a babakötvényeké egyelőre változatlan. Így magas, évi három százalékos reálkamatot lehet a papírok után kapni, amit még állami támogatással is ki lehet egészíteni. A következő kamatfizetéskor 5,5 százalék körül lehet a kamat.

Pár héttel ezelőtt csökkentették az egy éves Kamatozó Kincstárjegyek kamatát 2,25-ről 2,0 százalékra, az inflációkövető államkötvényekből, a PMÁK-okból pedig újakat hoztak ki, 2,75-3,25 százalék helyett már csak 1,74-2,25 százalékos kamatprémiummal. (Erről itt írtunk annak idején.) Ám van még egy papír, amelynek kamatprémiuma, várható reálkamata 3,0 százalék az infláció felett, az úgynevezett babakötvény.

A jelenleg, várhatóan egész évben kapható 2036/S jelzésű kötvény első éves kamata 3,4 százalék, mert tavaly az átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,4 százalékos volt. (Az év végi, december/decemberi magasabb, de nem az számít.) Erre az évre az MNB 2,5 százalékos inflációval számol, ha ez bejönne, akkor a jövő évtől már 5,5 százalékos lenne a kötvény kamata. Márpedig van rá esély, hogy bejön, az idén már mértek hasonló értékeket. (Január: 2,3, február: 2,9, március: 2,7 százalék év/év alapon.)

Lehet ebből évi hat százalék is

Úgy tűnik, az MNB nagyon igyekezik, hogy az évi három százalékos inflációs célját elérje, és ehhez különböző unortodoxnak nevezett módszereket is bevet. Ha sikerül neki, akkor évi hat százalék körüli kamatot fizetnek majd ezek a kötvények. Ha pedig a kamatok alacsonyan maradnak, akkor a többi befektetés nagy része veszít majd értékéből, az infláció szépen lassan megeszi a befektetések vásárlóerejét.

Ez a veszély a babakötvények leendő tulajdonosait nem fenyegeti, így ha csak egyféle megtakarításra van lehetőségünk, akkor ezt gyermekünknek, unokánknak biztosan érdemes vásárolni. Ráadásul a befektetések tíz százalékáig, de legfeljebb évi 6000 forintig állami támogatás, valamint számlanyitáskor egy 42 500 forintos kezdeti támogatás is jár utána, amit, ingyen pénz lévén, semmiképpen sem érdemes elszalasztani.

Tisztességes ez a reálkamat

Az évi három százalékos reálkamat ráadásul sok évre visszatekintve is jó. A Kamatozó Kincstárjegyek kamatának reálkamatát mutattuk be grafikonunkon nemrég, 2010 januártól. Ha az akkor kijött reálkamat-értékeket átlagoljuk, évi 2,8 százalék jön ki. Igaz, magasabb lehetett ez az érték, ha csak attól kezdve vásárolt valaki Kamatozó Kincstárjegyet, miután az állam kitalálta, hogy az ország függetlenségét a lakosság állampapír-vásárlásainak ösztönzésével fogja növelni. Vagyis 2012 végétől.

Előtte ugyanis általában inkább akciós bankbetétekben volt érdemes tartani a pénzt, mert annak volt magasabb a kamata. Most viszont úgy tűnik, az infláció-követő értékpapírok időszaka jött el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Friss
hírlevél