<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.

Amint már többször beszámoltunk róla, a magyar infláció-követő államkötvények nagy valószínűséggel utolérik majd a pénzromlást, mivel kamatuk kiemelkedően magas, az európai átlaghoz képest mindenképpen. Jelenleg például öt éves forintos infláció-követő kötvényt 4,55 százalékos, eurósat pedig 4,40 százalékos kamattal lehet kapni.

Így meglepetésként hathat, hogy az USA-ban jelenleg sokkal magasabb, 7,12 százalékos kamatot fizetnek a lakosságnak értékesített úgynevezett “I Kötvényekre” (I Bonds). Ez úgy jön ki, hogy fél év inflációját évesítették, de ez a kamat csak fél évre szól. Májusban új kamatmegállapítás lesz, és ha a prognózisoknak hihetünk, attól kezdve alacsonyabb kamat várható.

Régebbi amerikai I Bond állampapír (Wikipedia, Public Domain)Régebbi amerikai I Bond állampapír (Wikipedia, Public Domain)

Kamatprémiumot most nem kapnak

Az amerikai kötvények kamata, nagyon hasonlóan a magyar PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) és PEMÁP (Prémium Euró Magyar Állampapír) infláció-követő sorozatokhoz, egy fix és egy változó részből áll. A változó az inflációval egyenértékű, a fix-et pedig időről időre újra megállapítja az ottani Pénzügyminisztérium (US Treasury). A fix rész persze a futamidő alatt nem változik (ahogy a hazai “kamatprémiumok” sem.)

Jelenleg azonban nincs fix része, pontosabban a fix kamat mértéke nulla a 2020 tavaszi nagy koronavírus-válság óta. Így csak az inflációt fizeti ki, pozitív reálkamatot nem. Annyiban viszont nagyon praktikus, hogy a kötvény viszonylag gyorsan alkalmazkodik az inflációhoz, félévente van kamatmegállapítása, nem olyan nagy késéssel, mint egyes hazai kötvényeknek. Lásd:

Praktikusan automatizált újrabefektetés

Egy nagy előnye az amerikai befektetésnek, hogy az elért kamatot félévente tőkésíti, nincs időközi kamatfizetés. Ez egyrészt kamatoskamat-hatást eredményez, ami növeli a megtérülést. Másrészt pedig nem kell a kamatok újra befektetésével vagy felvételével vesződni.

Aki már töprengett a magyar Webkincstár éktelen bikkfanyelven megfogalmazott, rideg és rejtélyes menüpontjai előtt, vagy van már a számláján a kamatfizetések miatt keletkezett tucatnyi különböző töredék állampapír-csomagocska, az tudná ezt értékelni.

Az amerikai kötvények visszaváltási értékének házilagos megállapításához pedig egy praktikus internetes kalkulátort lehet használni.

Korlátozások is vannak

Az amerikai I Bondokból azonban egy személy elektronikusan, internetes rendszerben csak tízezer, papíros, nyomtatott formában pedig további ötezer dollárért vehet (tehát összesen 15 ezer dollárért), naptári évenként értve.

Régi amerikai állampapír “takarékbélyegekkel” (Wikipedia, Public Domain)Régi amerikai állampapír “takarékbélyegekkel” (Wikipedia, Public Domain)

Ez jelentős korlátozás, hiszen az országban a minimálbérek is havi 1500-2000 dollár (490-655 ezer forint) körül vannak, de a háztartások 30 százaléka százezer dollár felett keresett egy évben. Elvileg ez is az alacsonyabb keresetűeknek kedvez, mert ők fizetésük nagyobb részét tudják infláció ellen védetté tenni (már ha tudnak félretenni).

További fontosabb I Bond-paraméterek:

  • Egy évig nem lehet visszaváltani.
  • Öt évnél hamarabb visszaváltva az utolsó három havi kamat elvész.
  • Öt év után levonás nélkül vissza lehet váltani, és összesen 30 évig (vagy visszaváltásig) kamatozik a befektetőknek.
  • Szövetségi jövedelemadó is terheli a kamatot (emiatt egyébként a papír szintén az alacsony jövedelműeknek kedvezőbb).
  • Ám ha a kamatbevételt oktatásra fordítjuk, akkor mentesül az említett adó alól.
  • A magyar inflációs állampapírokhoz hasonlóan a változó kamat sohasem lehet negatív, mínuszos infláció esetén is legalább nulla lesz.

Tíz százalék feletti dollárkamat?

Igazán nagyon jól azok az amerikaiak jártak, akik még 1998-2001-ben vásároltak az értékpapírokból, és máig megtartották. Akkor ugyanis még 3,0 és 3,6 százalék közötti fix kamatrészt (prémiumot) is megállapítottak az I Bond-okra. Ezért ezek tulajdonosai most évi tíz százalék feletti dollárkamatot kapnak. (De a legnagyobb előnyük, hogy bő húsz évig folyamatosan pozitív és jelentős reálkamatot kaptak.)

Összességében a kötvények több szempontból praktikusabbak vagy jobbak, mint a hazai infláció-követő papírok, más szempontból viszont kedvezőtlenebbek. A kétféle recept vegyítéséből egész jó menüt lehetne összeállítani. Az biztos, hogy a magas és emelkedő infláció mellett az átlagember számára érdemes lehet inkább infláció-követő papírokba fektetni, mint fix kamatozású eszközökbe.

(Fő források: US Treasury, CNBC)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Már csak ez hiányzott – tíz éves csúcson áll a magyar tíz éves hozam is
Eidenpenz József | 2022. június 15. 18:40
Miközben a lakosság állampapír-vásárlási kedve nagyon csekély, tíz éves csúcsra emelkedett a forintos államkötvények hozama, 8,6 százalékra. Egy év múlva már 428 forintra várja a piac az eurót. Így logikus módon most, amikor padlón a forint, devizában adósodunk el, ami jól jöhet, ha visszaerősödik a devizánk. Ha erősödik.
Állampapír / Kötvény Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora
Eidenpenz József | 2022. május 26. 05:31
Az elmúlt egy évben nagy változások történtek a kötvénypiacokon, ami a befektetési szokásokat alaposan átalakíthatja. A kötvényhozamok nőttek, így újra vonzó befektetésekké váltak. Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul a kötvényhozamok, jelzáloghitel-kamatok növekedésével az ingatlanok ára is csökkenhet. A kötvények jó befektetések lehetnek, a forint erősödhet középtávon. A részvények, ingatlanok vonzereje csökkenhet, és nagyobb szerep juthat a kötvényeknek. Interjú Kovács Szilárddal, az Erste Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Állampapír / Kötvény Haldoklik a MÁP Plusz, egekben a többi állampapír hozama
Eidenpenz József | 2022. április 22. 05:31
Állampapír vagy valami más? Fix vagy változó? Deviza vagy forint? Mibe fektessek? Az emberek tömegesen váltják vissza a MÁP Pluszt. Áttekintjük a lehetőségeket. A nagy állampapírtrió négytagú lett, miután olyan papírokat is érdemes venni, amelyeket korábban nem.
Állampapír / Kötvény Drasztikusan emelik egyes lakossági állampapírok kamatát
Eidenpenz József | 2022. március 17. 18:33
A kamatemelési hullám az egy éves lakossági állampapírokat is elérte, nagy mértékben, háromról négy százalék fölé nő a kamatuk. De ennél magasabb, hat százalék körüli megtérülést is el lehet érni valamivel, ha valaki meg tudja tartani lejáratig az értékpapírt.
Állampapír / Kötvény A Magyar Állampapír Plusz már halott?
Eidenpenz József | 2022. március 13. 06:04
A MÁP Plusz ma biztosan nem a legjobb. Felbolydult az állampapírpiac is a háború miatt, az elmúlt években megszokottól eltérően most az intézményi kötvények többet fizetnek, mint a lakosságiak. A magasabb hozam azonban nem minden esetben jó az ügyfélnek. Elmagyarázzuk, kinek érdemes ezeket vásárolnia.
Állampapír / Kötvény Kitömjük az államot: áttörte a lélektani határt a magyar lakosság állampapír-állománya
Gáspár András | 2022. február 8. 16:12
Elérte a 10 ezer milliárd forintot a lakossági állampapírok állománya - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.  A friss adatokból jól látszik, hogyan lett 12 év alatt az állam egyik legnagyobb hitelezője a magyar lakosság.
Állampapír / Kötvény Megint BBB-t kapott Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. január 29. 08:11
A Fitch Ratings tartós magyar gazdasági növekedést vár, de a kockázatként az unortodox intézkedéseket és a magas államadósságot is megnevezte.
Állampapír / Kötvény Varga Mihály jó hírt közölt az állampapírokról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 13:15
Már lehet jegyezni az újabb ötéves Prémium Magyar Állampapírt, a PMÁP-ot, amelynek kamatprémiuma 1,25 százalékról 1,5 százalékra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG