<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.

Amint már többször beszámoltunk róla, a magyar infláció-követő államkötvények nagy valószínűséggel utolérik majd a pénzromlást, mivel kamatuk kiemelkedően magas, az európai átlaghoz képest mindenképpen. Jelenleg például öt éves forintos infláció-követő kötvényt 4,55 százalékos, eurósat pedig 4,40 százalékos kamattal lehet kapni.

Így meglepetésként hathat, hogy az USA-ban jelenleg sokkal magasabb, 7,12 százalékos kamatot fizetnek a lakosságnak értékesített úgynevezett “I Kötvényekre” (I Bonds). Ez úgy jön ki, hogy fél év inflációját évesítették, de ez a kamat csak fél évre szól. Májusban új kamatmegállapítás lesz, és ha a prognózisoknak hihetünk, attól kezdve alacsonyabb kamat várható.

Régebbi amerikai I Bond állampapír (Wikipedia, Public Domain)Régebbi amerikai I Bond állampapír (Wikipedia, Public Domain)

Kamatprémiumot most nem kapnak

Az amerikai kötvények kamata, nagyon hasonlóan a magyar PMÁP (Prémium Magyar Állampapír) és PEMÁP (Prémium Euró Magyar Állampapír) infláció-követő sorozatokhoz, egy fix és egy változó részből áll. A változó az inflációval egyenértékű, a fix-et pedig időről időre újra megállapítja az ottani Pénzügyminisztérium (US Treasury). A fix rész persze a futamidő alatt nem változik (ahogy a hazai “kamatprémiumok” sem.)

Jelenleg azonban nincs fix része, pontosabban a fix kamat mértéke nulla a 2020 tavaszi nagy koronavírus-válság óta. Így csak az inflációt fizeti ki, pozitív reálkamatot nem. Annyiban viszont nagyon praktikus, hogy a kötvény viszonylag gyorsan alkalmazkodik az inflációhoz, félévente van kamatmegállapítása, nem olyan nagy késéssel, mint egyes hazai kötvényeknek. Lásd:

Praktikusan automatizált újrabefektetés

Egy nagy előnye az amerikai befektetésnek, hogy az elért kamatot félévente tőkésíti, nincs időközi kamatfizetés. Ez egyrészt kamatoskamat-hatást eredményez, ami növeli a megtérülést. Másrészt pedig nem kell a kamatok újra befektetésével vagy felvételével vesződni.

Aki már töprengett a magyar Webkincstár éktelen bikkfanyelven megfogalmazott, rideg és rejtélyes menüpontjai előtt, vagy van már a számláján a kamatfizetések miatt keletkezett tucatnyi különböző töredék állampapír-csomagocska, az tudná ezt értékelni.

Az amerikai kötvények visszaváltási értékének házilagos megállapításához pedig egy praktikus internetes kalkulátort lehet használni.

Korlátozások is vannak

Az amerikai I Bondokból azonban egy személy elektronikusan, internetes rendszerben csak tízezer, papíros, nyomtatott formában pedig további ötezer dollárért vehet (tehát összesen 15 ezer dollárért), naptári évenként értve.

Régi amerikai állampapír “takarékbélyegekkel” (Wikipedia, Public Domain)Régi amerikai állampapír “takarékbélyegekkel” (Wikipedia, Public Domain)

Ez jelentős korlátozás, hiszen az országban a minimálbérek is havi 1500-2000 dollár (490-655 ezer forint) körül vannak, de a háztartások 30 százaléka százezer dollár felett keresett egy évben. Elvileg ez is az alacsonyabb keresetűeknek kedvez, mert ők fizetésük nagyobb részét tudják infláció ellen védetté tenni (már ha tudnak félretenni).

További fontosabb I Bond-paraméterek:

  • Egy évig nem lehet visszaváltani.
  • Öt évnél hamarabb visszaváltva az utolsó három havi kamat elvész.
  • Öt év után levonás nélkül vissza lehet váltani, és összesen 30 évig (vagy visszaváltásig) kamatozik a befektetőknek.
  • Szövetségi jövedelemadó is terheli a kamatot (emiatt egyébként a papír szintén az alacsony jövedelműeknek kedvezőbb).
  • Ám ha a kamatbevételt oktatásra fordítjuk, akkor mentesül az említett adó alól.
  • A magyar inflációs állampapírokhoz hasonlóan a változó kamat sohasem lehet negatív, mínuszos infláció esetén is legalább nulla lesz.

Tíz százalék feletti dollárkamat?

Igazán nagyon jól azok az amerikaiak jártak, akik még 1998-2001-ben vásároltak az értékpapírokból, és máig megtartották. Akkor ugyanis még 3,0 és 3,6 százalék közötti fix kamatrészt (prémiumot) is megállapítottak az I Bond-okra. Ezért ezek tulajdonosai most évi tíz százalék feletti dollárkamatot kapnak. (De a legnagyobb előnyük, hogy bő húsz évig folyamatosan pozitív és jelentős reálkamatot kaptak.)

Összességében a kötvények több szempontból praktikusabbak vagy jobbak, mint a hazai infláció-követő papírok, más szempontból viszont kedvezőtlenebbek. A kétféle recept vegyítéséből egész jó menüt lehetne összeállítani. Az biztos, hogy a magas és emelkedő infláció mellett az átlagember számára érdemes lehet inkább infláció-követő papírokba fektetni, mint fix kamatozású eszközökbe.

(Fő források: US Treasury, CNBC)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Állampapír / Kötvény A MÁP Plusz helyett az inflációkövető kötvény lehet a befutó?
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 17:32
Az egyre magasabb infláció fejtörést okoz a kisbefektetőknek: az eddig biztos befutó, fix hozamot kínáló Magyar Állampapír Plusz egyre alacsonyabb reálhozamot kínál, az inflációkövető kötvények viszont vonzóbbá válhatnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, mit érdemes tudni az állami befektetési formákról, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az inflációs prognózisokra is tekintettel melyiket érdemes választani.
Állampapír / Kötvény Újra előjött a nagy dilemma: euróban, vagy forintban takarítsunk meg?
Eidenpenz József | 2021. december 13. 18:38
Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.
Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló