<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A múlt heti állampapír-aukció lehetett az oka, hogy az olasz kormány álláspontja engedékenyebb lett deficitügyben. Az inflációkövető lakossági állampapírok 2012-es bevezetése óta egyik aukción sem adtak el ilyen kevés papírt, mint most. A jóléti intézkedéseknek örülnek az olaszok, de a pénzüket már nem merik saját államukban kockáztatni?

Folyik a kötélhúzás az olasz költségvetés körül, ami egész Európára hatással van, rángatja a részvény– és kötvényárfolyamokat. A vita lényege, hogy az olasz kormány a választási kampányban ígért, főleg jóléti jellegű intézkedéseket szeretné keresztülvinni, ami nagyon költséges és az EU ellenállásába ütközik.

Durván megnövelné ugyanis a költségvetési hiányt, az amúgy is magas olasz államadósságot. Ami a görögökéhez hasonló pályára lökheti az – azoknál azonban sokkal nagyobb – olasz gazdaságot. De ki, miből fizetné mindezt?

Miután az olaszoknak eurójuk van, nincs lehetőség arra, hogy (fedezetlen) pénzkibocsátással próbálkozzanak. Maradna a bevételek növelése, vagy a hitelfelvétel, adót azonban nem akarnak emelni, sőt, még csökkentenének is a kormány tervei szerint.

Magasabb kockázat, magasabb hozam

Vagyis lényegében csak a hitelfelvétel, a további eladósodás marad. Ezzel viszont van egy pár, nem éppen apró probléma. A piacokon forgó fix kamatú olasz államkötvények hozama csúnyán megugrott, a tíz éveseké például a tavaszi 1,8 százalékról három százalék fölé, most is 3,2 százalék felett van.

(Investing.com)

A három éves kötvényeik hozama pedig a nulláról ugrott fel, többször elérte az idén a két százalékot, most 1,4 százalék. Ez alaposan megdrágítja az intézményi befektetők által történő finanszírozást. Úgy is mondhatnánk, hogy az intézményi befektetők csak egyre magasabb hozamokkal hajlandóak a kormányzat veszélyes terveit meghitelezni. Magasabb kockázat=magasabb hozam, ahogy a tankönyvekben meg van írva.

Ott is a lakosság finanszíroz

Mivel az intézményi befektetők egyre magasabb kamatokat várnak el az olasz állampapíroktól, ezért a római vezetés saját polgáraitól várja költséges választási ígéreteinek finanszírozását – írja a német N-Tv.de. Ám már a saját népük sem akarja a pénzét az “adósság-őrület” miatt kockára tenni.

Az olaszoknál eddig is népszerűek voltak a lakosság számára kibocsátott állampapírok és az olasz államadósság finanszírozása nagy mértékben ezen alapult – némileg hasonlóan ahhoz, ahogy az utóbbi időben Magyarországon is.

Inflációkövetés olasz módra

Ennek fő eszköze a BTP (Buoni del Tesoro Poliennali, “Többéves Kincstári Kötvények”) névre hallgató olasz lakossági állampapír, amely 4-8 éves, a kamatot pedig az inflációhoz kötik. (Így a nálunk kapható, 3 és 5 éves PMÁP-okkal mutatnak némi rokonságot.)

A múlt héten a Liga és az Öt Csillag Mozgalom által formált, szélsőségesnek mondott koalíció hatalomra lépése óta először próbáltak az olasz lakosságnak állampapírokat értékesíteni. Ám csak 860 millió eurónyit sikerült az aukción eladni.

Töredékére esett a vételi kedv

Ez magyar szemmel soknak látszik – mintegy 277 milliárd forint –, de ez az értékpapírok 2012-es bevezetése óta a legalacsonyabb érték a német lap szerint. (Az intézményi befektetőknek értékesített mennyiséggel együtt 2,2 milliárd euró a végső összeg.)

A populista kormány hivatalba lépése előtt rendszerint ennek három-négyszeresét adták el. Sőt, 2013 végén a csúcs egy 16 milliárd eurós értékesítési mennyiség volt. Körülbelül félévente szoktak aukciót rendezni.

Megváltozott a hangnem?

Úgy tűnik, az olasz lakosság lelkesedik a népszerű jóléti intézkedések iránt, de saját pénzét már nem meri rá feltenni – jegyzi meg epésen a német lap. Az euróválság, a különböző ír, portugál, spanyol, görög, ciprusi mentőakciók során a németek rendszeresen azért aggódtak, hogy a végén majd az ő adóeuróikból fizetik a számlát. Az olasz gazdaság, az adóssághegy pedig a felsoroltak közül mindegyiknél sokkal nagyobb.

Lehetséges, hogy ennek a szerencsétlenül alakuló aukciónak köszönhető, hogy az olasz kormányzat enyhülő hangnemben nyilatkozott a költségvetési tervekről. Ennek is köszönhető a mai remek európai tőzsdei hangulat, a milánói tőzsdeindex negyed ötkor 2,9 százalékos pluszban volt. A Bloomberg az euró mai erősödését is összefüggésbe hozza az olasz álláspont puhulásával.

Óriási megújítási igény jövőre

Idézik az EKB vezető közgazdászát, Peter Praet–et is, aki szerint a jelenlegi magas kockázati prémiumok az olasz államkötvények hozamában hosszú távon tarthatatlanok. Már most is a GDP 130 százalékára rúg az államadósság. (Magyarországon ez 72,8 százalék volt szeptember végén a Maastrichti kritériumok szerint.)

Olaszországnak jövőre csak a lejáró korábbi adósságok megújításához 290 milliárd eurót (mintegy 93 ezer milliárd forintot) kell bevonnia a tőkepiacokról.

Hol mennyi az állampapír-hozam?

Ma az olasz tíz éves hozam 3,25 százalékos volt. A magyar tíz éves referenciahozam 3,4 százalék, a lengyel 3,2, a román 4,9, a cseh 2,1, de ezeket az eltérő devizanemek miatt nem érdemes az olaszhoz hasonlítani.

Az eurót használó Szlovákia kötvényeinek tíz éves hozama 1,0 százalék. Ausztriában 0,6 százalék a tíz éves papírok éves szintű hozama, Portugáliában 1,9 százalék, Spanyolországban 1,6, Görögországban 4,4 százalék a hozam. A német papírok 0,35, a svájciak nulla körüli, sőt enyhén negatív hozama éves szinten mélyen az európai infláció alatt van.

Ezek a számok az elsősorban intézményi befektetőknek kibocsátott kötvényekre vonatkoznak, a lakosság általában ritkán vásárol ilyen papírokat. Inkább közvetve, befektetési alapokon, nyugdíjpénztárakon, biztosításokon keresztül fordul elő, hogy hosszú fix papírokkal rendelkezik.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Állampapírokra hirdetett akciót az OTP Bank
Eidenpenz József | 2023. május 17. 14:44
A banki ügyfelek 80 százalékának továbbra sincs legalább 500 ezer forint megtakarítása, ami nagyon rossz érték, ennek javítása fontos cél kéne legyen Magyarországon. Az OTP ügyfelei sokkal több értékpapír-megbízást adnak, mint korábban, főleg alacsony kockázatú befektetési alapokra. A bank akciót kínál az állampapírokkal kapcsolatos díjakra is.
Állampapír / Kötvény Jövőre visszanyerheti, amit a 2022-es infláción elbukott
Eidenpenz József | 2023. május 15. 05:47
Bár csökkent az infláció Magyarországon, csak eléggé lassan, így az éves átlagos mérték még magas lehet. Ami rossz a zsebünknek, de egyben magasabb állampapír-kamatokat is jelenthet. Ha a PMÁP-tulajdonosoknak szerencséjük van, jövőre egész sokat nyerhetnek.
Állampapír / Kötvény Baljós árnyak a magyar állampapírok felett?
Eidenpenz József | 2023. április 24. 05:47
A múlt héten alaposan felkavarta a hazai pénzpiacot az MNB egyik nyilatkozata, de míg a forint nagyot gyengült, az állampapírok erősödtek, azaz hozamuk csökkent. Az inflációról viszont mostanában nem érkezett jó hír, így az inflációkövető államkötvények előnye a többi megtakarításhoz képest még nőhet is.
Állampapír / Kötvény Megéri ilyen árfolyamnál eurós állampapírt venni? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. április 7. 18:15
A forint most viszonylag erős, azaz olcsó az euró. Vajon érdemes-e euróban takarékoskodni? Számításaink szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége.
Állampapír / Kötvény A régi dilemma – euróban vagy forintban érdemes?
Eidenpenz József | 2023. április 5. 05:49
Mire jó a magas magyar kamat? Olyan óriási forintgyengülésre lenne szükség ahhoz, hogy euróban legyen érdemes megtakarítani, aminek eléggé kicsi a valószínűsége. Kiszámoltuk, grafikont rajzoltunk belőle, és magunk is meglepődtünk. Közben a forinthozamok még mindig képesek emelkedni.
Állampapír / Kötvény Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz
Eidenpenz József | 2023. március 29. 05:46
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamathoz, és nem is lett optimistább. Az állampapírhozamok egy hét alatt csökkentek, de a folytatás most kérdésessé vált. Az inflációkövető kötvény még mindig messze a legjobb pénzromlás elleni védelemnek tűnik. Érdekes, hogy egy francia államkötvény hozama hasonlít a magyar eurókötvény kamatához, pedig sokkal jobb az ország hitelminősítése.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Forintkötvényt vagy eurókötvényt vegyek? – A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. március 17. 19:04
Új eurós magyar államkötvényeket hoztak forgalomba. Ám kérdéses, hogy ezek jobbak lesznek-e a régieknél, jobbak lesznek-e a német vagy osztrák állampapíroknál és hogy érdemes-e egyáltalán euróban megtakarítani forint helyett. Ezeket a témákat járja körbe e heti videónkban munkatársunk, Eidenpenz József.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Állampapír / Kötvény Húszéves csúcson a Diszkont Kincstárjegy hozama
Márkázott tartalom | 2023. március 11. 10:35
A jelenleg vásárolható Diszkont Kincstárjegyek között az elérhető legmagasabb éves hozam 14,85 százalék, ami több mint húszéves csúcsot jelent a magyar kincstárjegyek piacán. Ráadásul a futamideje is csak maximum egy év, nem kell a pénzt évekre nélkülözni. Bár online egyszerűen megvásárolható, a Diszkont Kincstárjegy működése szokatlan a többi állampapírhoz képest, mert nem fizet kamatot, hanem az árfolyam változásából származó különbség adja a befektetés hozamát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG