1p
Miután az Európai Központi Bank két kézzel szórta a likviditást a bankok közé, az euróövezeti állampapírok és a vállalati kötvények is szépen hoztak a konyhára a befektetőknek. Úgy tűnik, az igazán nagy piaci turbulenciának (egyelőre) vége, a hullámok csillapodnak a világgazdaságban - a kötvények, kötvényalapok azonban még így is tisztességes hozamot hozhatnak.

A kötvények malmára hajtotta a vizet a piacra öntött pénz

Sokat gondolkozhattak rajta az Európai Központi Bankban, hogyan csináljanak úgy mennyiségi lazítást
(quantitative easing), hogy arról azért el lehessen magyarázni, hogy mégsem az. Így született meg tavaly decemberben az a megoldás, hogy az EKB korlátlan mennyiségben hároméves forrást biztosít az
euroövezet bankjai számára. Az ötlet az volt, hogy ezáltal közvetlenül nem lép a piacra a központi bank, de a kereskedelmi bankok a pénz jó részét kötvényvásárlásra fordítva jelentősen lenyomják a kötvényfelárakat/hozamokat. A terv működött - írja elemzésében Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő szenior kötvényportfólió-menedzsere.

A bankok olcsón jutottak forráshoz, ezt magasabb hozamú euróövezeti állampapírokba fektették, csökkentve a kritikus szinteken tartózkodó perifériás hozamokat, és így az államcsőd valószínűségét is.

Természetesen annyi pénzt a bankok nagy része felvett, hogy a következő években lejáró kötvényeit törleszteni tudja, így a pénzügyi szektor refinanszírozási kockázata is mérséklődött, ami persze a banki hozamszintek alakulásában is tükröződött. A dominóhatás nem állt meg itt: a javuló banki helyzet várhatóan javuló hitelezési hajlandóságot és javuló reálgazdasági aktivitást jelent, így a vállalati kötvények is erősödésnek indultak. A kockázati prémiumok mérséklődése pedig húzta magával a kötvény eszközosztály többi szereplőjét is.

A számok nyelvére lefordítva: aki olasz tízéves állampapírba fektette pénzét, 15 százalékot keresett év vége óta; az eurózónás banki szenior papírok indexe 6,5 százalék hozamot produkált ebben az időszakban, de alárendelt papírokban kétszámjegyű euróhozamokat lehetett elérni.

Ugyanezen az időtávon az európai vállalati papírok hozama befektetési kategóriában 3,5%, míg a magasabb kockázatú papírok esetén 9 százalék volt.A feltörekvő piacokon is hasonló a helyzet: a dollárban kibocsátott állampapírok teljesítményét mérő EMBIG index két hónap alatt 5 százalékot emelkedett, a vállalati teljesítményeket mutató CEMBI index majdnem 6 százalékkal van feljebb dollárban számolva. (Forintban befektetve az árfolyamkockázat fedezésével voltak elérhetőek ezek a hozamok, hiszen a forint párhuzamos erősödése csökkenti a fedezetlen devizabefektetések hozamát.)


Jól indult az év
Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg

Elülnek a hullámok

Kötvénybefektetőként nem volt nehéz tehát jó teljesítményt elérni ebben az időszakban, de érdemes-e
ezek után is kötvényekbe fektetni?

Az Aegon portfóliómenedzsere szerint a felárak csökkenése egyelőre azt mutatja, az LTRO és a görög adósságcsere az extrém események (európai bankrendszer összeomlása/eurozóna szétesése) bekövetkezésének valószínűségét jelentősen csökkentette, a mostani árakban ezek a kockázatok már nem (vagy csak nagyon kis valószínűséggel) szerepelnek. A piacot tehát megint a „szokásos”, unalmas kérdések fogják mozgatni: elkezd-e tényleg hitelezni a bankrendszer, mekkora lesz a kínai növekedés, a magas olajárnak milyen hatása lesz a keresletre és az inflációra? A makroadatok pedig egyelőre biztatóak, főleg Amerikában, egy újabb globális recessziótól nem kell tartani, a kötvényeknek pedig pont egy stabil, nem túl magas növekedés a legkedvezőbb környezet.


Nagy jegybankok mérlegfőösszege - gyorsít az EKB
Forrás: AEGON Alapkezelő, Bloomberg

Az értékeltségi szinteket érdekes kettősség jellemzi: a kötvényfelárak még mindig attraktív szinten vannak, de a hozamok (a rekord alacsony kockázatmentes német és amerikai hozamok nyomán) így is a legtöbb kategóriában a történelmi minimum közelében tartózkodnak. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a következő két-három évben a nagy jegybankok nem fognak érdemben szigorítani a rendkívül laza monetáris politikán, így a hozamokra felfelé irányuló nyomás ebből az irányból nem várható. A felárak így még inkább felértékelődnek, hiszen ha abszolút szintjük nem is kiugróan magas, a mögöttes hozamhoz viszonyított arányuk kiemelkedő, ami biztosítja a megfelelő keresletet. Biztosnak tűnik azonban, hogy az év elején tapasztalt általános kötvénypiaci erősödés nem tud folytatódni – inkább várható időszakról időszakra egy-egy szektor vagy egy-egy régió jó teljesítménye.

Aki nem akar részvényt, fektessen kötvénybe

Sokan felteszik a kérdést, az itthoni 7-8 százalékos banki kamatok mellett miért fektetne az ember vállalati, vagy kockázatosabb feltörekvő piaci kötvényalapokba? Tény, hogy az egyes vállalatok, országok papírjainak devizahozamai nem biztos, hogy elérik a forint állampapírok, bankbetétek hozamát, de forintban számolva ehhez még hozzá lehet kalkulálni a kemény deviza és a forint közti piaci kamatkülönbözetet, amely bőven az említett szintek fölé emeli a befektetés „bekerülési” hozamát.


Néhány (szabad futamidejű) kötvényalap teljesítménye az elmúlt egy évben
További információk befektetési alapokról, hozamokról, grafikongyár a Privátbankáron >>

Összességében tehát még mindig vonzó az eszközosztály; Bakos Ádám szerint azok a konzervatívabb befektetők, akik a részvényeket túl kockázatosnak tartják, bátran – de körültekintően – választhatnak maguknak vállalati-, feltörekvő piaci kötvényalapot. A valamivel nyugodtabb piaci környezet, oldalazó piac még így is tisztességes - ha nem is csillagászati - hozamokat eredményezhet, a kisbefektetők számára is vállalható árfolyam-ingadozás mellett.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16765 16630 16890 +0,99% 16765 16770 1 609 127 640 HUF 2024-03-28 14:41:55
MOL 2966 2938 2970 +1,58% 2966 2968 484 890 720 HUF 2024-03-28 14:40:40
MTELEKOM 898 890 900 +0,90% 896 898 106 731 641 HUF 2024-03-28 14:41:08
RICHTER 9350 9280 9375 +0,92% 9300 9350 713 541 355 HUF 2024-03-28 14:42:25
OPUS 401 397 403 +0,12% 400 401 8 821 396 HUF 2024-03-28 12:24:30
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG