<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Miután az Európai Központi Bank két kézzel szórta a likviditást a bankok közé, az euróövezeti állampapírok és a vállalati kötvények is szépen hoztak a konyhára a befektetőknek. Úgy tűnik, az igazán nagy piaci turbulenciának (egyelőre) vége, a hullámok csillapodnak a világgazdaságban - a kötvények, kötvényalapok azonban még így is tisztességes hozamot hozhatnak.

A kötvények malmára hajtotta a vizet a piacra öntött pénz

Sokat gondolkozhattak rajta az Európai Központi Bankban, hogyan csináljanak úgy mennyiségi lazítást
(quantitative easing), hogy arról azért el lehessen magyarázni, hogy mégsem az. Így született meg tavaly decemberben az a megoldás, hogy az EKB korlátlan mennyiségben hároméves forrást biztosít az
euroövezet bankjai számára. Az ötlet az volt, hogy ezáltal közvetlenül nem lép a piacra a központi bank, de a kereskedelmi bankok a pénz jó részét kötvényvásárlásra fordítva jelentősen lenyomják a kötvényfelárakat/hozamokat. A terv működött - írja elemzésében Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő szenior kötvényportfólió-menedzsere.

A bankok olcsón jutottak forráshoz, ezt magasabb hozamú euróövezeti állampapírokba fektették, csökkentve a kritikus szinteken tartózkodó perifériás hozamokat, és így az államcsőd valószínűségét is.

Természetesen annyi pénzt a bankok nagy része felvett, hogy a következő években lejáró kötvényeit törleszteni tudja, így a pénzügyi szektor refinanszírozási kockázata is mérséklődött, ami persze a banki hozamszintek alakulásában is tükröződött. A dominóhatás nem állt meg itt: a javuló banki helyzet várhatóan javuló hitelezési hajlandóságot és javuló reálgazdasági aktivitást jelent, így a vállalati kötvények is erősödésnek indultak. A kockázati prémiumok mérséklődése pedig húzta magával a kötvény eszközosztály többi szereplőjét is.

A számok nyelvére lefordítva: aki olasz tízéves állampapírba fektette pénzét, 15 százalékot keresett év vége óta; az eurózónás banki szenior papírok indexe 6,5 százalék hozamot produkált ebben az időszakban, de alárendelt papírokban kétszámjegyű euróhozamokat lehetett elérni.

Ugyanezen az időtávon az európai vállalati papírok hozama befektetési kategóriában 3,5%, míg a magasabb kockázatú papírok esetén 9 százalék volt.A feltörekvő piacokon is hasonló a helyzet: a dollárban kibocsátott állampapírok teljesítményét mérő EMBIG index két hónap alatt 5 százalékot emelkedett, a vállalati teljesítményeket mutató CEMBI index majdnem 6 százalékkal van feljebb dollárban számolva. (Forintban befektetve az árfolyamkockázat fedezésével voltak elérhetőek ezek a hozamok, hiszen a forint párhuzamos erősödése csökkenti a fedezetlen devizabefektetések hozamát.)


Jól indult az év
Forrás: Aegon Alapkezelő, Bloomberg

Elülnek a hullámok

Kötvénybefektetőként nem volt nehéz tehát jó teljesítményt elérni ebben az időszakban, de érdemes-e
ezek után is kötvényekbe fektetni?

Az Aegon portfóliómenedzsere szerint a felárak csökkenése egyelőre azt mutatja, az LTRO és a görög adósságcsere az extrém események (európai bankrendszer összeomlása/eurozóna szétesése) bekövetkezésének valószínűségét jelentősen csökkentette, a mostani árakban ezek a kockázatok már nem (vagy csak nagyon kis valószínűséggel) szerepelnek. A piacot tehát megint a „szokásos”, unalmas kérdések fogják mozgatni: elkezd-e tényleg hitelezni a bankrendszer, mekkora lesz a kínai növekedés, a magas olajárnak milyen hatása lesz a keresletre és az inflációra? A makroadatok pedig egyelőre biztatóak, főleg Amerikában, egy újabb globális recessziótól nem kell tartani, a kötvényeknek pedig pont egy stabil, nem túl magas növekedés a legkedvezőbb környezet.


Nagy jegybankok mérlegfőösszege - gyorsít az EKB
Forrás: AEGON Alapkezelő, Bloomberg

Az értékeltségi szinteket érdekes kettősség jellemzi: a kötvényfelárak még mindig attraktív szinten vannak, de a hozamok (a rekord alacsony kockázatmentes német és amerikai hozamok nyomán) így is a legtöbb kategóriában a történelmi minimum közelében tartózkodnak. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a következő két-három évben a nagy jegybankok nem fognak érdemben szigorítani a rendkívül laza monetáris politikán, így a hozamokra felfelé irányuló nyomás ebből az irányból nem várható. A felárak így még inkább felértékelődnek, hiszen ha abszolút szintjük nem is kiugróan magas, a mögöttes hozamhoz viszonyított arányuk kiemelkedő, ami biztosítja a megfelelő keresletet. Biztosnak tűnik azonban, hogy az év elején tapasztalt általános kötvénypiaci erősödés nem tud folytatódni – inkább várható időszakról időszakra egy-egy szektor vagy egy-egy régió jó teljesítménye.

Aki nem akar részvényt, fektessen kötvénybe

Sokan felteszik a kérdést, az itthoni 7-8 százalékos banki kamatok mellett miért fektetne az ember vállalati, vagy kockázatosabb feltörekvő piaci kötvényalapokba? Tény, hogy az egyes vállalatok, országok papírjainak devizahozamai nem biztos, hogy elérik a forint állampapírok, bankbetétek hozamát, de forintban számolva ehhez még hozzá lehet kalkulálni a kemény deviza és a forint közti piaci kamatkülönbözetet, amely bőven az említett szintek fölé emeli a befektetés „bekerülési” hozamát.


Néhány (szabad futamidejű) kötvényalap teljesítménye az elmúlt egy évben
További információk befektetési alapokról, hozamokról, grafikongyár a Privátbankáron >>

Összességében tehát még mindig vonzó az eszközosztály; Bakos Ádám szerint azok a konzervatívabb befektetők, akik a részvényeket túl kockázatosnak tartják, bátran – de körültekintően – választhatnak maguknak vállalati-, feltörekvő piaci kötvényalapot. A valamivel nyugodtabb piaci környezet, oldalazó piac még így is tisztességes - ha nem is csillagászati - hozamokat eredményezhet, a kisbefektetők számára is vállalható árfolyam-ingadozás mellett.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16310 16175 16395 -0,06% 0 0 3 915 730 210 Ft 2021-07-30 17:07:13
MOL 2410 2372 2410 +1,09% 0 0 1 777 107 196 Ft 2021-07-30 17:05:16
MTELEKOM 428 423 428 -0,23% 0 0 120 889 431 Ft 2021-07-30 17:05:16
RICHTER 8300 8040 8300 +1,97% 0 0 2 795 276 750 Ft 2021-07-30 17:14:51
OPUS 238 236 240 -0,62% 0 0 30 023 680 Ft 2021-07-30 17:05:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos