BUX
36 466.79
+1.43%
+514.00
OTP
10 840.00
+3.93%
+410.00
MOL
1 852.00
+0.65%
+12.00
RICHTER
7 065.00
-1.19%
-85.00
MTELEKOM
385.00
+1.45%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 10. 04:06

Június 1-től adómentesek lettek az e dátum után kibocsátott állampapírok, és bejött a képbe az új “szuperállamkötvény” is. A májusi infláció emelkedett, a júniusi viszont csökkent. Akkor most mit érdemes venni? Csak az adófizetők bírják szusszal.

A tbsz-en (tartós befektetési számla) elhelyezett állampapírok kamata eddig is adómentes volt. Aki tehát ilyen számlán tartja a befektetését, és várhatóan ki is tudja várni a száma lejártát (ami öt naptári év ,de három év után is van kedvezmény), annak valószínűleg nincsen teendője. De csak ha ez biztos.

Bárkivel előfordulhat, hogy a tbsz lejárta előtt szüksége lesz pénzre, változik a terv, felborul. Ilyen esetben nincs ugyan különösebb retorzió, de ki kell fizetni az eredetileg is esedékes adókat. Emiatt racionális döntés lehet a tbsz-en elhelyezett hosszabb lejáratú állampapírok lecserélése is. Afféle elővigyázatosságként. (A törvénymódosítás szerint ugyanis a június 1-je után kibocsátott állampapírok kamata adómentes, a régebbieké nem.)

Mások viszont esetleg nem is nyitottak tbsz-t, mert nem terveztek hosszú “lekötést” (befektetést). Aztán esetleg mégis tovább maradt ott a pénzük. Így vagy úgy, de végül adózó, normál értékpapír-számlán maradt a vagyonuk. Ami adóköteles.

A szuperállampapír

Tehát a bizonytalanoknak sem árt, ha átcsoportosítják befektetésüket. Tbsz-t pedig mindenképpen érdemes nyitni – még akkor is, ha bizonytalanok vagyunk. (A legrosszabb esetben ki kell fizetni azt az adót, amit egyébként is ki kéne fizetni tbsz nélkül.)

De mit válasszunk, ha nem a régit? Ha valaki hosszabb távon gondolkodik, vagy bizonytalan, egyaránt érdemes a “szupekötvénynek“ vagy “szuperállampapírnak” is elnevezett új értékpapírt (MÁP Plusz) választania. Ennek kamata ugyanis magas, a kockázata pedig minimális. Lényegében nulla. Az állam ugyanis vállalta, hogy évente egyszer levonások nélkül visszaváltja az értékpapírt. (Sőt, fél év után is van egy ilyen lehetőség, “ablak”.)

Levonás vagy adó?

De a korábban kibocsátott állampapírok tulajdonosai számára mi lenne a legjobb eljárás? A 15 százalékos adó áll szemben a visszaváltáskor jelentkező, jelenleg többé-kevésbé szerénynek nevezhető visszaváltáskori levonással. Ami értékpapíronként, futamidőnként  változó, és nem garantált.

Nézzünk pár konkrét példát. Egy egy éves lakossági állampapír (korábbi nevén Kamatozó Kincstárjegy) kamata az utóbb időben évi három százalék volt. Azaz, tízezer forintra vetítve, 300 forint. Ennek kamatadója 45 forint lenne. (0,15*300). Ezt azzal érdemes összevetni, hogy az Államkincstárban a vételi árfolyam jelenleg 99,5 százalék.

Így nem érdemes

Ez fél százalék levonás, tehát tízezer forintra lebontva 500 forint. Magasabb, mint a kamatadó, így ilyen rövid futamidejű papírnál nyilván nem érdemes lépni. De mi a helyzet a hosszabb futamidejű kötvényekkel? Például az infláció-követő papírokkal, amelyek a “szuperkötvény” legközelebbi versenytársai?

A most kapható, inflációkövető 2024/J már adómentes, ez a kérdés tehát az elődjét, a 2024/I vásárlóit érinti. Ennek kamata az első kamatperiódusban 4,1 százalék (a tavalyi átlagos infláció + 1,7 százalékpont).

Egy kis matek

Tegyük fel, hogy minden kamatfizetés után kell adót fizetni. Ez az első, tört évre 0,73 százalék 15 százaléka, azaz 0,1095 százalék. A továbbiakban pedig az éves 4,1 százalék kamat 15 százaléka, azaz 0,615 százalék évente. Ez négy alkalomra (négy kamatfizetésre) felszorozva 2,46 százalék. (Végösszeg: 0,1095+2,46=2,5695‬)

Ez viszont már jóval több, mint a jelenleg esedékes levonás. A szóban forgó kötvényt ugyanis – más, több éves kötvényekhez hasonlóan – az Államkincstárban a névérték 99 százalékán váltják vissza. (Az állam itt lényegében saját magának is konkurenciát csinál, a MÁP Plusz ugyanis jelenleg 99,75 százalékon váltható vissza.)

Újragond(gomb)olni?

Tehát, hacsak nem bombabiztos valakinek a tbsz-számlája, a több éves kötvényeket nagy valószínűséggel érdemes újragondolni (eladni, majd újabbat venni helyette). A rövidebb hátralevő futamidejűeket (kb. egy-két év) viszont nem.

A kamaton túl azonban más különbségek is vannak. A “szuperkötvény”,  a MÁP Plusz hivatalos tájékoztatójában le van szögezve, hogy a kamatfizetések utáni héten visszaváltható. Ez most csak részletkérdésnek tűnik, de aki közelről átélte a 2008-2009-es pénzügyi válságot, az lehet, hogy fogja tudni értékelni.

A többi állampapírra is jegyeznek ugyan visszaváltási árfolyamot, de ezek önkéntesek. Éppen válság idején képzelhető el leginkább, hogy elmaradnak az ajánlatok.

A másik kérdés, hogy az infláció miatt érdemes-e bármit lépni. Infláció-követő papírt érdemes-e választani, vagy fix kamatozásút. Ezt nemrég itt körüljártuk.

Euróban is?

Nemrég kiszámoltuk, mennyi kamatot, hozamot várhatunk az inflációkövető PMÁK-októl, a várható inflációs értékek mellett. Az jött ki, hogy ha az MNB inflációs előrejelzése bejön, majdnem pontosan annyit, mint a “szuperállamkötvénynek” is nevezett MÁP Plusz-tól. De ezek bruttó értékek, adó levonása előtt.

Egy másik alternatíva, a Prémium Euró Magyar Állampapír 2022/X kamata ugyan csak 2,4 százalék. Ám ha valaki arra számít, hogy a forint gyengülni fog, akkor jó választás lehet. Európa-szerte nem lehet ilyen magas kamatot találni az euró-befektetésekre, mint Magyarországon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, magyar állampapír? Miért esett akkorát az arany?
Privátbankár.hu | 2020. március 3. 12:04
Miért csökkent a “szuperkötvény, a Magyar Államkötvény Plusz jegyzési eredménye februárban? Miért esett az arany pont a legnagyobb pesszimizmusban, ha menedékeszköz? Hallgassa meg a TrendFM kollégánkkal készített beszélgetését az állampapír-piac jövőjéről, az olajról, a nemesfémekről.
hírlevél